PARTIT AMISTÓS
Esports 02/01/2013

L'últim partit de Johan Cruyff a la banqueta

Martí Molina
3 min
EL COMIAT DE CRUYFF  El seleccionador català abans del partit amistós jugat contra Hondures a l'estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona.

BARCELONALa selecció catalana de futbol juga aquesta tarda contra Nigèria (19 h, TV3), en el ja tradicional partit amistós que es disputa per les festes de Nadal. Això sí, un partit especial, perquè significarà l'adéu del seleccionador Johan Cruyff a la banqueta, i que servirà també de termòmetre a la graderia per demostrar el suport dels aficionats al reconeixement de les seleccions esportives catalanes, en el primer partit del combinat de futbol després de la manifestació de l'11 de setembre del 2012. El rival, la selecció nigeriana, aquests dies està ultimant els preparatius per disputar la Copa d'Àfrica, que comença el 19 de gener a Sud-àfrica.

Johan Cruyff, que es va fer càrrec de la selecció catalana el 2009, viurà avui el seu últim partit a la banqueta. No només del combinat català, sinó de qualsevol altre. Un cop complerts els 65 anys, l'holandès volador va decidir retirar-se definitivament del futbol. "A aquesta edat ja toca", explicava fa uns dies. Amb ell a la banqueta, la selecció catalana ha disputat tres partits -el d'avui serà el quart-, n'ha guanyat dos i n'ha empatat un altre, si bé el partit més recordat és el del debut, contra l'Argentina de Diego Armando Maradona (4-2), el 22 de desembre del 2009. Després vindria la golejada contra Hondures (4-0) i l'empat sense gols davant Tunísia (0-0), en el que fins ara ha estat l'últim partit del combinat català.

"Estic molt orgullós d'haver pogut ser jugador, entrenador i seleccionador al país que m'ha acollit, però ara ha arribat el moment de tancar un cicle amb bon gust de boca", explicava un Cruyff que assegurava: "Ser seleccionador de Catalunya ha estat la meva manera d'agrair al país i a la seva gent tot el que han fet per mi". L'arribada de Cruyff també va anar acompanyada de la millor versió de la selecció, com a mínim pel que fa als jugadors convocats. En aquests últims anys no han fallat les estrelles del Barça ni de l'Espanyol, i avui tampoc no serà cap excepció: Valdés, Montoya, Piqué, Puyol, Bartra, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Sergi Roberto i Tello, de l'equip blaugrana; Casilla, Raül Rodríguez, Capdevila, Tejera, Víctor Sánchez, Verdú i Sergio García, dels blanc-i-blaus; a més de Bojan Krkic, del Milan; Jonathan Soriano, del Salzburg; Álvaro Vázquez, del Getafe, i Amati i Piti, del Rayo Vallecano. Un equip de luxe per enfrontar-se contra una selecció que aspira a revalidar un campionat que no aixeca des del 1994. "No es pot obligar cap futbolista a venir", comentava Cruyff en una entrevista publicada al web de la Federació Catalana. "El que més m'ha impressionat és la predisposició de tots els jugadors a disputar un partit només per l'orgull de vestir la samarreta de Catalunya i ensenyar d'on ets", afegia.

El partit també serà el debut de la selecció catalana a l'estadi de Cornellà-El Prat, on encara no hi havia disputat cap partit des que es va estrenar el 2009. Una nova seu per un equip que havia deixat petit l'Estadi Olímpic Lluís Companys i s'havia traslladat al Camp Nou amb el canvi de segle. Tanmateix, el nombre d'espectadors que assistien als partits havia anat a la baixa, i la Federació Catalana va acceptar de bon grat la proposta del club blanc-i-blau de disputar-hi -almenys en aquesta ocasió- el partit. La bona relació entre la junta directiva blanc-i-blava (aleshores encara presidida per Ramon Condal) i la direcció de la Federació Catalana van propiciar l'acord a principis de novembre.

La incògnita serà el nombre d'espectadors que acabaran assistint al partit. Les últimes dades oficials que havia facilitat la FCF eren de 15.000 entrades venudes abans del cap de setmana. Però el servidor Ticketmaster, encarregat de vendre les entrades per a aquest enfrontament, va deixar de funcionar durant el cap de setmana. Un inconvenient que es va poder solucionar dilluns al matí, segons va informar la federació. Tot plegat perquè Cornellà-El Prat aculli el màxim nombre possible d'espectadors, no només per animar l'equip, sinó per continuar les reivindicacions dels que defensen l'oficialitat de les seleccions esportives catalanes. Un exemple és la Plataforma Proseleccions Esportives, a més de l'Assemblea Nacional Catalana, que han preparat diversos actes previs al partit, a més d'una pancarta de més de 150 metres quadrats en què s'hi podrà llegir el lema Catalonia, Europe's next state .

El canvi d'escenari no serà l'única novetat, ja que avui també s'estrenaran les noves samarretes, dissenyades per Custo Dalmau, i que quan es van presentar van aixecar força polseguera.

stats