BÀSQUET: NBA
Esports 03/07/2011

Els 5 miralls de Ricky Rubio

àlex Gozalbo
3 min

BarcelonaLa primera vegada que es va sentir parlar català en la NBA va ser ara fa deu anys, quan Pau Gasol va encetar la seva aventura als Grizzlies de Memphis. L'aler pivot ara acumula dos anells de campió i quatre presències a l'All-Star. Després van arribar Raül López, Joan Carles Navarro, Rudy Fernández i Marc Gasol. En total, cinc pioners dels quals Ricky Rubio ha tractat d'aprendre.

El jove base de 20 anys vol anar pas a pas, i per això és imprescindible fer-se estimar en la franquícia que ha apostat per ell. Els germans Gasol ho van aconseguir a Memphis, on tothom parla meravelles d'ells. Ricky Rubio sap que aquest és el camí i, a diferència de Rudy Fernández, no exigirà públicament cap traspàs, tot i haver aterrat al pitjor equip de la NBA (17-65). "Sé que heu esperat dos anys, però el més important és que ara sóc aquí", diu el base, que cada vegada que és preguntat per Minneapolis o pel club només té paraules d'elogi.

El viatge transoceànic mai no és senzill. Un dels jugadors a qui més va costar adaptar-se a la NBA va ser Joan Carles Navarro, que tot i el seu talent mai va adaptar-se a l'estil de vida dels nord-americans i va marxar sense dominar l'idioma. "Sóc conscient que el procés d'adaptació a la NBA no serà gens fàcil, però he arribat mentalitzat per treballar molt dur tot el temps", assegura Rubio, que en els darrers mesos ha procurtat de parlar molt amb l'escorta del Barça Regal per tractar de no repetir les mateixes errades.

"A Ricky Rubio li anirà bé el seu primer any en la NBA, encara que el procés d'adaptació no és fàcil", diu Pau Gasol, que coneix com pocs el funcionament i la lògica interna de la competició.

Es deixa estimar

Raül López va completar unes bones temporades als Utah Jazz i el seu entrenador, Jerry Sloan, sempre va elo- giar la seva feina, però el base de Vic mai va tenir el suport de la premsa local, que no entenia que disposés de tants minuts. Rubio vol fer-se estimar i des de la presentació de dimarts va guanyar-se la simpatia dels periodistes amb cites a Magic Johnson i bromes al seu propi rendiment: "Mala temporada? El bàsquet és un esport col·lectiu i jo he guanyat títols. Si hagués volgut competir individualment m'hauria apuntat a tennis".

Els rivals han trigat anys a respectar Pau Gasol, que al principi se les va tenir amb jugadors com Kevin Garnett. Ricky Rubio vol guanyar-se, com més aviat millor, la seva confiança: "Intentaré repartir el joc als meus companys com ho fan Steve Nash, Rajon Rondo, Jason Kidd i Chris Paul", diu el base català.

Aquesta temporada els Grizzlies de Marc Gasol es van classificar per al play-off , un fet que no aconseguien des del 2006. Ricky sap que en la NBA les dinàmiques dels equips canvien amb el temps i no vol crear problemes a la franquícia. "Sóc conscient de tot el que s'espera de mi, però al final la feina ha de ser de tot l'equip i, per tant, el gran objectiu és aconseguir que els Timberwolves millorin amb vista al futur", explica el base.

Ricky Rubio, que per primera vegada farà vida fora de casa, viurà a Minneapolis acompanyat de la seva mare Tona i la seva germana Laia. El jugador vol notar les mínimes diferències possibles amb el seu entorn més directe i imitarà la tàctica que va seguir Pau Gasol quan va arribar a Memphis.

La ciutat té una bona oferta cultural, però Ricky Rubio sap que a vegades no li serà fàcil viure a l'estat de Minnesota. Tampoc va ser senzill per als germans Gasol ni per a Joan Carles Navarro, que es van haver d'acostumar a viure a Memphis, ni per a Raül López, que va necessitar mesos per adaptar-se a l'estil de vida de la comunitat mormona de Salt Lake City.

"Minneapolis? Porto uns quants jerseis a la maleta i buscaré una casa amb calefacció", explica Rubio, a qui tothom parla del fred que fa a la ciutat.

Bona sintonia amb la banqueta

Les aventures catalanes relacionades amb la NBA no tan sols tenen a veure amb jugadors. Jordi Fernández treballa en el cos tècnic dels Cleveland Cavaliers, on va rebre elogis de jugadors com ara LeBron James i Shaquille O'Neal.

Ricky Rubio encara no sap qui serà el seu entrenador, ja que els Minnesota Timberwolves han destituït el tècnic Kurt Rambis, però té clar que, sigui qui sigui, li posarà les coses fàcils: "No sé qui serà l'entrenador, però quan es confirmi parlaré amb ell i li preguntaré com espera que pugui ajudar l'equip. No tinc cap dubte que la temporada que ve guanyarem molts partits com a equip, sense importar les estadístiques individuals". La idea és evitar la mala sintonia que Rudy Fernández va tenir durant mesos amb Nat McMillan abans de ser traspassat als Dallas Mavericks.

stats