08/03/2012

Messi assenyala Munic

UN ALTRE RÈCORD
 Messi, màxim golejador de la Champions, va fer cinc gols al Bayer i es converteix en el jugador que n'ha marcat més en un mateix partit.

El 16 de març el Barça sabrà quin és el camí que li toca seguir per arribar a la final de l'Allianz Arena. El vigent campió d'Europa va tancar l'expedient dels vuitens de final golejant el Bayer Leverkusen en una nit màgica de Messi, que va tornar a superar-se en marcar per primer cop cinc gols en un partit oficial. Ara el Barça esperarà fins al sorteig del dia 16 per saber el rival als quarts de final i també el possible rival a les semifinals. Un sorteig al qual arribarà amb un munt d'ambició.

La victòria d'ahir va ser la cinquena consecutiva des de la desfeta de Pamplona. Tantes com gols de Messi. Una ratxa que va començar amb l'1-3 de Leverkusen i que ha permès que l'equip es retrobi amb les sensacions de seguretat i autoconfiança que semblaven perdudes aquell fred dia al camp de l'Osasuna. Superant arbitratges més o menys encertats (el d'ahir, del jove noruec Oddvar Moen, va ser fantàstic), lesions i rivals encaparrats a cedir pocs espais entre línies, el Barça torna a imposar respecte gràcies al seu joc col·lectiu, amanit amb individualitats meravelloses com les de Messi. Coses de la vida, abans del partit d'anada el debat era si l'equip havia perdut l'esperit competitiu i saber per què Messi no feia gols...

Fidel al seu discurs, Guardiola no va reservar a ningú i va jugar amb un onze inicial que feia patxoca, en què vuit dels jugadors eren formats a La Masia. El Bayer Leverkusen va alinear un onze més ofensiu que a l'anada, però el joc de possessió territorial i de pilota del Barça va aïllar enmig del no-res Kiessling i Derdiyok. Convertit en una joguina espantada que patia per no encaixar gols, el Bayer mai va ser rival per a un Barça que tampoc va jugar el millor dels seus partits. Va ser un partit més, un entre les desenes de regals per a la vista que ha fet aquest equip encaparrat a malacostumar els seus aficionats. Ara golejar equips alemanys i jugar els quarts de final sembla normal. Que Messi marqui tres gols per partit, rutinari. Que la pilota sigui propietat només d'un equip, que la cuida millor que cap altre, sembla una obligació. Però al darrere de tot això hi ha moltes hores de feina i esforç.

El Barça va seguir el guió de les últimes temporades: cada cop que arriba un equip alemany, se'n va escaldat. Com va fer a l'anada, el Bayer es va trobar tancat en defensa, patint per tapar espais entre línies, però sense cedir gaires metres als homes que obrien el camp, com un anàrquic i esmolat Dani Alves. Jugant contra un equip amb alguns internacionals alemanys destinats a defensar, el Barça va tocar en bucles sense fi la pilota, però tampoc va tenir un munt d'ocasions. Iniesta i Messi van fer-se un fart d'intercanviar posicions en atac, però la falta d'espais provocava que el perill arribés només quan una genialitat d'Iniesta o Messi permetia superar una línia de pressió. El Bayer, sincer, admetia des del minut 1 que ni pensava a remuntar: firmava no ser golejat. Un objectiu en què va fracassar.

Les genialitats de la Puça

L'única manera d'obrir el marcador va ser una contra, quan el Bayer havia fet un pas endavant després d'una jugada a pilota aturada. El primer cop en 30 minuts que la defensa de l'equip de Robin Dutt va ser al mig del camp, Xavi va enviar una pilota a l'esquena de Reinartz i Messi va córrer tot sol cap a Leno, a qui va superar amb una vaselina d'aquelles que semblen fàcils de fer però que costen. El primer gol va trencar la resistència alemanya. Poc després, en un d'aquells eslàloms per la frontal tan seus, Messi feia el segon escapant-se de la defensa alemanya.

La segona part va ser una festa blaugrana en què Messi va ser el mestre de cerimònies i el jove Tello l'invitat sorpresa. Messi va fer ràpidament el tercer amb una vaselina encara millor i, poc després, feia el quart en una jugada de murri que va trencar el cor del porter, Bernd Leno. Guardiola, ara sí, calmat, es va permetre el luxe de donar descans abans del minut 55 a Xavi i Iniesta, i un dels substituts, el sabadellenc Tello, ho va aprofitar per fer el cinquè i el sisè gol del partit. Amb 6-0 als 62 minuts, el ritme del matx va decaure. Només Messi va tornar a aixecar les pulsacions del partit en fer el 7-0 amb el seu cinquè gol del dia, just abans del gol de l'honor alemany, de Bellarabi. L'expedient dels vuitens de final es va tancar amb un balanç global de 10-2. El millor Barça ha tornat, guiat pel millor Messi. I apunten a Munic.