BARÇA

El pare de Neymar pressiona pels seus negocis

Explica que necessita "estabilitat tributària" per seguir renovar i seguir a Barcelona

El pare de Neymar ha llançat el primer avís públic. Una declaració a través de les pàgines del diari 'Sport' per referir-se al futur del seu fill: Neymar Júnior no renovarà amb el Barça si no s'aclareix el panorama judicial que acompanya el futbolista brasiler. En l'entrevista, el pare del jugador especifica que per renovar el contracte del seu fill –que acaba l'any 2018– hi ha d'haver " estabilitat tributària". "Espanya ha de dir-me si les meves empreses poden treballar amb Neymar Júnior. ¿Per què he d'anticipar una renovació si no tinc una seguretat jurídica que ens pugui donar suport perquè puguem treballar? Hi va haver tots aquells problemes amb N&N Consultoria que necessiten ser resolts", explica al periodista Joaquim Piera.

¿A què es refereix el pare de Neymar? Els contractes dels clubs espanyols amb els futbolistes són clars: a Catalunya els jugadors tributen un 56% de l'IRPF, una de les xifres més altes d'Europa. A més, un 15% del salari pot pagar-se a través dels drets d'imatge, que permeten una tributació més baixa. Per tant, les regles del joc pel que fa a la renda de treball estan clarament delimitades. El pare del futbolista brasiler demana que se solucionin –tal com deixa entreveure a l'entrevista– les incerteses que envolten els acords que les seves empreses tenen amb el Barça. En el contracte que Neymar va signar amb el Barça l'any 2013, i que té dos processos judicials oberts a Espanya (un a l'Audiència Nacional i un altre a Barcelona), hi havia quatre acords paral·lels i complementaris al salari del jugador, fets amb quatre empreses que gestiona el pare del futbolista.

El Barça pagarà 4 milions d'euros en 5 anys a NR Sport, l'encarregada de buscar acords comercials al Brasil als quals pugui sumar-se el club blaugrana. De moment, ja s'han signat dos acords de patrocini per mediació de l'empresa del pare del futbolista. El segon acord que es va tancar l'any 2013 va ser amb N&N Consultoria Esportiva, per valor de 2 milions, que s'ha d'encarregar de tenir controlat el mercat brasiler, atent a possibles nous talents. El tercer contracte va signar-se amb l'Institut Projecte Neymar, un acord amb finalitats socials de 2,5 milions. Finalment, l'empresa que va endur-se la part més gran del total de l' operació va ser N&N , 40 milions en concepte d'indemnització: el club els els va abonar perquè Neymar va aterrar a Barcelona un any abans del previst, l'estiu del 2014, moment en què el jugador hauria tingut els drets federatius i hauria pogut negociar sense necessitat de parlar amb el Santos.

L'ARA ha parlat amb tres fonts diferents del club, lligades a l'operació, i dues d'elles confirmen que el pare del jugador busca que se solucionin les incerteses tributàries referents a aquests acords per poder-los renovar en un futur. Dit d'una altra manera, tant el Barça com el pare del jugador contemplen ara mateix la possibilitat d'ampliar l'acord actual, que inclou, a part del salari, un lligam de l'entitat amb les empreses del pare del jugador. Per això, l'agent assegura en l'entrevista que Espanya li ha de dir si les seves "empreses poden treballar amb Neymar". 

En tot cas, totes les persones consultades també deixen clar que el primer que vol manifestar el pare del jugador és que s'acabi el procés judicial, que l'ha obligat a declarar a l' Audiència Nacional –una experiència que probablement haurà de repetir arran de la demanda de l'empresa DIS, que tenia part de la propietat del jugador quan estava al Santos–, i ha fet que hagi hagut de tributar dues vegades uns ingressos, d'una de les quals s'ha fet càrrec el Barça, pagant a l'Agència Tributària espanyola, i de l'altra ell mateix, al Brasil.

EDICIÓ PAPER 13/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF