18/02/2013

Marta Domínguez, una senadora sospitosa

2 min
Domínguez, al centre de la imatge, protagonista de nou d'una polèmica.

BarcelonaPalència va inaugurar el febrer del 2012 una estàtua de Marta Domínguez creuant la línia d'arribada dels 3.000 metres obstacles als Mundials d'atletisme del 2009, quan l'atleta castellana va proclamar-se campiona del món. Va ser una inauguració polèmica, ja que Domínguez es va oposar a l'existència de l'estàtua perquè no li agradava com havia quedat. L'escultor, Luis Alonso, es negava a modificar la seva creació per adequar-se al gust de la campiona del món, i l'estàtua, aixecada davant del pavelló que porta el nom de Domínguez, va acabar destapada al públic dies abans de la inauguració oficial. Al final Marta Domínguez va cedir i l'estàtua va rebre el seu bateig oficial. Dies després algú hi va fer un grafiti en què es podia llegir: "Dopada".

La figura de Marta Domínguez viu envoltada per la polèmica des de fa anys. Considerada la millor atleta espanyola de tots els temps, aquesta senadora del Partit Popular va ser detinguda el 9 de desembre del 2010 per la Guàrdia Civil dins d'una investigació sobre dopatge anomenada operació Galgo. Domínguez va quedar en llibertat amb càrrecs després que la Guàrdia Civil trobés a casa seva medicaments i documentació vinculats amb una xarxa desarticulada de dopatge que va afectar metges esportius, farmacèutics, entrenadors, representants i esportistes d'elit. La jutge Mercedes Pérez Barrios, però, va arxivar el cas relatiu a la campiona del món afirmant que el que es posava de manifest eren "les sospites que Marta Domínguez fos consumidora de substàncies prohibides en l'esport, cosa que donaria lloc a una sanció en aquest àmbit, però mai a una imputació penal". Poc després que la causa fos arxivada, Domínguez va ser escollida senadora pel Partit Popular. Abans ja havia estat regidora d'Esports a l'ajuntament de la seva població natal.

L'operació Port

Les sospites sobre la relació de Domínguez i el dopatge no s'han esvaït des de la fi de l'operació Galgo. De fet, el nom de l'atleta torna a aparèixer amb força al sumari del cas Port. Així, el diari El País ha publicat documents que demostrarien que Domínguez va ser clienta del doctor Eufemiano Fuentes. Fuentes ja formava part del sumari del cas Galgo. Segons aquests documents, Domínguez va ser presumptament clienta del principal acusat en l'operació Port ja des d'almenys el 1997, quan tenia 22 anys i es va sotmetre a diversos tractaments dopants per millorar el seu rendiment.

Una visita del desembre del 1997 queda reflectida en un document amb la lletra de Fuentes que acaba amb una recomanació: "Iniciar tractament amb [i el dibuix d'un punt envoltat d'un cercle, el símbol de l'EPO en altres papers] molt suau". Aquell hivern del 1997 Domínguez va aconseguir una medalla europea. L'atleta nega aquesta informació i es declara innocent. L'estàtua on apareix victoriosa, però, va rebre una nova pintada ahir.

stats