FUTBOL
Esports 10/06/2013

Mort als 92 anys el tècnic de la final dels pals de Berna, Enrique Orizaola

El tècnic va treballar cinc mesos al Barça, arribant a la primera final de la Copa d'Europa del club

T.p.
2 min

BarcelonaEnrique Orizaola Velázquez, entrenador del Barça durant la primera final de la Copa d'Europa jugada pel Barça ha mort a Santander als 92 anys. Orizaola va jugar al Racing de Santander (1941-1948) i va ser tècnic de l'equip càntabre, a més d'altres clubs, com el Barça, l'Osasuna, el Deportivo o el Rayo Vallecano. Segons ha informat el Racing en una nota de premsa, Orizaola, nascut a Santander el 1921, va ser un migcampista "molt disciplinat i d'una exquisidesa tècnica envejable", que va militar al Racing, però també al Rayo Sport de Miranda, la Gimnàstica de Torrelavega i el Rayo Cantàbria.

Orizaola va ser tècnic d'equips com Laredo, Raig Cantàbria, Racing, Jaén, Múrcia, Barcelona, Osasuna, Oviedo, Llevant, Deportivo, Valladolid, Salamanca, Rayo Vallecano, Sabadell, Albacete, Calvo Sotelo o Badajoz. Va ser també entrenador de la selecció espanyola en la seva categoria juvenil.

Va ser, a més, secretari tècnic del Barcelona, gerent del Saragossa i secretari tècnic de l'Albacete, però, és recordat per la seva feina com a tècnic, en guanyar amb el Saragossa una Recopa d'Europa i quedar-se a un sol pas de guanyar la Copa d'Europa del 1961 amb el Barça, en perdre la famosa final dels pals de Berna. Enrique Orizaola va ser un entrenador de pas. La seva estada a l‘entitat va ser únicament de cinc mesos. Va arribar un 12 de gener de 1961 en substitució de Broci, l'home que va començar la temporada però va marxar enemistat amb els jugadors per la seva forma de treballar.Amb Brocic, el Barça va esdevenir el primer equip que eliminava el Madrid de la Copa d'Europa, però la temporada la va acabar Orizaola, fitxat del Múrcia, on havia fet una gran feina.

Amb Orizaola a la banqueta, l'equip va arribar a la final de la Copa d'Europa de Berna, eliminant l'Hamburg a les semifinals i perdent contra el Benfica aquella final dels xuts als pals quadrats i de Ramallets rebent un gol desafortunat. Va marxar aquella mateixa temporada. Tornaria al club blaugrana per ocupar càrrecs tècnics el 1982. Abans, el 1971 va entrenar el Sabadell però no va acabar la temporada en no poder fer lluitar els arlequinats per l'ascens a Primera.

stats