BARÇA
Misc 07/09/2020

Messi ja treballa amb un Barça que s'ha de reinventar

L'argentí torna finalment a la feina amb un equip en què el principal canvi és l’entrenador

i
Toni Padilla
4 min
Messi va ser el primer jugador a arribar a la Ciutat Esportiva del Barça ahir.

BarcelonaDesprés d’uns dies esbojarrats que han semblat anys, Lionel Messi va tornar a la Ciutat Esportiva. L’argentí va ser el primer dels jugadors del Barça a arribar, com si volgués demostrar així que està disposat a concentrar-se en jugar bé, tot i que per dins li fa mal la ferida per com l’ha tractat la directiva. Messi es va posar a treballar el dilluns de la setmana en què comença la Lliga. Però, com que en aquest any 2020 tot és estrany, anàrquic i diferent, el Barça no debutarà al torneig fins al 27 de setembre. Així doncs, jugarà amistosos de preparació en les pròximes setmanes mentre altres clubs ja es disputaran punts sobre el terreny de joc. El primer partit de la Lliga, aquest divendres a Granada, es jugarà abans que el primer amistós de pretemporada del Barça.

I prou sort té l’equip de Ronald Koeman de poder començar el campionat més tard, ja que encara es llepa les ferides del 2-8 contra el Bayern i intenta assimilar tot el que ha passat aquests últims dies al voltant de Messi. L’argentí, que de moment no serà multat pel club per la setmana en què no va fer acte de presència als entrenaments, va tornar a una Ciutat Esportiva on han canviat poques cares. Esperant tancar la seva sortida del club, encara hi eren Luis Suárez i Arturo Vidal. Coutinho està de tornada, però la plantilla és gairebé la mateixa de fa unes setmanes. Però, malgrat tot, l’ambient era diferent, ja que el nou cos tècnic ha canviat les dinàmiques de treball. A la Ciutat Esportiva Messi ja no s’hi va trobar Quique Setién i Eder Sarabia, amb qui mai es va entendre. Exceptuant l’entrenador de porters, José Ramón de la Fuente, que va arribar al primer equip blaugrana el 2012 amb Tito Vilanova, els altres són nous, com els preparadors físics Albert Roca, Jaume Bartrés i Daniel Romero. Roca, però, ja havia sigut preparador físic durant els anys de Rijkaard, quan Messi era un jovenet. Una altra vella cara coneguda era Henrik Larsson, l’home que va donar dues assistències de gol a la final de la Champions de París del 2006, quan Messi no va jugar ni un minut, ja que sortia d’una lesió. El suec haurà de trobar la manera de connectar amb Messi, com a tercer entrenador d’una plantilla en què l’encarregat de les tàctiques, Alfred Schreuder, no parla castellà.

Acabar l’obra de Messi

Un cos tècnic nou per a un Barça que necessita començar a canviar urgentment. 25 dies després de la pitjor derrota en la història del Barça modern, el 2-8 de Lisboa contra el Bayern, han canviat algunes coses, però no tantes com la revolució que semblava anunciar aquell naufragi. Setién va ser acomiadat, ja que no dimitia. Sí que va fer-ho Éric Abidal, a l’àrea esportiva. I en el mercat de fitxatges, de moment el Barça només ha aconseguit veure com marxa Ivan Rakitic, per pocs diners, al Sevilla. La major part dels protagonistes d’aquella desfeta, tant a la llotja com al terreny de joc, segueixen. Tot i que alguns, com Messi, a contracor. El final del serial de l’argentí, però, és clau per començar a dibuixar un nou Barça que té encara un mes de temps, fins al 5 d’octubre, per fitxar i vendre.

L’hora de vendre futbolistes

Abans de veure cares noves, el Barça necessita fer espais. Vendre jugadors, per omplir la caixa, i rebaixar una massa salarial massa alta. Per aquest motiu ja es va facilitar la sortida de Rakitic, per qui el Sevilla ha pagat 1,5 milions, i per aquest motiu tampoc es farà un gran negoci amb Arturo Vidal i Luis Suárez, que marxaran aviat a Itàlia, a l’Inter i la Juve, respectivament, en unes operacions en què l’Inter no pagarà res, i la Juve, una xifra petita. Un cas ben diferent és el de Samuel Umtiti, a qui el club estaria disposat a regalar al primer equip que hi estigui interessat. Però no arriben ofertes per un defensa central martiritzat per les lesions. Per intentar cobrar diners en traspassos, doncs, la direcció esportiva liderada per Ramon Planes intenta vendre el central Jean-Claire Todibo, per qui es demanen 25 milions; el migcampista Rafinha, que té una clàusula de rescissió de 15 milions, i el lateral Nélson Semedo. Tot i que fa unes setmanes el president Josep Maria Bartomeu el va declarar intransferible, el Barça valora vendre’l o incloure’l en una operació cara, com la del davanter argentí de l’Inter Lautaro Martínez. Aquesta setmana el Barça seguirà en contacte amb els agents del futbolista, massa car ara mateix, ja que l’Inter demana més de 60 milions. Altres jugadors que el Barça estaria disposat a vendre són futbolistes com Wagué, Miranda, Oriol Busquets, Junior Firpo o Carles Aleñá, que torna després de la cessió al Betis.

Koeman, per la seva banda, anirà traient conclusions de mica en mica, a mesura que pugui veure més entrenaments i els primers partits, com el d’aquest dissabte a l’estadi Johan Cruyff contra el Nàstic. Partit en què potser encara no poden jugar tant Messi com Coutinho, ja que s’han reincorporat més tard i necessiten passar un test PCR més abans de treballar amb el grup. Per això tots dos van treballar en solitari el dia del retorn del capità. El tècnic, que encara no tenia ahir un dels jugadors cridats a ser importants aquesta temporada, el seu compatriota Frenkie de Jong, haurà de trobar la manera de fer jugar plegats Messi, Griezmann, Coutinho, Ansu Fati o Dembélé. Cap d’ells és un davanter centre pur, però tots cinc poden ser demolidors quan les lesions els respecten. El comiat de Suárez hauria de facilitar les coses, però de moment Koeman segueix demanant un davanter centre, ja sigui Lautaro o Memphis Depay, el davanter neerlandès del Lió. Un futbolista a qui el mateix Koeman va potenciar com a davanter centre a la selecció. Per incorporar jugadors, però, el Barça necessita vendre primer. I poder començar a construir un nou Barça al voltant de Messi, que sempre hi és.

stats