Esports 18/01/2012

Mourinho té més interrogants que respostes per rebre el Barça

Natalia Arroyo
3 min
José Mourinho i Kaká durant l'entrenament d'ahir al matí a Valdebebas, on feia molt fred. El brasiler té molt poques opcions de ser titular.

Desafiant, Mourinho feia la següent reflexió en roda de premsa: "Si juga Coentrao de lateral dret, em criticaran perquè és esquerrà. Si hi juga Lass, em criticaran perquè sense Khedira ha de jugar pel mig. Si hi poso Pepe, em criticaran perquè és central...". Les possibilitats tàctiques que oferia el tècnic per jugar contra el Barça i tapar els forats que deixen les baixes d'Arbeloa -per sanció-, Khedira -per lesió- i, probablement, Di María -amb molèsties- tenien sempre un mateix final: la crítica de l'entorn i la premsa. El portuguès assumeix que, plantegi com plantegi el partit, tot dependrà del resultat. I a Madrid només accepten passar l'eliminatòria. Però com?

Resoldre a l'anada?Seria l'escenari ideal per visitar el Camp Nou però és massa arriscat

Com va passar a l'abril a les semifinals de la Champions, aquests dos clàssics de la Copa del Rei s'han de jugar no a 90 minuts, sinó com una sèrie que en dura 180. El que vol evitar Mourinho és viatjar a Barcelona dimecres que ve amb l'eliminatòria gairebé perduda per un resultat dolent a l'anada (0-2 en aquell cas). L'escenari idoni per al seu equip són les semifinals contra l'Inter, que van permetre-li defensar un bon marcador (3-1) a la tornada. Trobar l'equilibri entre el risc del segon cas i el fracàs del primer és la missió del portuguès: a la Castellana volen un equip atrevit, decidit, un Madrid líder. Però, per sobre de tot, no volen un Madrid que torni a caure humiliat.

Pressionar o esperar?El primer dubte és l'actitud dels blancs quan no tinguin la pilota

Aquest context condiciona, i molt, el plantejament de Mourinho. És evident que no voldrà discutir la possessió al Barça, perquè els blancs no viuen d'atacs llargs sinó de racions curtes i directes de pilota. És quan són més perillosos. El fet que jugui Pinto i no Valdés pot convidar el Madrid a fer un pas endavant per pressionar el Barça en la sortida de pilota. Aquesta estratègia, però, es combinarà amb fases del partit en què l'equip es recollirà en defensa i esperarà a veure-les a venir, desgastant-se el mínim possible per construir contraatacs ràpids.

Doble pivot o 'trivot'?Mourinho ha experimentat amb tots dos sistemes contra el Barça

És el principal dilema que té Mourinho i, un cop el resolgui, podrà completar la resta de l'alineació. Les baixes de Khedira i d'Arbeloa l'obliguen a reciclar algun dels seus futbolistes per mantenir la parella de centrals que formen Pepe i Sergio Ramos. Trencar-la per cobrir els forats que deixen l'alemany i l'espanyol és massa temerari, i més si Mourinho intueix que Guardiola tornarà a apostar per Alexis en la posició de davanter centre. Que jugui Coentrao al lateral dret, després de com va patir al desembre contra Iniesta en el duel de Lliga, sembla poc probable, i si juga seria més lògic que ho fes al mig del camp acompanyant Xabi Alonso i Lass en el "triangle de pressió alta", que és com Mourinho demana que s'anomeni el seu mig del camp si opta per jugar amb 4-3-3. Tot i que a priori és menys probable pels problemes per trobar un mitjapunta de garanties atès el baix estat de forma d'Özil i Kaká, el 4-2-3-1 podria ser la tàctica que permetria encabir-hi Benzema i Higuaín, a més d'unes bandes amb Callejón i Cristiano Ronaldo, per combinar treball i verticalitat.

Qui fa de lateral dret?Coentrao, Albiol i Callejón són les opcions més assequibles

El maldecap de Mourinho no estarà només al mig del camp, perquè també té problemes per construir una defensa sòlida. No vol tocar la parella de centrals per guanyar consistència a prop de Casillas i podria regalar la banda dreta, conscient que si Alexis juga pel centre, Iniesta o Cesc tendiran a anar al mig i no desbordar com un extrem.

stats