RAL·LIS
Esports 11/01/2012

Marc Coma i Cyril Despres, com gat i gos al Dakar

El pilot Marc Coma i el seu company d'equip, Cyril Despres, mai han estat amics. Tot semblava calmat, però el fet que l'organització del Dakar hagi beneficiat el francès ha tornat a tensionar els ànims.

Nuria García
2 min
La polèmica del Dakar 2012 va ser en l'etapa 8. Despres va quedar-se enganxat al fang i va demanar que li tornessin el temps que havia perdut. L'organització hi va accedir i va perjudicar Coma.

BARCELONAMarc Coma i Cyril Despres mai no han estat gaire amics. La caravana del Dakar explica que el francès no és gaire obert, tot el contrari que el català. Els dos, després d'un incident el 2010, van intentar signar la pau abans de començar el Dakar 2012, i el seu equip -KTM- va escenificar un posat de bon rotllo entre els dos en la presentació del ral·li. "S'han arreglat les coses. Espero que el títol es decideixi a la pista, no per penalitzacions", deia llavors Despres. Però va ser precisament el francès qui dilluns va fer que una decisió als despatxos pugui condicionar l'esdevenir del Dakar.

Despres es va quedar enganxat al fang i va perdre 8 minuts intentant sortir-ne, mentre Coma, que havia passat per aquella zona abans que ell i havia esquivat el fang, seguia l'etapa sense problemes. El francès al final va aconseguir reemprendre la marxa gràcies a l'ajuda del portuguès Paulo Gonçalves, que també era a dins del fang -Despres no li va tornar l'ajuda i el portuguès va haver d'espavilar-se-. El francès volia recuperar temps i va marxar de seguida. L'organització va decidir variar el recorregut i Despres, quan va arribar al proveïment, es va queixar. L'organització li va fer cas i va decidir anul·lar aquell tram de l'etapa i començar a cronometrar des del punt de control posterior. Una decisió que a Despres el beneficiava, però que perjudicava clarament Marc Coma, que en principi havia acabat l'etapa amb 17 minuts d'avantatge respecte del francès. "Aquesta decisió trenca l'esperit de la cursa", va dir Coma. No era el primer cop que el pilot d'Avià deia aquesta frase a Antofagasta.

Coma, titllat de trampós el 2010

La de dilluns no va ser la primera enganxada entre els dos pilots a la sorra. En la 7a etapa del Dakar 2010 entre Iquique i Antofagasta, Despres va acusar Coma de canviar de manera il·legal un pneumàtic. "He vist com el Marc tornava d'una pista petita on hi havia una caseta, i el pneumàtic era nou", va dir Despres. I aquestes declaracions les va ratificar David Frétigné, un altre pilot francès. "L'any passat [el 2009] vaig acabar segon per darrere del Marc. Quan he vist el que ha fet, he caigut de cul. Quan un esportista fa trampes, tot el que ha aconseguit abans queda en entredit", va disparar Despres. Coma, que sempre va negar el que el pilot francès afirmava, va acabar sent penalitzat amb sis hores. I és que l'organització va sancionar-lo després de veure que s'havia desviat una mica de la ruta i per unes imatges de la televisió francesa que Despres havia demanat al càmera que enregistrés durant l'etapa. "S'ha perdut l'esperit del Dakar", va dir Coma quan va arribar al bivac aquell dia.

stats