Atletisme
Esports 17/08/2013

Més polèmica amb la sueca Emma Green i la llei contra la propaganda homosexual a Rússia

L'atleta no ha pogut competir amb les ungles pintades amb la bandera gai per una normativa de la IAAF. La televisió russa no ha emès en directe el seu salt decisiu a la final d'alçada

Natalia Arroyo
2 min

BarcelonaLa jornada de dissabte als Mundials d'atletisme de Moscou ha aixecat més polseguera al voltant de la llei contra la propaganda homosexual a Rússia. L'atleta Emma Green Tregaro, que dijous va competir amb les ungles pintades amb els colors de la bandera gai i que va ser criticada per la russa Ielena Isinbàieva –que després va haver de matisar–, ha aparegut a la pista de l'estadi de Lujniki amb les ungles pintades de manera uniforme, de vermell, seguint una normativa de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF).

"El codi de conducte determina clarament que les normes no permeten fer cap manifestació comercial o política durant la competició", ha explicat a Reuters el secretari general de la Federació d'atletisme de Suècia, Anders Albertsson. "Ens han informat que [el que va fer Emma Green amb els colors de l'arc de Sant Martí] és un trencament de les normes". L'esportista sueca fins i tot va promocionar-ho al seu perfil d'Instragram, amb un 'hashtag' de suport a la comunitat gai com #pride. De cara a la final, com ella mateixa ha explicat al final de la prova, des de la Federació sueca van comentar-li que podria veure's exposada a una sanció si trencava la normativa.

Més enllà d'això, la polèmica ha sorgit per un possible boicot de la televisió russa que distribueix el senyal dels Mundials, que no ha ofert en directe el salt d'Emma Green quan s'estava jugant el bronze a la final del salt d'alçada. El tercer i últim intent de l'atleta sueca sobre 2,00 m no s'ha pogut veure pel senyal general perquè s'estava fent la presentació del relleu femení 4x400 m. El periodista de Televisió Espanyola, Ernest Riveras, ho ha denunciat en directe durant la retransmissió de Teledeporte. Altres canals, com la ZDF alemanya, sí oferia el senyal específic de la final d'alçada i s'ha pogut veure la prova amb puntualitat. Durant tot el campionat hi hagut cert enrenou per les dificultats de fer conviure tota l'oferta de concursos i carreres que passaven simultàniament a l'estadi.

La nord-americana Brigetta Barrett, segona en la final d'alçada, ha tret importància a la polèmica en declaracions recollides a SportExpressen.se: "Som aquí per competir, però també som individus. No entenc per què s'ha de preocupar algú de com es pinta les ungles". I ha afegit: "Ella no és una ciutadana russa. Pot pintar-se les ungles com vulgui".

També s'ha mostrat partidària d'expressar-se lliurement la càntabra Ruth Beitia, bronze. "Tots hem de respectar-nos els uns als altres, això és el més important. Tots som persones amb independència de l'orientació sexual de cadascú. L'Emma va demostrar això amb les ungles aquí a Moscou. Crec que és un gest meravellós per part seva".

La televisió russa no ha amagat un breu petó a la boca entre dues atletes locals després de guanyar la prova de relleus 4x400 m, en un gest habitual a Rússia.

I la IAAF tampoc ha sancionat, de moment, algunes manifestacions publicitàries d'alguna atleta durant la jornada d'aquest dissabte.

stats