ATURADA PATRONAL O VAGA
Esports 24/03/2011

La Lliga diu prou a l'emissió d'un partit en obert

La Lliga de Futbol Professional segueix exigint al govern central una modificació de la llei que considera el futbol "d'interès general", i fins que no s'anul·li el partit de Lliga en obert mantindrà la protesta.

Natalia Arroyo
4 min
Futbol de pagament Un càmera durant la retransmissió d'un partit de l'Espanyol a Cornellà-el Prat. La Lliga vol que el que es televisi no sigui de franc.

Barcelona.Les posicions continuen enfrontades entre la LFP, l'organisme que organitza les competicions de futbol, i el govern central, que no té intenció, de moment, d'eliminar el partit que cada dissabte s'emet gratuïtament per la televisió pública. Així, la institució que encapçala José Luis Astiazarán es manté en la seva posició d'aturar la Lliga en la jornada 30, prevista per al cap de setmana del 2 i 3 d'abril, mentre no es resolgui el conflicte.

1. Quan neix el problema?

Una llei del 3 de juliol del 1997 considera el futbol "d'interès general"

Fa gairebé catorze anys que s'emet un partit de futbol en obert i gratuït cada jornada, com va obligar la llei reguladora de les emissions i retransmissions de competicions i esdeveniments esportius impulsada per Álvarez Cascos, aleshores vicepresident del govern central. El 2010 va modificar-se la norma amb la nova llei general de comunicacions, però es va obviar aquest punt.

2. Què reclama la LFP?

La Lliga lluita per modificar aquesta llei i regular el dret a informar

La LFP continua exigint eliminar l'obligatorietat d'oferir un partit de Lliga en obert, i a canvi manté que es pugui veure gratis un partit de la Lliga de Campions, més les eliminatòries de la Copa del Rei i els partits de la selecció espanyola. L'organisme també lluita per regular el dret de la informació, que actualment permet a totes les cadenes oferir amplis resums i imatges dels gols minuts després de finalitzar el matx sense pagar cap cànon.

3. És segur que es fa vaga?

La jornada 30 no es disputarà mentre el govern central no canviï d'idea

La Lliga ja va votar en una assemblea celebrada al febrer que s'aturaria la competició si el govern no cedia a les peticions de retirar el partit en obert per a la pròxima temporada, cosa que de moment no ha fet. Els clubs, però, intenten convèncer l'Estat assegurant que amb els diners que ingressarien de més emetent els partits per pagament, acabarien amb el deute que actualment tenen amb Hisenda o amb la Seguretat Social.

4. Com afectaria la vaga?

S'haurà de modificar el calendari i trobar una data alternativa

La jornada triada per la LFP per fer la vaga és la que segueix als compromisos internacionals, la del 2 i 3 d'abril. El que encara no és clar és quan es jugarien els partits si finalment no es disputen quan estava previst. Una opció és moure tot el calendari una setmana, per no afectar l'ordre de les jornades i no desvirtuar el campionat. Però molts clubs haurien d'alterar els plans de viatge que ja tenen contractats, i les ciutats haurien de reajustar l'agenda d'actes als compromisos dels equips. L'altra alternativa és mantenir les jornades com estan actualment i posposar la 30 (que enfronta Barça i Vila-real, Madrid i Sporting, i Espanyol i Racing) més enllà del 22 de maig, quan s'acaba la Lliga. La falta de dates lliures entre la final de la Champions i compromisos internacionals obligaria a deixar la competició oberta fins tres setmanes després i jugar el 12 de juny.

5. Què hi diu el Barça?

El club està a favor dels canvis però no comparteix l'aturada

El Barça ja va dir al febrer que no era partidari d'anar a la vaga, perquè entenia que hi havia altres vies menys dràstiques per seguir negociant, però accepta la posició majoritària que defensa la LFP. La postura de l'entitat segueix exigint una revisió del repartiment dels drets televisius, tal com ja va avançar-se al novembre.

6. Quin és el nou acord?

A partir de la temporada 2015-2016 s'ajusta la distribució dels diners

La nova proposta passa perquè els clubs segueixin negociant de forma individual els seus drets d'imatge amb les cadenes televisives (sense partit en obert), però els englobarien en un pot comú que després es repartiria de forma desigual. El Barça i el Madrid passarien a dividir-se un 34% dels ingressos televisius, enlloc del 42-45% que reben actualment, mentre que l'Atlètic de Madrid i el València compartirien l'11% i la resta de clubs, el 45%. S'afegiria també una clàusula compensatòria per ajudar els equips que baixessin de categoria.

7. Tothom hi està d'acord?

Fins a sis clubs s'han negat a signar el nou tracte i en proposen un altre

El G-6 format per Sevilla, Athletic, Vila-real, Espanyol, Reial Societat i Saragossa consideren que el Barça i el Madrid seguirien guanyant molts més diners que la resta d'equips amb la nova proposta i reclamen més igualtat en el repartiment, basant-se en els models d'altres lligues europees. La proposta reservaria un 40% a repartir a parts iguals entre tots els clubs i deixaria l'altre 60% en concepte de variables, com ara audiència, notorietat, classificació, nombre de socis o història.

8. Com acabarà tot?

La LFP manté la idea de fer vaga, però ho haurà de decidir un jutge

El grup de sis clubs disconformes va decidir ahir al vespre impugnar davant del jutjat de primera instància de Madrid el que consideren un "tancament patronal" més que una vaga. Així, reclamen que es jugui la jornada prevista per al 2 i 3 d'abril i sol·licitaran a la Federació Espanyola de Futbol que els assignin àrbitres i horaris. En el procés normal de cada setmana, ahir al migdia s'haurien donat a conèixer a través de la LFP, però no va ser així. Els partits que sí que es podrien jugar, si ho decidís el jutge, són: Sevilla-Saragossa, Vila-real-Barça, Almeria-Athletic, Reial Societat-Hèrcules i Espanyol-Racing.

stats