ESPORTS
Misc 24/12/2019

Els països on pots celebrar el dia de Nadal en un recinte esportiu

El bàsquet o el criquet celebren partits aquest dia, tradició que el futbol ha perdut

i
Toni Padilla
6 min
Els països on pots celebrar el dia de Nadal a un recinte esportiu

Barcelona¿Necessites una excusa per no anar als dinars o sopars nadalencs aquests dies? Doncs aquesta excusa difícilment serà un partit de futbol. A diferència d’altres països, a casa nostra no està ben vist aixecar-se de taula amb els canelons acabats de menjar per marxar cap a un recinte esportiu. En altres llocs, en canvi, és una tradició.

La majoria de països que han unit l’esport amb el Nadal són de tradició protestant, tot i que hi ha alguns casos de països catòlics que han decidit que tot és compatible. Aquest Nadal, per exemple, a Itàlia han programat un dels seus millors partits de bàsquet per al dia 25, el derbi de Bolonya entre la Virtus i la Fortitudo. Convertits en dos dels equips amb més tradició, els dos ho han passat malament, amb descensos, abans de retrobar-se per fi un altre cop a Primera. S’han venut totes les entrades, esclar. A més, la Virtus lidera la lliga. Serà un Nadal diferent a l’ombra de les Torres Asinelli i Garisenda, els símbols de la ciutat.

A la NBA, jugar per Nadal és un èxit

El bàsquet és un dels esports més relacionats amb aquestes festes. El primer partit de la NBA jugat un 25 de desembre va ser el 1947, un any després de la creació de la Lliga, amb un duel entre els New York Knicks i els Providence Steamrollers al Madison Square Garden (89–75). Des de llavors s’ha jugat sempre per Nadal excepte el 1998, per una vaga. I els Knicks, de fet, són l’equip que ha jugat més cops aquest dia, amb un total de 53 partits. Malgrat les queixes dels jugadors, les xifres demostren que el producte funciona. Bones audiències i pavellons plens, molts cops amb turistes de tot el món, especialment als partits de la Costa Est. Aquest any s’han programat tres partits de nivell. Els vigents campions, els Toronto Raptors, juguen a casa contra els Boston Celtics. Els Philadelphia 76ers juguen contra el millor equip aquesta temporada, els Milwaukee Bucks. I els Golden State Warriors, subcampions, es troben a casa contra els Houston Rockets de James Harden en un duel que tenia molt bona pinta quan va ser programat. Les lesions als Warriors, però, han tret una mica d’emoció al duel. El dia 26 l’agenda segueix amb un derbi de Los Angeles entre Lakers i Clippers. Pocs partits, però seleccionats amb cura. És a dir, els millors.

Els països on pots celebrar el dia de Nadal a un recinte esportiu

El fet d’escollir partits de bons equips, però, ha castigat alguns jugadors, com LeBron James, que ha jugat en 10 dels últims 14 anys. Tres d’aquests partits van ser entre els Cleveland Cavaliers, el seu anterior equip, i els Warriors. Era el millor partit i, per tant, es jugava per Nadal. Aquest any, LeBron s’ha mostrat content per jugar el dia de Sant Esteve, ja que els Lakers són l’equip que ha jugat més dies de Nadal. Aquest serà el primer cop en 12 anys que no juguen el dia 25, per alegria de LeBron, que podria convertir-se en el jugador amb més partits nadalencs, rècord en mans de Kobe Bryant ara mateix, amb 16 partits.

NFL, natació i criquet

Als Estats Units també s’han vist partits de futbol americà, de la NFL. El 1971, la climatologia va provocar una alteració del calendari que va obligar a programar partits per primer cop el dia 25. Un d’aquests partits, entre els Miami Dolphins i els Kansas City Chiefs, va anar a la pròrroga i es va convertir en el més llarg de la història de la lliga. A partir del 1989 s’han jugat alguns partits el dia de Nadal si coincideix en cap de setmana. Aquest any, doncs, no en tindrem.

Un altre dels països en què es juga aquests dies és Austràlia, on existeix la tradició de jugar partits de criquet importants tant el dia 25 com el dia 26. I com no, la natació, amb competicions com la Copa Nadal, que organitza el Club Natació Barcelona i que en aquesta edició comptarà amb 370 nedadors.

Els països on pots celebrar el dia de Nadal a un recinte esportiu

El Boxing Day

Al món del futbol, molts països han programat partits el dia 25 de desembre: aquells on no se celebra el Nadal, com ara Israel, Egipte o l’Iran. Curiosament, sí que es jugarà tota una jornada de lliga a Bolívia. La lliga local va estar aturada per la violència viscuda després de les eleccions generals guanyades per Evo Morales, que va acabar marxant a l’exili. I, per recuperar temps, s’ha programat una jornada per al dia 25.

El país on més tradició existeix de jugar aquests dies és, evidentment, Anglaterra. El famós Boxing Day es juga sempre el dia 26 de desembre. Abans, però, es jugava el dia 25. El primer partit de lliga anglesa jugat per Nadal va ser un Preston North End - Aston Villa el 1889. El 1890, un derbi entre el Blackburn Rovers i el Darwen va acabar amb incidents a la graderia i més de 30 detinguts.

El futbol per Nadal no va aturar-se ni tant sols durant al Primera Guerra Mundial, quan tenim documentats partits al front entre soldats enemics, britànics i alemanys, a les trinxeres el 1914. Aquells dies, a Anglaterra, amb la lliga aturada es va crear una lliga femenina. I el millor equip, el Dick, Kerr’s Ladies, va omplir estadis el dia 25 de l’any 1917.

La tradició va seguir fins al 1957, quan es va deixar de jugar partits de lliga per Nadal. Encara es jugaria un Blackpool - Blackburn Rovers, el 1965, però la tradició es va perdre al prioritzar la celebració del dia de Nadal. I es va apostar per jugar el dia 26, amb el famós Boxing Day, cosa que no agrada gaire als jugadors estrangers, ja que no poden tornar a casa. El Boxing Day, que pren el seu nom del fet d’obrir les capses amb regals de Nadal, s’ha anat estenent a altres països, com Escòcia, Bèlgica o Itàlia, on els últims anys s’ha programat sempre una jornada de Segona Divisió.

Jugar el dia 25 de desembre, però, no era tan estrany quan encara no hi havia televisió. De fet, a casa nostra el dia de Nadal s’han jugat partits oficials. El 1955 es va jugar el primer partit de la Copa de Fires entre el Barça i el Copenhague. Kubala va marcar gols en un partit en què el Barça va jugar de blanc, ja que, oficialment, en aquell torneig representava la ciutat. El mateix dia el Madrid golejava per 4-0 el Partizan a la Copa d’Europa.

El cartell del Barça-Sparta de Praga de Nadal del 1925

Els partits de Nadal del Barça

Abans, el Barça, com altres clubs, havia organitzat partits nadalencs. La tradició de jugar amistosos nadalencs, que va ofendre l'Església en el seu moment, va ser iniciativa del Barça. El 1906 i el 1907 el club va acceptar la proposta de fer una gira nadalenca pel sud de França i va jugar en ciutats com Nimes, Tolosa i Sète el dia de Nadal. El 1910 va organitzar per primer cop un amistós nadalenc contra la Sociedad Gimnástica de Madrid, una experiència que repetiria el 1911 contra un combinat de jugadors madrilenys. El 1912 el Barça convida el Young Boys suís i per primer cop un altre club l'imita, en aquest cas, el Club España, un equip ja difunt que en el seu moment va plantar cara al Barça i l'Espanyol. L'España va convidar l'Stade Helvétique. En total, unes 8.000 persones van veure aquests partits.

Però els partits nadalencs es van convertir en un fenomen de masses a partir dels anys 20, quan equips d'estats que fins al 1918 estaven en guerra comencen a travessar fronteres. El 1918 un combinat de jugadors francesos i belgues viatja a Barcelona per jugar un partit per celebrar el final de la Primera Guerra Mundial. L'èxit del 1921 va donar pas a un Nadal del 1922 amb l'agenda plena. L'Espanyol va rebre els alemanys del Mannheim, però el plat fort va ser la visita de dos gegants com el MTK de Budapest, considerat el millor equip hongarès, i el Wiener SK austríac. Els dos clubs van jugar amistosos contra el Barça i l'Europa, amb el club blaugrana pagant el viatge d'un àrbitre holandès. El 1923 el Barça i l'Europa van tornar a compartir rivals, en aquest cas el Vasas i el Szombathely hongaresos. El Sabadell, per la seva banda, va rebre el Viktoria Plzen; l'Espanyol es va enfrontar amb l'Slavia txec, i el Szombathely va acabar jugant un últim partit a Manresa.

L'inici de la fi d'aquesta tradició va ser el naixement del campionat de Lliga, que va omplir els calendaris. El Barça va mantenir el costum amb duels menys atractius. El 1935, per exemple, una doble sessió: Barça-Barakaldo de futbol i USAP-Barça de rugbi. Amb l'inici del franquisme es va deixar de jugar a futbol els dies de Nadal. Començava una època ben diferent.

stats