En breu
Esports 22/03/2013

Martin guanya l'etapa reina i és el líder per la caiguda de Valverde

Albert Rabadan
2 min

RIALPLa Volta a Catalunya torna a fer goig, i més després del gran espectacle ofert pels ciclistes a l'etapa reina de la prova, que va guanyar l'irlandès Dan Martin. L'escalador de Garmin-Sharp, que viu a Girona des de fa anys i parla un esforçat català que es va atrevir a lluir a la roda de premsa, també és el nou líder, tot i que només amb 10 segons d'avantatge sobre Joaquim Purito Rodríguez.

La caiguda del líder Alejandro Valverde (Movistar), que va haver d'abandonar amb forts cops però cap trencament, va marcar el desenvolupament de la jornada. Martin venia de l'escapada del dia, de 23 ciclistes i formada amb dificultat després de diversos quilòmetres amb alt ritme i de descans, mantinguda en gran part pel ritme del seu company Ryder Hesjedal. "Odio dir-ho perquè no és la millor manera de posar-se líder, però sense els 2 minuts extra que ens ha donat la caiguda no hauríem arribat", va dir Martin.

L'irlandès, que coneixia el port després de reconèixer-lo per a la Volta de l'any passat, va relatar com va poder mantenir la distància en el llarg ascens final a l'estació d'esquí de Port Ainé: "He començat a guanyar distància al principi, perquè sabia que el començament era dur, i els últims 2 quilòmetres se m'han fet llargs. He anat més tranquil quan he aconseguit deixar enrere el ciclista del Movistar que em seguia [José Herrada], perquè en un principi pensava molt més a guanyar l'etapa que en la general".

En el grup dels favorits, que va comandar Sky durant gran part de la pujada, l'atac definitiu el va tornar a fer el colombià Nairo Quintana, vencedor del dia anterior i tercer a la classificació general provisional, que va marxar en solitari i va atrapar Robert Gesink i Jurgen Van den Broeck, que havien agafat uns metres. Quan semblava que Quintana ampliaria la seva diferència buscant el liderat, el Purito va contraatacar i va arribar a la seva alçada.

El nou líder tem que el català de Katiuixa el pugui superar, sobretot a l'etapa final de Barcelona: "Les pujades curtes, com Montjuïc, són les que millor li van", va avisar Martin.

stats