RAL·LIS
Esports 18/01/2012

Monsieur Dakar amplia la seva llegenda

Nuria García
2 min

Stéphane Peterhansel és un nom lligat indiscutiblement al Dakar. El pilot francès, que diumenge a Lima va adjudicar-se el seu desè triomf al ral·li més exigent del món, ja fa 24 anys que mai falla a la cita de principis d'any amb el desert. Primer, durant la dècada dels 90, en moto, categoria en què va guanyar sis cops, i des del 99 en cotxes, competició en la qual ja acumula quatre triomfs. Diu que es va passar a les quatre rodes perquè córrer en moto era molt solitari i necessitava algú amb qui compartir les seves emocions.

Peterhansel és un guanyador nat. Allà on ha competit ha obtingut el triomf. Ara, amb 46 anys, ha aconseguit el que perseguia des de feia cinc anys: el triomf al Dakar de l'Amèrica del Sud. Potser perquè els Volkswagen, els cotxes que fins ara l'havien privat del triomf, no hi participaven o potser perquè ja li tocava. "Feia cinc anys que no guanyava. I aconseguir-ho a l'Amèrica del Sud suposa un gran alleujament. És una de les victòries més maques de la meva vida", va reconèixer el pilot francès. De fet, aquest objectiu és el que l'ha fet retardar el seu adéu. Peterhansel, conegut com a Monsieur Dakar perquè es el pilot que més triomfs acumula en aquest ral·li, va dir fa temps que es retiraria quan tingués 45 anys. Però a un pilot acostumat a esquivar les traves que amaga el desert no se li podia resistir el triomf al Dakar sud-americà. "Començava a dubtar, a sentir-me gran, a sentir que ja no rendia igual o que no estava fet per al Dakar a l'Amèrica del Sud... i al final tot ens somriu", va assegurar Peterhansel.

Entre els campions, el francès és una rara avis. Dels esportistes que ho han guanyat tot, Peterhansel és dels pocs de qui és molt difícil trobar algun rival que en parli malament. "És un gran pilot i una gran persona", "Competir amb ell és molt bonic", "És un pilot excel·lent, molt ràpid", "Sempre té el cotxe en forma"... aquestes i moltes més són les frases que li dedicaven els competidors en la categoria de cotxes del Dakar quan encara faltava una jornada per arribar a la meta. Per al català Nani Roma, que enguany ha quedat subcampió del Dakar, Peterhansel és un referent. "Quan jo vaig començar, ell ja havia guanyat el seu primer Dakar", apunta Nani Roma.

Una vida sobre rodes

Les rodes sempre han estat presents en la vida de Peterhansel. Abans de provar sort en els esports de motor, amb 14 anys havia estat campió de França de monopatí i s'entrenava pel carrer. Després va començar a practicar enduro, motocròs i supercròs fins que va sentir la crida del Dakar. Va ser justament durant el ral·li quan va conèixer Andrea Mayer, la que ara és la seva companya sentimental. Tècnic i intel·ligent sobre la moto o al volant, Peterhansel va assegurar que encara no vol deixar de prémer l'accelerador. "No em passa pel cap dir prou", va dir.

stats