FUTBOL SALA
Esports 21/11/2012

Marc Carmona: "És molt necessari canviar el format de la UEFA Futsal Cup"

Normes "El reglament de fa unes temporades era més atractiu i afavoria l'espectacle" Barça "L'objectiu és el mateix que fa un any: arribar a les finals"

David R. Jover
3 min
Marc Carmona, entrenador del Barça Alusport, analitza la situació actual del futbol sala.

Deu dels dotze jugadors que entrena Marc Carmona al Barça Alusport han disputat recentment el Mundial de futbol sala a Tailàndia, que ha guanyat el Brasil. El tècnic català repassa a l'ARA diversos aspectes per fer més atractiu aquest esport i aposta per canviar el format de la Lliga de Campions del futbol sala, la UEFA Futsal Cup.

Quina és la salut del futbol sala?

És un moment difícil per als clubs. S'han quedat sense ajudes d'espònsors i estan patint per pagar les nòmines. El futbol sala pateix, però no més que qualsevol altre esport. En bàsquet també han patit per acabar de formar la Lliga.

La lliga espanyola té 14 equips aquesta temporada. I molts amb problemes. Què cal fer?

És difícil. Hi ha dos problemes: els problemes del món i els del futbol sala. No tinc la resposta i suposo que el principal és passar aquests anys com es pugui i esperar que les coses millorin. El problema és general, de tots els clubs.

Què cal canviar per millorar el futbol sala?

Les normes les tenim una mica oblidades. El reglament de fa 3-4 temporades era més atractiu i afavoria l'espectacle. Hem de millorar el futbol base dels clubs, les competicions europees, unificar calendaris... Hi ha molt marge de millora.

Que el porter-jugador es pugui utilitzar sempre és bo o dolent?

A mi no m'agrada que s'especuli amb el porter-jugador si vas guanyat o empatant. Els partits són molt diferents quan estàs 25 o 30 minuts jugant contra el porter-jugador. S'hauria de trobar alguna fórmula en què només es pogués treure en els últims minuts. Però és difícil, el ventall tàctic és molt gran.

El Barça jugarà la final four de la UEFA Futsal Cup havent jugat només tres partits. Però l'aficionat del Palau no n'haurà vist cap.

És molt necessari un canvi. El nostre aficionat no ha vist cap partit de la màxima competició europea de clubs i això és dolentíssim per a la competició. Estem parlant amb la UEFA per canviar la competició perquè ens trobem que no podem oferir a la nostra gent grans partits. El que no pot ser és jugar una competició a l'octubre, classificar-te per a la final a quatre, i no jugar-la fins a sis mesos després.

¿El model de l'Eurolliga de bàsquet seria el bo?

Com a punt final, sí. Plantejar això ara és impossible amb la situació econòmica, però cal canviar el model actual ja. Si oferíssim al Palau partits Barça-Dinamo, Barça-Sporting, Barça-Lazio la gent respondria i s'ompliria. També s'haurien d'ampliar els grans equips de les grans lligues. Per exemple, dos per país important.

Recentment s'ha disputat el Mundial. Això també s'hauria de canviar.

Aquest és un altre tema important. Els clubs tenim problemes amb els jugadors del continent americà. És una assignatura pendent de la FIFA i la UEFA, perquè perjudica molt els clubs. També és problemàtic que hi hagi un Europeu cada dues temporades i et trobes anys en què es disputen Mundials i Europeus, com aquest 2012. Des del Barça hem proposat als organismes que aquestes competicions es disputin abans de començar la temporada.

L'objectiu del Barça aquest any és el mateix. Arribar a les finals.

Sí, l'objectiu és el de sempre. Intentar disputar les màximes finals possibles i poder guanyar-les. Si hi arribem estarem satisfets, perquè som conscients que moltes finals les podríem haver perdut. Per tant, la idea és la mateixa que en els últims anys.

En futbol es parla molt del planter. Sembla que al futbol sala costa més que hi arribin joves.

Estem treballant per tenir a mitjà termini jugadors formats al planter al primer equip. És la filosofia i fa cinc anys que ho estem treballant bé. Tenim jugadors cedits, nois com l'Eric Martel, que ha disputat nou partits amb nosaltres. Si són bons, els jugadors del planter aniran jugant molt amb nosaltres.

A banda d'entrenador ets el secretari tècnic. Ja tens temps?

I tant. Fer d'entrenador t'omple molt i sempre hi ha temps per a tot. Vaig fent reunions periòdiques amb els executius del club per tenir visions més àmplies de la temporada actual i del futur pensant en el llarg termini.

stats