CONTINUA EL REGNAT DE LIONEL MESSI
Esports 11/01/2011

Messi, la sorpresa mundial

Toni Padilla
4 min
Rummenigge, Beckenbauer

Diuen que els anys en què s'ha jugat un Mundial la Pilota d'Or la guanya un futbolista de la selecció que s'ha coronat campiona. Però Lionel Messi ha trencat la lògica un cop més. De fet, ahir l'argentí fins i tot es va sorprendre del que havia aconseguit. No ho fa quan marca gols, no ho fa quan s'inventa assistències impossibles o quan deixa estesos per terra un munt d'adversaris. Però, ahir, Messi no s'ho creia. Amb una rialla que contagiava, pura, sincera, va pujar a rebre la segona Pilota d'Or consecutiva de la seva carrera i va admetre, poc després: "El meu nom no era a les travesses, m'ha sorprès una mica".

"Si parlem de talent pur, Messi és el millor", admetia David Villa a la fi de l'acte. "Però potser no era tan esperat pel Mundial", acabava reconeixent l'asturià. Sí, va ser una sorpresa mundial , perquè l'argentí juga al mateix club que Iniesta i Xavi, i aquests dos van tocar el cel al Mundial. Però el talent de Messi ha convençut els seus companys de feina, tot i que els tècnics i capitans de les seleccions d'estats futbolísticament potents no l'han votat. Si Xavi i Iniesta són vistos com els defensors de l'essència d'un joc ordenat i pensat -una visió molt europea- , Messi és l'encarnació del joc en un estat més original, quan un nen nascut amb bona sort és capaç d'agafar la pilota i deixar endarrere a tothom. Messi té un llenguatge futbolístic universal, que s'entén fàcilment a llocs en què viure amb ordre no és una qüestió prioritària i es busca la rialla. I és aquí on Messi ha rebut un munt de vots que l'ha coronat rei. Messi ha guanyat per segon any consecutiu la Pilota d'Or amb el 22,65% dels vots, per davant d'Iniesta (17,36%) i Xavi (16,48%).

Novè jugador amb dos títols

Messi es converteix en el sisè jugador capaç de guanyar de manera consecutiva la Pilota d'Or, una fita assolida anteriorment per Cruyff, Platini, Van Basten, Keegan i Rummenigge. Platini, de fet, ho va fer tres cops seguits, del 1983 al 1985. A part, Di Stefano, Beckenbauer i Ronaldo també tenen dues Pilotes d'Or, però no de manera consecutiva com l'argentí.

Que Messi té talent és fora de tot dubte. Però malgrat tot, la seva elecció va sorprendre, i un Iniesta força seriós admetia que estava una mica "decepcionat", perquè una filtració de La Gazzetta dello Sport l'havia assenyalat com a guanyador. Al final, però, Luis Suárez segueix com a únic espanyol que ha guanyat aquest premi, perquè Pep Guardiola va dir el nom de l'argentí. Sí, va ser Guardiola qui va llegir el nom del millor jugador de manera inesperada, i ho va fer en català, castellà i anglès. "El guanyador és...", i Messi no s'ho podia creure.

Com que l'alegria va per barris, a l'Argentina es va rebre la notícia amb eufòria, mentre que en altres llocs va provocar una forta decepció. El mateix Íker Casillas admetia que era una "decepció per als espanyols", ja que Iniesta i Xavi semblaven un pas per davant. La decepció d'alguns, doncs, era per veure Iniesta i Xavi per darrere de Messi, tot i que com que va dir José Mourinho, "una Pilota d'Or en mans de Messi sempre és una pilota en bones mans". Fins i tot Xavi va deixar clara la seva capacitat de positivitzar quan afirmava que calia disfrutar d'aquest premi, tot i que havia quedat tercer. Perquè el Barça va ser el gran guanyador de la gala, amb sis futbolistes en l'onze inicial per dos del Madrid i tres de l'Inter, i amb els tres finalistes lluint els colors blaugranes en els actes de promoció. "Quan tens tres amics com a finalistes saps que acabes content per un però trist pels altres dos. Tots s'ho mereixien", reconeixia Gerard Piqué.

Del Bosque, tot un senyor

Vicente Del Bosque va ser diplomàtic i elegant, com sempre. "Tota la gala ja és un èxit, i si guanya Messi és perquè es un jugador increïble", anava dient amb la seva eterna tranquil·litat. El seleccionador estatal, de fet, ja havia demostrat durant el dia la seva educació i esportivitat quan, recordant la figura del que va ser coordinador del futbol base blaugrana, va afirmar en la roda de premsa prèvia: "Aquí hi ha cinc persones que estem convençudes del valor del planter. El que passa aquí és el triomf del planter, una gran satisfacció per a tothom. Suposo que farà gràcia que un madridista com jo recordi ara la feina d'un home com Oriol Tort. Un dels homes que amb la seva feina anònima han fet tant pel planter". Perquè ahir, mentre les càmeres buscaven Messi, Xavi i Iniesta, a l'ombra somreien Juan Martínez Vilaseca, Albert Benaiges, Albert Puig, Joan Vilà, Jaume Olivé, Rodri i Carles Folguera, homes que han fet molt sense endur-se titulars per aconseguir que ahir el Barça fos el gran triomfador de la gala. El fet que guanyés l'argentí del club, de fet, va evitar que la selecció estatal pogués ser qui s'emportés més titulars. Però ni Xavi, ni Iniesta ni Del Bosque van guanyar, tot i que el tècnic s'ho prenia amb filosofia. "Ho tornarem a provar d'aquí quatre anys", deia abans de marxar.

Trucada d'Artur Mas

Una de les curiositats de l'acte va ser veure asseguts plegats Guardiola i Mourinho. Quan Sneijder va afirmar que el portuguès és el millor tècnic del món de manera inesperada, Guardiola va demostrar la seva esportivitat quan li va dir a cau d'orella a Mourinho que "l'apreci dels jugadors val més que qualsevol premi". De fet, va ser un acte elegant en què Guardiola va acomiadar-se amb rialles de Jorge Valdano i Emilio Butragueño, i en què el portuguès va lloar el tècnic català en recollir el premi.

Guardiola, per cert, rebria al final de la gala una trucada del president de la generalitat, Artur Mas, que també va parlar amb Sandro Rosell. El d'ahir era un dia de festa per al barcelonisme, ja que la Pilota d'Or l'ha guanyada un noi que ja fa deu anys que és al club. Un noi que va dedicar el premi a tots els barcelonistes. Un geni menut que, amb un corbatí i americana curta, semblava gairebé un nen llest per fer la comunió. La seva rialla en rebre el premi és la gran prova que la FIFA, per un cop, ha fet bé les coses i les filtracions de la premsa no eren certes. Els jugadors no s'han fet fotografies amb el premi i no sabien res. Si la idea de la FIFA era seguir fent negoci, aquesta sorpresa ha estat una bona manera de vendre el seu producte. El producte del Barça en canvi, es ven amb la rialla de Lionel Messi i el joc de Xavi i Iniesta.

stats