LONDRES 2012
Esports 30/05/2012

L'home més ràpid del món s'acosta als Jocs de mica en mica

Brian Pinelli
3 min
L'home més ràpid del món s'acosta als Jocs de mica en mica

THE NEW YORK TIMESBarrejant extravagància i un do electrizant per encisar el públic, Usain Bolt s'ha convertit en el gran salvador de l'atletisme, un esport que està lluny dels seus anys de glòria. Divendres Bolt va emocionar les 21.000 persones que van omplir l'estadi Metsky d'Ostrava, tot i que va guanyar amb un lleuger vent de cara els 100 metres amb uns modestos 10.04, el seu pitjor temps en tres anys.

"És difícil d'explicar, perquè realment no sé què ha sortit malament", va dir Bolt sobre la seva primera cursa a Europa aquesta temporada, en què es prepara per als Jocs Olímpics de Londres. "No he estat tan explosiu com normalment. Aquest és el punt en el qual baso la meva força. Ja he pensat que no estava bé des de la sortida". El temps de Bolt no es va acostar a la seva millor marca de la temporada, els 9.82 que va fer el 5 de maig a Kingston, Jamaica.

"Suposo que és només un d'aquells dies tontos", va dir Bolt, que té 25 anys. "Afortunadament em puc mirar la repetició i el meu entrenador em pot explicar el que he de fer per millorar". Malgrat el seu resultat mediocre, Bolt va entretenir la multitud ballant i saltant al voltant d'un Rolls-Royce descapotable i saludant donant voltes a la pista. Abans, en una conferència de premsa havia entretingut els periodistes fent broma amb la gorra dels New York Yankees que portava: "Només és una gorra! En realitat, crec que el beisbol és una mica avorrit. El futbol, el futbol americà i fins i tot l'atletisme són més divertits". Contestant a més de 40 preguntes, Bolt no va parar d'oferir rialles ràpides i de gesticular exageradament davant dels fotògrafs.

Atrapar aquest jamaicà d'1 metre i 96 centímetres a la pista de l'Estadi Olímpic de Londres a principis d'agost serà una tasca complicada. Bolt té previst participar en els 100 i en els 200 metres, així com en el relleu 4x100, com ja va fer a Pequín el 2008. Però a Londres s'enfrontarà amb la ferotge competència dels seus compatriotes jamaicans Yohan Blake, de 22 anys i campió del món del 2011, i Asafa Powell, de 29 anys i exrecordman dels 100 metres. Els velocistes dels Estats Units Tyson Gay, de 29 anys i excampió del món; Walter Dix -que va guanyar dues medalles de bronze als Jocs del 2008-, i Justin Gatlin, de 30 anys i campió olímpic el 2004, també podrien donar molta feina a Bolt. Blake, Powell i Gatlin, de fet, ja han baixat dels 9.9 segons aquest mes. "Això demostra que la competència és bona, però no estic gens preocupat", ha dit Bolt.

Sobre la rivalitat en les curses de velocitat entre Jamaica i els Estats Units, Bolt va afirmar: "El domini ha estat d'anada i tornada, però Jamaica és ara mateix més forta, i jo intento que segueixi així". Si Bolt repeteix la seva victòria dels 100 metres de Pequín, es convertirà en el segon home a guanyar dos títols olímpics consecutivament, després de Carl Lewis (1984 i 1988). Si ho fa en els 200 metres, té l'oportunitat de convertir-se en el primer que ho aconsegueix. "Això em pot donar un estatus de llegenda, de manera que és el meu objectiu", ha dit. "No corro a Londres des de fa temps. Crec que hi haurà una gran energia amb els fans, i jo m'alimento de la seva energia".

En els Jocs d'ara fa quatre anys Bolt es va convertir en la gran estrella després d'aconseguir tres ors. I als Mundialas del 2009 va batre els seus propis rècords mundials dels 100 i els 200 metres. Fora de la pista, Bolt ingressa anualment més de 12 milions de dòlars. Fa poc, Bolt es va unir al raper Ludacris per crear una nova marca d'auriculars, i ara ja treballa en el seu propi videojoc. "És la seva personalitat. És divertit, agradable... el somni d'un venedor," afirma d'ell el seu agent de sempre, Ricky Simms.

Fins a la gran cita de Londres, Bolt competirà el 31 de maig a Roma i el 7 de juny a Oslo, abans de tornar a casa per a la concentració olímpica de Jamaica. La seva posada a punt serà el 20 de juliol a Mònaco, on competirà en els 200 metres. Després només quedarà el xou final de Londres: "Serà impressionant. Si hi vaig, és per fer-la grossa", adverteix Usain Bolt.

stats