20/03/2012

"Oblideu-vos d'aquesta Lliga. No la guanyarem"

2 min
Cristiano, aquest diumenge.

Una estratègia tan antiga com la confrontació entre éssers humans. "Quan ets a prop ha de semblar que ets lluny. Quan ets lluny, ha de semblar que ets a prop. Mostres un esquer per incitar l'enemic. Es fingeix desordre i se l'anorrea". Ho va escriure el xinès Sunzi a l'Art de la guerra fa més de dos mil anys i des d'aleshores ho han aplicat centenars de generals, líders polítics, empresaris i també, per què no?, entrenadors de futbol. Perquè si hem de fer cas a la literalitat de les paraules de Guardiola, l'equip que ha deixat escapar només tres títols en quatre anys es resigna a un destí advers.

El cas és que el Barça s'ha apuntat a la tendència generalitzada a l'Europa occidental i s'ha posat a retallar: de 10 a 8 punts, un 20%. Com en tots els altres àmbits on ha irromput la tisora, el debat gira al voltant de si amb això n'hi haurà prou per sortir del pou. A Guardiola la jugada li resulta rodona. Si el Madrid guanya el títol, ell ja va avisar. Si de cop i volta s'apareix l'Esperit de Tenerife i els vuit punts s'escapen mentre trontolla l'Imperi, tothom recordarà que les seves paraules van ser claus per alliberar de pressió l'equip.

La primera insinuació en aquest sentit la vam sentir en boca de Guardiola després de guanyar al Calderón, en una tarda marcada pel triomf del Madrid a Vallecas amb l'àrbitre de malaurat protagonista. Des d'aquell dia l'equip s'ha entestat a demostrar al camp que el missatge de la sala de premsa era, com a mínim, inexacte. Imaginem-nos que tot sigui producte d'una estratègia fabricada al búnquer de la Ciutat Esportiva. Si això fos així, només faltava un senyal de vulnerabilitat del Madrid per acompanyar el moment dolç del Barça i intuir que tot està encara per fer i que encara hi ha possibilitats. Aquest paper li ha tocat al Màlaga. Cazorla ha instal·lat una sensació a l'ambient en què una altra ensopegada del Madrid faria trontollar coses al Bernabéu i obligaria a tornar a guanyar el que ja s'ha donat per guanyat.

Dit això, hem de fer un esforç de realisme. El trofeu d'aquesta Lliga s'instal·larà al museu del Madrid si no hi ha un daltabaix dels grossos. Al Barça li queda plantejar-se reptes com, per exemple, forçar la situació perquè Mourinho hagi de venir al Camp Nou a guanyar el títol. Com ha fet el Barça els últims anys al Bernabéu. A partir d'aquí, qualsevol opció d'assaltar el títol passa per fer veure que està perduda.

stats