TENIS
Esports 30/10/2011

"Nadal es passarà l'hivern analitzant Djokovic per guanyar-lo"

Fortalesa "La història de Nadal és un relat de superació, de deixar enrere lesions i d'aixecar partits impossibles" Entrenador "Sense Toni Nadal no es pot entendre l'èxit que ha assolit el seu deixeble"

Oriol March
3 min
John Carlin, instants abans de l'entrevista a la seu de l'editorial.

BarcelonaDesprés d'analitzar com el Mundial de rugbi del 1995 va canviar la història de Sud-àfrica a El factor humà, en què analitzava el paper de Nelson Mandela en el procés de reconciliació del país africà, John Carlin se submergeix en la figura del tenista Rafael Nadal a Rafa. La meva història (Columna), una biografia feta a quatre mans amb el jugador balear en què es repassa la seva trajectòria.

En una frase, com definiria Nadal?

És una persona ultratreballadora i disciplinada, i al mateix temps és un noi dolç, càlid i respectuós amb tothom que l'envolta.

Per què la final de Wimbledon del 2008 com a fil argumental?

Perquè és un partit majúscul i perquè parla molt de Nadal. De la seva il·limitada ambició, de la seva capacitat per progressar.

És on va superar definitivament Roger Federer.

Ho va fer perquè va destinar cadascun dels seus grams d'energia a assolir aquest objectiu. Qui ha mamat tenis des de petit, com ell, sap que el Grand Slam més gran de tots és Wimbledon. I no es va aturar fins que el va aconseguir, ni més ni menys que contra Federer.

Tenísticament es considera que el suís és superior. Per què Nadal el va acabar minant definitivament?

Per la seva fortalesa mental. En el tenis no et pots amagar, no hi ha suplents, estàs sol a la pista. I el que diferencia Nadal és, en essència, la seva duresa psicològica.

Ara li ha sortit un rival complicadíssim, Novak Djokovic. ¿També li acabarà passant per sobre?

La història de Nadal és una història de superació. De deixar enrere lesions i d'aixecar partits impossibles. Es passarà l'hivern preparant-se físicament com una bèstia i mirant vídeos del serbi en companyia del seu tiet i entrenador, Toni Nadal.

Nadal passa per una mala ratxa de resultats. Se'n sortirà?

El que sí que és segur és que al cap només hi té superar-la. Ha passat per situacions més complicades. ¿O és que Federer no semblava invencible fa 4 anys? Jo apostaria que l'any que ve Nadal trobarà la manera de tornar a guanyar molts partits i molts punts ATP. L'esport es basa molt en ratxes, a més.

¿Sense Toni Nadal no existiria la figura de Rafa Nadal?

Sens dubte. Per començar, si ell no hagués tingut un tiet entrenador de tenis, no s'hauria iniciat en aquest esport. No sé si cap entrenador li hauria tret el mateix potencial mental i físic.

La seva exigència, però, no sempre va facilitar les coses a Nadal. Com va aguantar el procés?

Tot ho equilibrava l'entorn familar. El seu pare mai li va exigir res esportivament, només que fos feliç. El règim espartà del seu tiet només l'aguantava amb el caliu familiar. Si té tantes ganes d'anar a Manacor és per sentir-se com a casa.

Quin marge de millora té?

Als seus 25 anys, no pot millorar gaire més. Segurament el seu servei és el seu defecte principal. Però si servís a la perfecció no seria Nadal, guanyaria més fàcilment els partits. I una de les característiques seves és que aconsegueix que cada enfrontament es converteixi en un David contra Goliat. Ell sempre és David, i sempre se'n surt. Segurament aquesta és la més destacable de les seves qualitats.

Has viatjat uns quants mesos amb ell. Quines conclusions n'extreus?

Que la intensitat de la seva vida és terrible. Té una pressió competitiva a sobre bestial. I no pot sortir de l'hotel perquè tothom -la premsa i els aficionats- l'assetja. Jo no ho podria resistir.

stats