En breu
Esports 21/03/2013

Movistar anul·la el Purito en el primer assalt pirinenc

La Volta a Catalunya es va començar a definir ahir en la primera de les dues arribades en altura d'aquesta edició, que va acabar a l'estació d'esquí de Vallter 2000. En un magnífic dia de sol, que feia més còmode el fred intens (1ºC quan arribaven els ciclistes) i el vent a la cota 2.200, on hi havia la meta, la parella de l'equip Movistar, Nairo Quintana i Alejandro Valverde, van brillar i es van endur l'etapa i el liderat de la general, respectivament.

L'equip que aquí dirigeix José Luis Arrieta ja va ser el primer que va treballar en els primers quilòmetres del port final, amb l'italià Eros Capecchi i José Herrada. A aquelles altures de l'etapa tan sols el francès Nicolas Edet (Cofidis) resistia des de l'escapada i ràpidament va ser atrapat quan van començar els primers atacs de Marcos García (Caja Rural) i el belga Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), que va voler recuperar els segons perduts a Calella en la primera etapa i va ser cap de cursa durant una bona estona.

Va ser a partir d'aquests moviments quan l'equip Sky, amb Cataldo, Urán i David López, va començar a tensar de debò el ritme del grup. El domini ja habitual del conjunt britànic va acabar amb un atac de l'últim vencedor del Tour, Bradley Wiggins, a un quilòmetre del final, que va prendre la iniciativa en un moviment molt poc habitual en el seu estil de córrer.

Tant és així que Wiggins va pagar l'esforç i es va veure superat en els últims metres pel duet triomfador de Movistar i pel català Joaquim Rodríguez (Katiuixa), que ara és segon a la general a tan sols 6 segons de Valverde. El Purito va voler atacar a uns 500 metres de la línia de meta, però va ser ràpidament neutralitzat per un Quintana disposat a demostrar aquesta temporada que és un dels escaladors de referència del pilot internacional.

Avui arriba l'etapa reina, que promet ser decisiva per definir la resolució final de la Volta. Serà un recorregut de fons (218 quilòmetres) amb final a Port Ainé i quatre ports previs puntuables, un dels quals, el del Cantó, de categoria especial.