QUARTS DE FINAL DE L'EUROLLIGA
Esports 25/03/2011

Mossegada del Panathinaikòs a l'orgull del campió

Duel a la pintura Fran Vázquez (Regal Barça) supera la intimidació de Mike Batiste, un dels  jugadors claus del Panathinaikòs en defensa. El pivot del conjunt grec va  acabar amb 14 punts i 4 rebots.

En el bàsquet, com en els dibuixos animats, el primer que s'ha de fer és assignar papers; decidir qui farà de ratolí i qui de gat. La decisió és important, ja que implica que un s'ha de moure i l'altre perseguir-lo. En el primer partit de la sèrie, jugat dimarts, va quedar clar que el Panathinaikòs volia fer de ratolí. Zeljko Obradovic va prendre la iniciativa i el partit es va jugar en tots i cadascuns dels racons que havia imaginat. No va poder guanyar, però el Regal Barça va acabar fart de perseguir-lo. Ahir a la nit, en canvi, Xavi Pascual li va robar el privilegi d'escollir, i va condicionar el partit des del primer minut.

El Regal Barça va marcar el ritme del partit i ho va fer des de la defensa. L'equip blaugrana va precipitar el joc del Panathinaikòs i el va obligar a jugar a una velocitat a què no està acostumat. El conjunt grec, ara en el paper de gat, va córrer cap on van voler els jugadors de Xavi Pascual i això va comportar tres efectes: mals tirs, poca presència en el rebot ofensiu i un balanç defensiu deficient. El campió d'Europa va aprofitar-los tots tres per fer el que més li agrada, jugar amb velocitat. Els seus nou primers punts, sumats entre Joan Carles Navarro i Alan Anderson, van arribar abans que la defensa del Panathinaikòs tingués temps de situar-se.

La defensa del Regal Barça tan sols va permetre anotar tres punts en cinc minuts al seu rival, que no trobava la manera de reconduir la situació. Zeljko Obradovic, que quan un jugador s'equivoca a la pista esbronca el seu company de posició a la banqueta, es desesperava a la banda, acostumat com està a decidir l'estil dels partits.

El Panathinaikòs va arribar a perdre per 16 punts (28-12), alhora que els problemes se li acumulaven. Quan encara no havia netejat una part del joc, se li embrutava una altra. Un parcial de 0-9 va permetre a l'equip visitant tornar a situar-se en la dinàmica de partit (28-21), però aleshores va començar a pagar cada sobreesforç. Així que retallava la renda, es quedava sense forces per mantenir el ritme i la diferència es tornava a ampliar. L'equip grec se'n va anar al vestidor amb un desavantatge de 10 punts (38-28), un trau petit per a l'accident que havia patit durant els primers 20 minuts.

Interpretar cada escenari

Zeljko Obradovic va inundar l'inici del tercer quart de canvis defensius, i va obligar el Regal Barça a dedicar uns segons a interpretar l'escenari en cada atac. Sovint semblava que ni els mateixos jugadors del Panathinaikòs sabien si la defensa era zonal, individual o mixta, però no importava perquè la decisió amb la qual es movien amagava qualsevol errada tàctica. El parany va servir per desorientar el conjunt blaugrana, a qui la renda se li va esmunyir fins als quatre punts (46-42). El Panathinaikòs, amb una defensa sempre al límit de la falta personal, va arribar primer a situar-se per davant (57-58) i després va aconseguir una renda de vuit punts (64-72) amb tan sols dos minuts i mig per jugar. Ratolí i gat es van intercanviar els papers.

El Regal Barça va intentar la remuntada, però si el Panathinaikòs juga bé, encara ho fa millor quan domina al marcador. Tot i així, el conjunt blaugrana va tenir la seva opció, ja que amb 73-75 va disposar d'un atac. Jaka Lakovic es va precipitar i va intentar un triple, que no va entrar. El conjunt grec va assegurar-se el rebot i amb ell la victòria, rubricada amb una esmaixada de Mike Batiste sobre la botzina.