Esports 19/08/2013

El Mallorca s'estavella contra la crua realitat

El Sabadell goleja el conjunt d'Oltra que s'estrena a la categoria com el primer coer de la temporada

Miquel Ramis
4 min

PalmaL'estrena del Mallorca a la Segona Divisió difícilment hauria pogut ser més preocupant i decebedora. Els vermells s'estavellaren contra la crua realitat que els espera en les properes 41 jornades i sortiren escaldats de la Nova Creu Alta davant un Sabadell que va saber aguantar l'envestida inicial i d'una manera pràctica va golejar un equip que només va existir en els primers vint minuts. Convertit en el primer coer de la categoria, una dada circumstancial a mitjan mes d'agost però a tenir en compte, José Luis Oltra haurà de fer entendre als seus homes el nou escenari en el qual estan obligats a mostrar-se. Però, sobretot, haurà de treballar de valent per corregir uns errors que l'equip arrossega de la temporada passada i que ahir el condemnaren a patir una golejada empegueïdora.

Les errades defensives en jugades d'estratègia, la manca de concentració i intensitat, l'absència d'efectivitat i d'idees ofensives i la incapacitat per sobreposar-se a la més mínima adversitat llastaren el joc d'un equip que es dissolgué amb el primer gol dels arlequinats i que va repetir el guió del Trofeu Ciutat de Palma enfront del Recreativo. Oltra, però, no és l'únic que té molta feina. El director esportiu, Llorenç Serra Ferrer, també ha d'activar tots els mecanismes que tingui a l'abast per reforçar les posicions que el tècnic reclama des que inicià la seva tasca al capdavant de l'equip.

Inici fulgurant

Molt hauria canviat el desenvolupament del duel si Aki, en els 40 segons de joc, hagués sabut resoldre un mà a mà amb De Navas. El Mallorca havia sortit a la gespa amb esperit dominador. És l'equip que baixa de Primera, l'encarregat de portar el pes dels partits i el rival a batre. I així sortí: pressionant amb força la zona de creació rival, desbordant pels extrems i creant ocasions clares de gol, una disposició que sobrepassà el Sabadell, encara que no es va traduir en gols. Ximo semblava una locomotora per la banda dreta; Thomas, el millor del Mallorca amb diferència, mantenia a ratlla els arlequinats amb contundència, i Alfaro i Víctor es movien entre línies cercant les posicions de rematada.

El lateral dret va ser el protagonista de la segona gran oportunitat vermella. Guanyà la línia de fons i es plantà davant De Navas, però el seu centre xut es passejà per davant la porteria del Sabadell sense que ningú no pogués culminar la jugada.

Tot i veure's superat en aquests primers instants, el Sabadell mantenia la defensa avançada i a poc a poc intentava entrar en el partit, però amb aproximacions tímides que permetien al Mallorca crear perill amb certa comoditat. Així, un cop més, Ximo superà Barral per posar una centrada des de la línia de fons que ni Alfaro ni Víctor no aconseguiren rematar. La jugada continuà i Aki la tornà a posar a l'olla. Ximo va rematar, però es va trobar amb una gran resposta de De Navas, el rebuig del qual Víctor va enviar al fons de la xarxa. L'àrbitre, però, va anul·lar la diana per falta de l'algaidí.

El Mallorca tenia controlat el matx i semblava que d'un moment a l'altre podria obrir la llauna i jugar a favor de la corrent. Més, quan Moha s'hagué de retirar lesionat. El Sabadell estava obligat a reordenar-se i l'entrada de Toni Lao va coincidir amb l'inici de l'enfonsament.

Es disputava el minut 20 quan es va repetir un episodi que el mallorquinisme es va cansar de veure durant el curs passat. Una errada de coordinació entre N'Sue i Ximo va permetre a Barral guanyar la línia de fons. Cristian, sol al segon, va fer el que el Mallorca no havia sabut fer en els primers minuts de joc: enviar la pilota al fons de la xarxa.

Ensorrats

Els vermells no saberen com encaixar el gol i s'ensorraren. El Sabadell, per part seva, intentava arribar a Aouate amb criteri. Oltra no s'ha cansat de reiterar la importància de l'estratègia a Segona, concepte que el Sabadell usà per deixar ferit de mort el Mallorca. Carlos Hernández, sol al segon pal, rematà per sobre un dubitatiu Aouate en la sortida per fer pujar el segon.

A partir d'aquest moment, el Mallorca deambulava. No trobava la manera de combinar per crear i abusà de les pilotes llargues a l'esquena de la defensa. Sense imaginació, els d'Oltra foren previsibles i facilitaren la feina del Sabadell. Sols Thomas, que decidí intentar-ho per compte seu, tornà a crear perill amb una rematada que sortí desviada.

Del pas pels vestidors s'esperava una reacció vermella, la qual va cercar Oltra amb un canvi d'esquema i dos canvis. Entraren Pereira i Gerard i sortiren Agus i Aki. L'equip passà a jugar amb tres defenses, dos pivots, tres mitges puntes i dos davanters. Però ni el canvi estratègic no va servir per trobar un fil d'esperança al qual aferrar-se. El Sabadell defensava amb tranquil·litat i les imprecisions del Mallorca l'impedien trenar jugades de perill.

Amb els d'Oltra bolcats però sense claredat en la rematada, el Sabadell arrodoní el marcador. Cristian marcà el segon i Aníbal, en un nou córner, féu pujar el quart i definitiu gol. Tot i l'envestida final dels vermells, que es traduí en dues pilotes al pal obra d'N'Sue i Pereira, no era el dia del Mallorca, que ni tan sols marcà el gol de l'honor. El Mallorca es va topar de front amb la nova realitat a la qual s'haurà d'adaptar ràpidament per fer fugir els fantasmes que tornaren a aparèixer.

stats