LA POLÈMICA
Esports 23/03/2013

Mou, centre d'un altre incendi quan no hi ha Lliga

La FIFA desmenteix Pandev i estudia sancionar el tècnic blanc

Albert Solé
3 min

Barcelona.La FIFA treu foc pels queixals amb José Mourinho. El tècnic portuguès va aconseguir treure de polleguera la UEFA el 2011 quan volia posar en dubte les victòries del Barça a la Champions -" ¿por qué?" -, i ara ha aconseguit fer el mateix amb Joseph Blatter. L'última polèmica creada per la llarga llengua del tècnic portuguès -les sospites sobre l'honestedat de la FIFA amb les votacions de la Gala de la Pilota d'Or- torna a coincidir, a més, amb l'inici d'una setmana sense futbol, conscient que a partir de la bomba que deixa caure com aquell qui no fa res, tot el món futbolístic girarà al seu voltant. Defensors i crítics de Mourinho fa dies que s'esbatussen sobre si té raó amb les seves crítiques a la FIFA pel frau en les votacions, o bé és un provocador i un mal perdedor. A més, el capità de Macedònia corrobora les denúncies de Mou, Blatter es veu obligat a desmentir-lo públicament, i Pandev reacciona dient que aquella no és la seva firma, fent encara més grossa la polèmica. I, mentrestant, el portuguès s'ho mira tot amb un somriure, perquè ha aconseguit desviar l'atenció cap on ell volia, un altre cop.

Mourinho va fer el mateix just abans de l'aturada de Nadal, que va deixar a la banqueta Iker Casillas per sorpresa a Màlaga, i la premsa i l'entorn es van passar 15 dies polemitzant sobre aquesta decisió, si tenia un tuf de càstig o revenja per a uns, o si era una simple decisió esportiva per a altres.

L'ombra del dubte

La polèmica va començar dilluns, quan es va emetre una entrevista a José Mourinho en una televisió portuguesa (RTP) en què va respondre així a la pregunta sobre si es penedia de no haver anat a la gala de la FIFA al gener: "Em van trucar més de tres i quatre persones per dir-me que el seu vot era per a mi, i al final el vot va ser per a un altre. Això no és seriós". Un d'aquests que van trucar a Mourinho per dir-li que l'havien votat és Goran Pandev, capità de la selecció de Macedònia, i exjugador de l'Inter de Milà del tècnic portuguès. El mateix Pandev ho va confirmar l'endemà en una entrevista a La Sexta: "Sí, li vaig dir que jo com a capità de Macedònia l'havia votat, després jo ja no sé el que va passar. Estava una mica trist però tots sabem que aquí passen coses estranyes".

La FIFA va reaccionar ràpidament i va emetre un comunicat en què assegurava que la llista de vots és precisa i negava l'existència de privilegis al guanyador d'aquella votació, Vicente del Bosque. I és que el seleccionador espanyol ha sigut el segon gran perjudicat de les acusacions de Mourinho, ja que semblava que posava en dubte la victòria del de Salamanca, cosa que ha provocat molts anticossos a una part important de la premsa de Madrid. Del Bosque, sempre educat, va intentar passar de puntetes sobre la polèmica en diferents entrevistes a ràdios espanyoles, i ho va solucionar dient que no volia perdre ni un segon a valorar-ho perquè li semblaven "coses de nens".

Possible sanció?

Dijous va ser Bryan Jiménez, membre de la Comissió d'Esportivitat i Responsabilitat Social de la FIFA i president de la Federació de Guatemala, que va anunciar que estudiarien sancionar Mourinho: "Aquest personatge està parlant que es va alterar la votació; em sembla que és una irresponsabilitat; ja veurem quines accions prenem", va dir al programa Al primer toque d'Onda Cero. I ahir la FIFA va reaccionar amb més contundència. Primer va fer públic el document que va enviar la Federació de Macedònia amb els vots del capità i el seleccionador, on es veu clarament que Pandev li va donar els 5 punts a Del Bosque, i no en va donar cap a Mou. I poc després va filtrar que obria un expedient al tècnic per estudiar les declaracions que havia fet. Pandev va reaccionar assegurant que li havien falsificat la firma. Més llenya al foc.

stats