BARÇA
Esports 13/06/2013

Lionel Messi, acusat de frau fiscal

L'argentí s'uneix a la llarga llista d'esportistes amb problemes similars, i defensa la seva innocència en un comunicat

T.p./a.l.
3 min

BarcelonaLionel Messi aterrava a Guatemala, on jugarà un partit amistós amb la selecció argentina, quan va rebre la notícia de la querella interposada contra ell i el seu pare per frau fiscal. En l'escrit presentat al jutjat d'instrucció de Gavà -la localitat on residia el jugador-, s'acusa l'argentí de defraudar durant tres anys, concretament entre les temporades 2007 i 2009, més de 4 milions d'euros per amagar els ingressos derivats dels drets d'imatge que gestiona el futbolista. Ràpidament, Messi es va defensar amb un comunicat a les xarxes socials en què afirma que ha pagat sempre tot el que li pertoca.

La querella es fonamenta en el fet que Leo Messi no hauria tributat els ingressos per drets d'imatge, i hauria simulat la cessió d'aquests drets a societats instrumentals situades en paradisos fiscals com l'Uruguai i Belize. L'escrit presentat per la fiscalia afirma que la finalitat era "burlar la tributació" i manté que Messi va utilitzar una estratègia per amagar els ingressos per drets d'imatge, concretament un milió l'any 2007 i un milió i mig els anys 2008 i 2009. La querella de la fiscal Raquel Amado també s'estén a Jorge Messi, el pare del jugador, perquè quan el futbolista era menor d'edat va ser ell qui hauria dissenyat un muntatge per eludir l'obligació tributària.

Segons el relat de la fiscalia, els Messi també van formalitzar contractes de serveis entre aquestes societats amb seus en paradisos fiscals on es cobraven els drets d'imatge i altres domiciliades en jurisdiccions amb certs beneficis fiscals, com el Regne Unit i Suïssa. Fa dos anys diferents jugadors anglesos, com Wayne Rooney i Ashley Cole, van ser acusats d'un delicte similar al Regne Unit, ja que utilitzaven societats creades amb aquest fi per pagar menys impostos. En aquest cas, però, eren societats amb seu al Regne Unit.

Segons el text del ministeri públic ha quedat constatat que "la iniciativa per defraudar la va tenir Jorge Messi", el pare i representant del jugador, ja que va ser ell qui el 2005 va encarregar la creació d'una primera societat instrumental -que després seria substituïda per una altra- amb l'únic propòsit d'evadir impostos. Amb això es buscava "que els ingressos transitessin fins a les societats instrumentals domiciliades als paradisos fiscals sense sotmetre's pràcticament a cap tributació". La fiscalia afegeix a la querella presentada que "es van ometre determinades dades rellevants en altres declaracions tributàries amb la finalitat d'impedir que l'Administració Tributària tingués coneixement de la cessió dels drets a societats residents a l'estranger".

La fiscalia detalla l'import de les quotes d'IRPF suposadament defraudades, que ascendeixen a 1.059.398,71 euros en l'exercici 2007, 1.572.183,38 euros el 2008 i 1.533.092,87 euros el 2009. En total, 4.164.674,96 euros. La querella encara haurà de ser admesa a tràmit pel jutjat corresponent. La llei preveu una pena de presó de dos a sis anys i una multa del doble al sèxtuple de la quota defraudada quan la quantia de la defraudació excedeixi de sis-cents mil euros, una circumstància que suposadament concorreria en el cas del jugador.

L'argentí es defensa

La querella ha provocat la indignació de l'entorn del jugador, ja que a més de fer mal a la seva imatge fa públics els ingressos de Leo Messi per drets d'imatge: 2.558.000 l'any 2007, 3.817.000 l'any 2008 i 3.798.000 l'any 2009.

"És una mala jugada d'Hisenda", explicava una font pròxima al futbolista, que va assegurar que la querella és "una campanya de publicitat a través d'un personatge mediàtic". L'equip de treball de l'argentí creu que aprofitant la campanya de la renda s'ha volgut personalitzar en una figura mediàtica -tal com va passar el 2012 amb Rafa Nadal, a qui es va obligar a canviar la seu d'algunes empreses situades al País Basc-. El bufet d'advocats del futbolista argentí va emetre un comunicat en el qual anunciava les "accions legals oportunes" en contra de la querella de la fiscalia. La intenció del futbolista és fer tots els passos necessaris per restituir la seva imatge, malmesa per aquesta iniciativa del ministeri públic.

A més a més, l'entorn del futbolista està molest perquè no va rebre cap notificació de la fiscalia i es va assabentar de la situació a través de la premsa.

Per la seva banda, el Barça va posar-se immediatament en contacte amb els representants del jugador per donar-li suport total.

stats