FUTBOL
Esports 01/11/2012

Mourinho, l'enemic del planter

Carles Fité
4 min
UNA BONA RELACIÓ 
 El tècnic del filial madridista, Alberto Toril, durant un sopar amb el president del club, Florentino Pérez, amb qui manté una bona relació.

MADRIDHa esclatat una nova disputa interna al Reial Madrid. Però aquesta feia mesos que se sabia que havia de passar i només faltava saber quan, ja que les diferències entre José Mourinho i Alberto Toril vénen de la temporada passada.

El tècnic del Madrid ha declarat la guerra a l'entrenador del filial madridista. José Mourinho és un home que busca grans resultats en breus períodes de temps. Per tant, és poc propens, per no dir gens, a confiar en el planter i a cuidar-lo. Mourinho només pensa a guanyar títols i anar-se'n, i tant és el que deixi en el seu camí. Així, no es fixa en el filial per si en surten jugadors, però potser sí per fer-n'hi entrar algun.

El primer any del portuguès al Madrid, prou feina tenia d'ocupar-se del primer equip. Mentrestant, el filial, a Segona B, tenia una temporada desastrosa. I Jorge Valdano, aleshores director general del club, va decidir destituir l'entrenador del Castilla i ascendir el del juvenil, Alberto Toril. Toril va aconseguir una ratxa increïble sense perdre cap dels 19 partits que quedaven i va col·locar l'equip al play-off , però es va topar amb l'Alcoià i no va poder aconseguir l'ascens a la Segona Divisió.

Aquell estiu es va produir la famosa guerra Mourinho-Valdano que va acabar amb la destitució de l'argentí i l'ascensió del portuguès a mànager general. I els primers contactes que va tenir amb el filial amb aquest nou càrrec van ser per encolomar-hi un jugador del seu representant, Jorge Mendes: un central també anomenat Mendes, Pedro Mendes. De fet, Mourinho fins i tot el va fer debutar en el Trofeu Santiago Bernabéu d'aquella pretemporada. Però Alberto Toril, fidel als seus ideals i sense caure en les pressions del portuguès, feia jugar els que ell considerava millors, entre els quals no hi havia Mendes. Així, homes com Nacho, Iván i Pablo Gil passaven per davant de Pedro Mendes. Però tot i això, en l'última jornada de la primera fase de la Champions, amb el Madrid ja classificat, Mourinho va convocar tres jugadores del filial per viatjar a Amsterdam contra l'Ajax: el porter Pacheco, el davanter Jesé i el central Mendes, que només havia jugat tres partits com a titular amb el Castilla. I no només el va convocar, sinó que és l'únic a qui va donar minuts, fent-lo entrar a la segona part per Arbeloa.

La indignació de tot el futbol base del Reial Madrid va ser majúscula i fins i tot el davanter del Madrid C Fran Sol va escriure al seu compte de Twitter: "Els jugadors del planter estem molestos. Denota favoritisme". Hores després va haver de justificar-se dient que un amic seu de nom Ismael li havia agafat el mòbil i ho havia escrit per fer una broma. Però tot i les pressions de Mourinho, Toril seguia anant a la seva i els resultats l'afavorien. Va quedar primer i va aconseguir l'ascens i el retorn a Segona set anys després. I ho va aconseguir golejant el Càdis a Valdebebas el 27 de maig. Una data molt significativa per a Florentino Pérez.

El president blanc sempre ha estat un enamorat del futbol base. Sobretot per la seva dona, Maria Ángeles Sandoval, Pitina . Ella era la futbolera. La que l'havia portat a veure els que van ser els primers partits de Florentino al Bernabéu quan eren joves i la que li havia transmès l'amor pel futbol de formació. Per això Florentino, també en homenatge a la seva dona, va voler anar al partit de l'ascens encara que només fes cinc dies de la mort de Pitina. I tot el camp de Valdebebas li va mostrar el seu suport i el seu afecte. Florentino mai oblidarà aquell dia.

Aquest estiu Mourinho, exercint de mànager general, entre altres peticions va demanar el cap d'Alberto Toril, ja que l'entrenador del filial mai havia accedit a les seves demandes, no tant futbolístiques com interessades. Però per primera vegada Florentino no va fer cas al portuguès. Toril havia tornat l'alegria i els èxits a Valdebebas: no només no el va fer fora, sinó que el va renovar per a tres temporades més (fins al 2015). Mourinho, enfadat per la decisió, va renunciar al filial i va dir al president que només exerciria de mànager del primer equip i que es desvinculava de tot el que tingués a veure amb el Castilla. Fins al punt que no deixa que Toril entri als entrenaments del primer equip ni que es connecti al seu sistema informàtic. És més, quan Mourinho vol algun equip per a un partit d'entrenament juga amb el Madrid C per no haver de saber res del Castilla.

Arribats a aquesta situació, era previsible que tard o d'hora passés el que està passant ara. Això sí, Florentino mai ha deixat de donar suport al filial: ha anat a tots els partits de la temporada a casa i s'ha fet un fart de fer-se fotos i firmar autògrafs. A Valdebebas els aficionats són de Florentino i de Toril, i no de Mourinho.

Tal com comenten alguns directius del Reial Madrid, no ha de sorprendre que Florentino desautoritzés Mourinho en aquesta decisió, ja que la sensació que es té a la Casa Blanca és que aquesta serà l'última temporada del portuguès. De fet, aquest any totes les disputes que està creant són internes. Ja no ataca els horaris, el Barça o els àrbitres. Ara parla de madridistes disfressats, d'una afició que no anima, d'alguns jugadors que no estan centrats en el que han d'estar i d'una política de futbol base que fa que no arribin els jugadors al primer equip.

Una estratègia que, com insisteixen des de la cúpula del Reial Madrid, és curiosament molt semblant a la que José Mourinho va utilitzar al Chelsea per forçar la situació perquè Roman Abramóvitx l'acabés destituint.

stats