19/01/2013

Normalitat i compromís per tancar bé l'era Valdés

4 min
EL PORTER TITULAR Víctor Valdés segueix i seguirà exercitant-se amb l'equip amb total normalitat i serà titular a Anoeta i en els pròxims partits de Lliga i Champions.

BARCELONAVíctor Valdés serà qui defensi la porteria del Barça avui a Anoeta contra la Reial Societat (18h) i en els pròxims partits de Lliga i Champions. Amb aquesta normalitat és com el primer equip blaugrana vol viure el dia a dia a partir d'ara, malgrat haver topat dijous amb la decisió "irrevocable" de no renovar més enllà del 30 de juny del 2014 del porter de Gavà. "Valdés no se'n va ja. No ha dit que marxa, ha dit que no renovarà", va resumir, pragmàtic, Tito Vilanova ahir en roda de premsa. Hores abans, el director esportiu Andoni Zubizarreta va manifestar el mateix davant les càmeres de la televisió del club: "El Víctor és jugador nostre fins al 2014 i defensarà la porteria com sap fins a l'últim dia del seu contracte". Quan arribi aquest dia, el del seu adéu, tots dos van coincidir a dir que l'afició hauria d'acomiadar-lo "com correspon al millor porter que ha tingut el Barça en molts anys", en paraules de Tito Vilanova.

De fet, Andoni Zubizarreta, un altre dels grans porters de la història blaugrana, va recordar que Valdés és al Barça "des dels 12 anys" i que la seva professionalitat i compromís al llarg de la seva carrera mereixen un bon final quan decideixi marxar. Sigui quan sigui.

Resoldre quan abandonarà Víctor Valdés la disciplina blaugrana és l'únic punt que queda obert en la negociació, després que totes les parts hagin acceptat i respectat la decisió. El porter té l'opció d'esgotar el seu contracte i acabar la seva etapa al Barça el 30 de juny del 2014, és a dir, d'aquí un any i mig. Però també hi ha la possibilitat d'avançar el traspàs a aquest estiu, un any abans d'acabar el contracte, una opció que podria ser econòmicament beneficiosa per al club, tot i que els acords per jugadors que queden lliures una temporada després no acostumen a ser gaire generosos. L'únic que és segur és que Valdés no marxarà ara al mercat d'hivern. A partir d'aquí, tot està per decidir entre el club i els representants del jugador. "Ara hem de coordinar els passos que cal fer amb el seu pare i el seu entorn, per poder treballar amb la situació que va sorgir dijous", va explicar Zubizarreta, que va afegir que, com a director de l'àrea esportiva, treballarà "per buscar les millors opcions que ajudin a tenir el millor equip sabent que el juny del 2014 Valdés deixarà de ser jugador del Barça".

Tito Vilanova també va analitzar la situació amb aquest punt de calma, confiança i senzillesa, sense dramatismes ni retrets. El jugador és lliure de marxar, hi ha més futbol fora del Barça i més vida fora de Barcelona. El club ha d'anar preparant-se per quan Valdés no hi sigui, com ja estava fent des de feia mesos, i l'equip ha de gaudir del seu porter el temps que encara el tingui: "La meva feina a partir d'ara és aconseguir que el Víctor ens segueixi ajudant a guanyar. I estic convençut que ho farà", va sentenciar el tècnic.

El barcelonisme, dividit

La notícia de la no renovació de Valdés ha generat un intens debat entre el barcelonisme, que es divideix entre la decepció d'haver d'acceptar que no tots els cracs del seu onze de gala volen retirar-se al Camp Nou, el pànic de no veure un substitut clar i la incertesa de resoldre quan i on marxarà. A molts els semblava ahir que Valdés, un any i mig abans d'acabar el seu vincle contractual i en plena ratxa guanyadora de l'equip, no havia triat un bon moment per fer pública la seva decisió, una postura que Vilanova no comparteix. "Mai és un moment ideal perquè un jugador com ell digui que no continuarà. Si ho hagués dit tres mesos abans del 30 de juny, hi hauria qui criticaria que hagués deixat el club sense marge de maniobra. Ho ha dit ara i això dóna més temps al club per buscar un altre porter".

En aquesta llista de candidats fa setmanes que sonen diversos noms: l'ex de l'Atlètic de Madrid i ara al Manchester United, David de Gea, sembla un dels candidats preferits per joventut i perfil, però no serà fàcil treure'l d'Old Trafford. L'altre que agrada és Thibaut Courtois, cedit pel Chelsea a l'entitat matalassera i, fins i tot, sona el porter xe Vicent Guaita. El veterà holandès Maarten Stekelenburg del Roma; el francès Hugo Lloris, fitxat fa poc pel Tottenham, i l'alemany Manuel Neuer, del Bayern, són els altres noms que s'acumulen a la llista.

El club no ignora els joves de La Masia, que hauran de guanyar protagonisme especialment quan Pinto pengi les botes. Oier Olazábal, al filial i tercer porter del primer equip, és en teoria la primera opció de la casa, per davant de Jordi Masip i Miguel Bañuz. Més avall, puja amb força el camerunès Joseph Fabrice Ondoa Ebogo (17 anys).

Qui substitueixi Valdés no és encara el debat que vol obrir el Barça, convençut que el seu rendiment cobrirà el present amb garanties, però és inevitablement la gran preocupació del barcelonisme, que mira a l'horitzó del 2014 amb inquietud. Des d'ahir, però, no es prepara el relleu a la porteria del Barça sinó el comiat de Valdés. "Seria bo que tingués una bona sortida del club per tot el que ha donat al Barça en aquests anys", va demanar Vilanova. I Zubizarreta va afegir: "Li hem de seguir donant suport i l'hem d'animar com sempre a partir d'ara".

stats