Publicitat
Publicitat

MOTOR

Marc Márquez torna a lesionar-se entrenant-se fora del circuit

Es fractura el dit petit de la mà mentre anava en bicicleta de muntanya

Marc Márquez no està tenint sort amb les caigudes. A les cinc que ha patit durant la temporada i que li han impedit sumar punts (l’Argentina, Itàlia, Catalunya, la Gran Bretanya i l’Aragó) cal sumar-hi les dues que ha patit mentre s’entrenava fora dels circuits, i que han tingut pitjors conseqüències que les dels circuits. Ahir el van operar de la fractura del cinquè metatarsià del dit petit de la mà esquerra que va fer-se mentre s’entrenava en bicicleta de muntanya pels voltants de Cervera. El doctor Mir li va reduir i fixar la fractura amb uns cargols i una placa de neutralització de titani de sis forats, i Márquez espera poder estar a punt per disputar el Gran Premi del Japó, d’aquí deu dies. Juga a favor seu el fet que és la mà esquerra, la que s’utilitza menys, ja que és des d’on es controla l’embragatge -que amb el canvi seamless que incorpora l’Honda només s’utilitza en les sortides-. Márquez haurà de passar 24 hores a l’hospital.

És la segona lesió d’aquest estil que pateix aquest any, ja que a l’abril es va trencar el mateix dit -en aquell cas, la falange proximal- mentre feia dirt-track, i també van haver d’operar-lo d’urgència. En aquella ocasió va poder arribar a temps per disputar el GP d’Espanya, a Jerez. També estava fent dirt-track quan es va fracturar, el març del 2014, el peroné de la cama dreta, i es va perdre tota la pretemporada. Tot i això, quan va tornar a pujar a l’Honda, va guanyar les 10 primeres curses. Dins dels circuits, les caigudes que ha patit aquesta temporada no l’han fet passar per la sala d’operacions. Quan Márquez va guanyar el seu primer títol de MotoGP el seu preparador físic, Genís Cuadros, va explicar a l’ARA per què no patia lesions greus quan queia de la moto. “El que passa quan caus és imprevisible, però sí que és molt important ser molt flexible -comentava-. Si no ets flexible, quan caus l’elasticitat es converteix en rigidesa, i hi ha més possibilitats de lesions greus. Però també hi intervé la sort”, afegia.

La flexibilitat, doncs, va ser una de les claus perquè Márquez, quan el juny del 2013 va patir una forta caiguda a Mugello mentre anava a més de 300 km/h, no patís cap lesió greu i tan sols es fes una mínima lesió a la part més alta de l’húmer que es va solucionar amb uns dies de rehabilitació. “El Marc és molt flexible! És capaç de fer una flexió profunda de tronc posant el cap entre les cames! I també és molt flexible d’espatlles, i això potser l’ha ajudat molt a no tenir lesions més greus”. L’única fractura que ha patit per una caiguda als circuits ha sigut la que es va fer al dit petit de la mà dreta quan va caure en els entrenaments lliures del GP d’Holanda del 2013. Tot i això, la fractura no li va impedir participar en la cursa i acabar segon.

La lesió més greu que ha patit a causa d’una caiguda al circuit ha sigut la de Malàisia l’any 2011, quan corria a Moto2. Va caure en els entrenaments lliures, perquè els comissaris de pista no van detectar que hi havia aigua a la pista, i va estar cinc mesos veient-hi doble. Va ser un tipus de lesió que ja havia patit tres anys enrere, quan disputava el Campionat d’Espanya. Aquell cop, però, la recuperació va ser ràpida -menys d’una setmana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF