VALLPARADÍS

L’esport base, en greu perill d’extinció

No són bons temps per als clubs amateurs. Després d’anys de dedicar esforços a educar la canalla, encomanar la passió per l’esport i transmetre valors desinteressadament, ara es veuen obligats a reinventar-se i convertir-se en gestors econòmics. Un bon handicap per a una gent que mai ha volgut saltar-se la legalitat, però que sempre s’ha sentit més còmoda entre pilotes que entre factures. Les entitats petites se senten perseguides per culpa d’una legislació que en desconfia i les col·loca en permanent estat de sospita. De ser un exemple han passat a ser presumptes estafadors. I això no és una bona notícia.

Criminalitzar l’esport és oblidar la tasca social que du a terme, tant en la cohesió com en la integració d’uns joves que necessiten una activitat per encaixar en un món cada vegada més complex. Dedicar recursos econòmics a l’esport no és una despesa sinó una bona inversió per estalviar-se calés en el futur.

La Taula de Castelldefels, una plataforma que reuneix diferents clubs de bàsquet i handbol del Baix Llobregat, ha organitzat aquest dijous un acte de suport al Manifest per la supervivència dels clubs esportius i de l’esport base. La seva queixa és clara. Si les entitats han d’aplicar els barems de cotització existents actualment, hauran d’incrementar les partides pressupostàries i, en conseqüència, no hi haurà cap més opció que augmentar les quotes que paguen els esportistes.

L’acte té com a objectiu informar de la problemàtica existent amb les cotitzacions a la Seguretat Social i les contractacions. Els clubs demanen un canvi de la legislació espanyola. Les entitats alerten que algunes entitats han patit inspeccions i se’ls ha obert un expedient sancionador, cosa que representa una forta sanció econòmica i que compromet seriosament la seva viabilitat econòmica.

Aprofitant la proximitat de les eleccions generals del 20-D, els organitzadors han convidat a l’acte de dijous, que es farà a Cornellà de Llobregat, els polítics que encapçalen les principals candidatures de la demarcació de Barcelona. Volen el seu compromís de canvi. Durant la mobilització també es demanarà col·laboració per poder trobar una sortida assumible i ajustar legalment la seva realitat concreta. L’objectiu és buscar una nova regulació que permeti facilitar la pràctica esportiva perquè pugui continuar sent un element important de cohesió social.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF