01/02/2012

No hi tornem, per favor

2 min
Guardiola parlant amb Teixeria Vitienes durant l'últim partit de Lliga al camp del Vila-real.

En què quedem, el Barça parla o no parla dels arbitratges? ¿Quina és la política del club, queixar-se o no queixar-se dels errors arbitrals que perjudiquen l'equip? Fins ara tenia entès que quan el Barça empatava o perdia un partit el que s'intentava era analitzar amb detall què havien fet malament els jugadors per millorar-ho de cara als següents enfrontaments.

Fins ara m'havien explicat de moltes maneres diferents que en el Barça actual no es buscaven excuses en els arbitratges o en les decisions dels comitès per explicar una situació esportiva delicada, m'havien deixat molt clar que si un col·legiat no xiulava un penal molt clar en els últims instants el que s'havia de fer era mirar per què l'equip no havia estat capaç de tenir el partit guanyat abans d'aquella situació. Fins ara m'havien repetit una vegada i una altra que el victimisme era cosa del passat, que la política de culpar els altres de les decepcions pròpies ja no tenia espai en la institució i que el discurs de queixa permanent del Madrid no tindria mai més cabuda en el FC Barcelona.

¿El Barça té set punts menys que el Madrid a la Lliga per culpa dels àrbitres? De cap manera. Algunes decisions dels col·legiats han perjudicat clarament el Barça en algun partit però també en trobaríem algunes que l'han beneficiat. La decisió del senyor Flórez de no sancionar Pepe és una vergonya per al futbol espanyol però no crec que respongui a cap complot premeditat, sinó que és el resultat d'un sistema obsolet i patètic d'impartir justícia. El Barça ha perdut els punts que ha perdut a fora del Camp Nou sobretot perquè no ha fet les coses prou bé per guanyar. Aquest havia estat fins ara el raonament del vestidor per explicar-nos els mals resultats. A vegades la manca de punteria, a vegades errors puntuals al darrere, de tant en tant el cansament mental després de tants mesos farcits de partits, la mala sort, un mal partit, poden ser algunes de les raons que expliquen la diferència amb un Madrid que, a més, està fent números de rècord. De què serveix queixar-se ara dels àrbitres? ¿Per què aquest canvi evident en la línia editorial del club just quan la situació a la Lliga és la pitjor des que Guardiola entrena l'equip?

És ara quan s'ha de demostrar que el discurs impecable de respecte als col·legiats era fruit de la convicció i no d'un càlcul tàctic. És ara que pinten bastos quan s'ha de comprovar si el victimisme havia desaparegut de Can Barça només gràcies als bons resultats o per la voluntat de deixar de ser per sempre més el club de l'excusa permanent.

stats