04/02/2015

L’última mordassa dels esportistes

2 min
El senegalès Sitapha Savané durant una de les classes de català que rep des que va fitxar pel Fiatc Joventut.

BadalonaDilluns Sitapha Savané va començar a rebre insults i crítiques a les xarxes socials i no entenia per què. El jugador del Fiatc Joventut va investigar i va esbrinar que Alfonso Merlos, periodista de 13TV, l’estava acusant de ser independentista i de donar suport a Podem. “Vaig començar a rebre tuits dient-me de tot, des d’«independentista fastigós» fins a «negre de merda marxa al teu país»”, recorda el pivot senegalès, que encara no surt de la seva incredulitat.

Quan el jugador de la Penya va denunciar les agressions verbals que estava patint, les xarxes socials es van omplir de missatges de suport. Pedro Martínez, entrenador de La Bruixa d’Or Manresa i excompany d’equip de Sitapha Savané, va ser un dels primers a sortir en defensa d’un esportista atípic que estudia català, es considera d’esquerres i opina amb total naturalitat del procés que viu Catalunya i de l’ascensió que està experimentant Podem. “Vivim en una societat acomodada. Si creus en una idea, has de lluitar per ella fins a les últimes conseqüències”, diu el pivot.

La majoria d’esportistes prefereixen amagar les seves opcions i el cas de Taph Savané és una excepció. “No només és positiu que els esportistes parlin de política i de qüestions socials sinó que és molt necessari. Els esportistes d’elit no deixen de ser ciutadans perquè guanyin més diners. És una manera de demostrar que els preocupa el que ens envolta”, opina a l’ARA Javi Gómez, presentador de La Sexta Deportes. “Es critica els esportistes que parlen de política perquè som una societat immadura. Ens agrada que les vitrines estiguin sempre netes, que els nostres esportistes no tinguin arestes”, afegeix.

“La NBA no va sancionar els jugadors que van donar suport amb samarretes a una revolta per la igualtat dels drets socials. Aquí, en canvi, sancionem els esportistes que mostren la foto d’un company mort”, diu Javi Gómez. “Em fa gràcia la gent que demana als esportistes que només parlin d’esports. Se’ls acusa d’influir pel fet de ser esportistes, però ¿no és per això pel que anuncien iogurts o pel que els polítics es volen fer fotos amb ells? Parlar de política o de Catalunya té el risc de no agradar a algú, però és un risc que hauríem d’assumir en una societat madura i sòlida”, conclou el presentador.

Quique Peinado, autor de Futbolistas de izquierdas, és escèptic amb la situació actual. “Sitapha Savané ha pagat el preu que tot esportista que es pronunciï políticament sofrirà: soroll que no el beneficia i incomprensió. El seu problema és que s’ha educat en països on els periodistes són gent respectable que pot discrepar amb tu, però des del rigor. No entén l’existència d’un Alfonso Merlos”, assegura. “Cada esportista que s’impliqui en alguna cosa que no generi consensos gairebé unànimes, sigui d’esquerres o de dretes, ja sap el que li espera”, opina.

stats