SPORTING-BARÇA
Esports 02/10/2011

Manolo Preciado: "Al Barça i al Madrid els costarà més guanyar fora aquest any"

Botía "Estic segur que un dia tornarà al Barça: ha crescut molt en dos anys i és un tros de central" Mourinho "No conec el significat de la paraula rancúnia"

Albert Solé
3 min
Manolo Preciado és un ídol a Gijón, tot i que ara no travessa un bon moment esportiu.

És un dels entrenadors amb més personalitat de Primera Divisió i sempre diu el que pensa. Bé que se'n recorda Mourinho, de Preciado, quan el va acusar de deixar-se guanyar pel Barça i el càntabre li va respondre sense pèls a la llengua en una roda de premsa que va fer la volta al món. És un dels bons amics que té Guardiola a les banquetes, però avui Preciado no es pot permetre cap luxe: el seu Sporting és cuer amb un sol punt.

Com van els ànims a Gijón? Amb un punt de quinze possibles, i aquesta setmana ve el Barça.

Bé. Les coses no han començat bé i estem preocupats, però relativament. En els últims anys sempre hem començat malament les temporades i després ens n'hem sortit. L'any passat, per exemple, vam fer una primera volta horrorosa i ens vam salvar amb una segona part de Lliga que va ser de Champions.

I de crèdit, se n'ha guanyat de sobres, no? O això no existeix en el món del futbol?

La veritat és que no hi penso gaire. Jo treballo cada dia per guanyar el següent partit i la resta de coses només són rumors.

Almenys aquesta vegada ningú el podrà acusar de reservar forces contra el Barça. No s'ho poden permetre.

Com ja vaig dir en aquell moment, no conec cap entrenador que no prepari al màxim un partit per guanyar, cap. Però ara no vull tornar a parlar de tot allò, ja vaig girar full.

Per vostè, la polèmica es va tancar amb aquella famosa roda de premsa en què va dir "canalla" a Mourinho o el dia que van assaltar el Bernabéu amb un 0-1?

Jo no conec el significat de la paraula rancúnia . Allò es va acabar l'endemà de parlar-ne.

Doncs canviem de tema: digui'm algun defecte de Guardiola ara que tothom parla bé d'ell, vostè que el coneix bé.

Esclar que en té, com tothom, però també és cert que les virtuts com a entrenador i com a persona superen de molt els seus defectes. Ell és molt modest i sempre diu que si ha aconseguit el que ha aconseguit és perquè té uns jugadors fantàstics i molt bons, que és cert, però sense la seva mà aquest Barça no jugaria com juga, que és una delícia.

Com va néixer la seva amistat?

Després del primer partit en què ens vam enfrontar a les banquetes al Camp Nou, Guardiola em va convidar al seu despatx i vam tenir una llarga xerrada sobre futbol i ens vam caure molt bé. Des de llavors ens truquem i parlem de tant en tant, i no només de futbol.

Doncs vigili que ja sap què fa Guardiola als seus amics... 0-8 a Lillo i 8-0 a Mendilíbar.

[Riu.] Sí, la veritat és que dins del camp no hi ha amics que valguin, i com diu sempre ell, la millor manera de respectar un rival és jugar sempre al màxim. Ja intentaré jo que a l'Sporting no li passi això, i no passarà, ja ho veuràs. [Riu].

Guardiola complica la vida cada any als entrenadors rivals amb noves variants. Ara, el 3-4-3.

Quan a un equip ni tan sols no li pots disputar la possessió de la pilota, el sistema amb què juga és secundari, encara que importa, esclar. I si tens la matèria primera del Barça tot és més fàcil.

Li va sorprendre que aquest estiu Guardiola no executés l'opció de compra per Botía, per només 2 milions d'euros? Encara que a vostè li va fer un favor...

Em va sorprendre relativament, ja que entenc que el Pep pensi que amb Bartra, Muniesa i Sergi Gómez, del filial, en tingui prou. Tot i això, estic segur que Botía tornarà un dia al Barça perquè és un tros de central, que ha crescut molt els dos últims anys i ja ha anat convocat amb la selecció espanyola.

Vostè, que sempre parla clar, està d'acord amb tot això de la "Lliga de merda" o amb els últims resultats s'ha vist que va ser una moda passatgera?

No hi ha dubte que el Barça i el Madrid estan per sobre dels altres, però també és cert que el Barça encara no ha guanyat fora de casa, i l'any passat no va perdre els primers punts fora fins a mitja temporada. El 0-0 del Madrid a Santander, l'1-0 contra el Llevant o els dos 2-2 del Barça a Sant Sebastià i a València volen dir alguna cosa, que els rivals lluiten amb valentia i que els serà molt complicat guanyar fora aquesta temporada; ja ho veuràs, alguna cosa està canviant.

stats