El motociclisme plora la mort d’Antoni Salom

El seu llinatge està lligat a una col·lecció d'il·lustres del motor com el desaparegut Lluís Salom

El motociclisme balear diu adeu a Antoni Salom, que va morir ahir a Palma a l’edat de 83 anys deixant enrere una gran trajectòria en el món de les motos. Com a pilot, va ser un referent a Mallorca i va saber inculcar el seu amor per les motos als tres fills, Josep Lluís, Xiscai Toni, i, per descomptat, als nets. Molt respectat en el món de l’esport de les dues rodes, sempre va tenir savis consells per als joves que volien iniciar-se en els circuits. De Motos Salom varen enviar aquest missatge a través de les xarxes socials. “Ens ha deixat Antoni Salom, conegut per tots com el cap. El seu record, la seva presència i les seves ganes incansables de treballar ens inspiraran per seguir el llegat que deixa”. El seu llinatge està lligat a una col·lecció de noms il·lustres del motor que han donat alegries amb podis i premis en diferents àmbits de l’esport de les dues rodes.

Pioner del motociclisme de competició, va ser un dels primers a sortir fora de les Illes per provar sort i va fer de l’empresa Motos Salom un punt de trobada, una referència dins el sector. En aquest sentit, David Salom, campió del món de Superbike i un dels nets d’Antoni Salom va fer oficial la notícia de la mort del seu padrí. Ho va anunciar en el seu compte de Twitter: “Dia molt trist per a la meva família, no expressaré els meus sentiments, només la informació de la defunció del meu padrí, la persona que ho ha donat tot en la seva vida per les motos i que m’ha inculcat aquest esport, a. c. s., padrí”.

Padrí de Lluís Salom

Antoni Salom va passejar amb orgull l’honor de ser el padrí de Lluís Salom, que va perdre la vida amb 24 anys. Va ser el 3 de juny de 2016 en un accident al Circuit de Montmeló, mentre disputava la primera tanda d’entrenaments del Gran Premi de Catalunya de Moto2. Precisament, la família de Lluís Salom Horrach, a través del compte oficial de Twitter que manté l’equip del desaparegut pilot, va enviar un missatge afectuós vers la figura del padrí. “Avui ens ha deixat l’avi de Lluís Salom, Antoni Salom, fundador de Motos Salom i una persona molt important dins del motociclisme balear i a qui Lluís estimava moltíssim i amb el qual tenia una gran complicitat. Descansi en pau”. Amb la mort d’Antoni Salom, aquesta és la tercera vegada, en poc més de dos anys i mig, que la família Salom Horrach plora la mort d’un familiar. Maria Alícia Llompart Galmés, esposa d’Antoni Salom, va morir a conseqüència d’una malaltia “que va poder amb ella”, segons un comunicat de la família quan només havien passat dos mesos del traspàs de Lluís Salom.

Protagonista dels homenatges

Tres setmanes després, el padrí va rebre una emocionant notícia amb la inauguració d’una exposició, al Palma Arena -ara Velòdrom Illes Balears-, a la qual varen acudir Maria Antònia Horrach i Lluís Salom, pares del pilot, i també el padrí. Antoni Salom va ser l’encarregat de descobrir la moto KTM de Moto3 amb la qual Salom va aconseguir els seus principals èxits. Antoni, que vivia pendent del record del seu net, no va poder reprimir les llàgrimes quan s’inclinà a besar el dipòsit de la KTM, com si besàs el front de Lluís. Aquesta imatge es va repetir quan l’Ajuntament de Palma també va retre un homenatge a l’esportista i li va dedicar un carrer, just el mateix dia que es complia un any de la seva mort en el circuit de Montmeló. El batle de Palma, en aquell moment José Hila, i altres membres del consistori varen acompanyar la família del pilot a l’acte de descobriment de la placa. Una vegada més va ser el padrí l’encarregat de retirar la cortina.

Federació de motociclisme

La Federació Balear de Motociclisme ha volgut tenir unes paraules en record de Salom i han catalogat la notícia de “dia molt trist per al motociclisme balear, perquè ens ha deixat Antoni Salom, avi de l’etern Lluís Salom, LS39. Des de la Federació Balear de Motociclisme volem donar el nostre més sincer condol a la família i amics per qui, per a tots nosaltres, sempre ha estat un referent en el món de les dues rodes”. El comunicat continua. “Ha dedicat tota la seva vida al motociclisme i ha fomentat uns valors que ha transmès a tots els que han seguit les seves passes. Antoni Salom ha lluitat per aquest món com molt pocs ho han fet i gràcies a ell el motociclisme balear és millor”. També ha volgut recordar el paper d’Antoni Salom després de jubilar-se de l’empresa Motos Salom. “Sempre tenia un somriure i unes paraules per a tots els que li demanaven consells tant a la seva botiga com al circuit. Esperit incansable que no serà mai reemplaçable. Lamentam molt la pèrdua i ens sumam al trist dolor. Al costat de Lluís, tots dos sempre estaran en els nostres cors”.

Antoni Salom i Lluís estaven molt units

Lluís Salom sempre va tenir una relació molt especial amb el padrí, segons ha explicat la família a les darreres hores. La mort del jove pilot mallorquí va suposar un abans i un després perquè, com deia Antoni Salom, “vaig ser jo qui li va ficar el cuquet de les carreres”. Així ho va reconèixer a l’organitzador del mundial de motociclisme mesos després de la tragèdia. La família ha comunicat que la capella ardent per donar el darrer adeu a Antoni Salom tindrà lloc avui de les 16 a les 20 h al tanatori de Son Valentí, Palma.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF