PRIMERA DIVISIÓ
Esports 02/03/2012

Madrid transforma Callejón en un home gol

Natalia Arroyo
3 min

BARCELONAJosé Callejón va marcar el seu primer gol oficial amb el Reial Madrid fa tot just una volta i precisament contra l'Espanyol. Va ser el 2 d'octubre a Cornellà-El Prat en el partit que va enfrontar l'andalús al seu exequip. Només cinc minuts després de saltar a la gespa, Callejón va batre Cristian amb una rematada amb la cama dreta per culminar un contraatac conduït per Cristiano Ronaldo. Aquell gol, que va definir com "el més amarg" de la seva carrera, va ser el primer dels 11 gols que acumula ja el davanter de Motril: si en marca un altre, igualarà la xifra que va sumar en els seus tres anys a l'Espanyol (12).

Sota les ordres de José Mourinho, Callejón ha recuperat l'olfacte golejador que ja va demostrar que tenia en la seva etapa al filial madridista, amb qui va ser el pitxitxi del grup 1 de Segona B amb 21 gols. "M'agrada la seva actitud -va lloar-lo el portuguès-. Valora cada minut que juga. Hi ha futbolistes a qui sortir deu minuts els sembla un problema, però per a ell és fantàstic. Ha viscut uns anys fora del Madrid i valora el que és ser aquí o no ser-hi".

La conseqüència d'aquest aprenentatge lluny del Bernabéu, d'aquesta mentalitat de bon suplent, són unes xifres de crac: Callejón marca ara un gol cada 88 minuts. És a dir, un per partit. La dada té més mèrit si es té en compte que no és titular i que, en Lliga, només ha disputat el 20% dels minuts totals, i la majoria residuals. Dels 14 partits en què ha participat, en 11 ha sortit des de la banqueta cap al minut 70. L'estadística contrasta amb la mitjana de 733 minuts que necessitava per marcar un gol en la seva etapa blanc-i-blava, on era un fix de Pochettino i disputava gairebé la totalitat de minuts.

Jordi Codina, porter del Getafe i company seu en aquell Madrid Castilla que va acabar cinquè la temporada 2007/08, el defineix com un "davanter amb molt de gol" i un futbolista "que es mou molt bé a dalt". El català, que ha fet carrera a la capital espanyola, explica a l'ARA que Callejón "sempre és a lloc, ocupa la posició correcta en el moment adequat".

Aquestes habilitats, però, no les va poder lluir amb l'Espanyol, on va expressar més aviat el seu enorme recorregut en banda, la generositat en l'esforç defensiu i la seva implicació al joc col·lectiu, amb assistències, faltes rebudes i recuperacions, però amb poca efectivitat de cara a porteria. Codina hi veu una explicació molt fàcil: "A l'Espanyol el feien jugar més en banda i ara és més punta, com feia al Castilla. D'aquí que ara marqui més gols que com a periquito". L'efectivitat del granadí és força alta: entre Lliga, Champions i Copa del Rei té un percentatge d'encert de cara a porteria del 29%, és a dir, que necessita poc més de tres xuts per fer gol, mentre que de blanc-i-blau no arribava al 6%.

Madrid li prova a José Callejón, un jugador a qui molts no veuen amb prou nivell per triomfar al club blanc. La premsa madrilenya, però, l'ha considerat el 12è jugador de Mourinho en molts moments de la temporada. Les lesions de Benzema i Di María, i el baix moment de forma d'Higuaín, li fan guanyar pes dins l'equip. "És un noi humil i té moltes ganes de triomfar -afirma Codina-. Ho està demostrant i aprofitant i cada cop que surt a jugar, marca algun gol".

stats