NATACIÓ
Esports 14/03/2013

"L'esport pot ajudar a canviar la imatge que el món té de Palestina"

El nedador palestí Ahmed Gebrel prepara els Mundials al CAR

Marta Campderrós
2 min

Ahmed Gebrel és un nedador professional nascut a Egipte que competeix sota la bandera palestina. Londres 2012 van ser els primers Jocs Olímpics per a aquest jove de 22 anys, un dels cinc palestins que hi van participar juntament amb la nedadora Sabine Hazboun, els corredors Bahaa Al-Farra i Woroud Sawalha i el judoka Maher Abu Remeleh. Sota les ordres del català Joan Fortuny, actualment l'Ahmed s'entrena al CAR de Sant Cugat per a la pròxima cita amb la història: el Mundial de Natació de Barcelona 2013.

L'Ahmed va néixer al Caire, però al seu passaport hi diu que és de Palestina. Va ser desig del seu pare, un palestí que va marxar a Egipte després del Dia de la Nakba, el nom amb que és conegut l'èxode de 711.000 refugiats palestins -segons l'ONU- després de la primera guerra amb Israel, l'any 1948. Així, l'Ahmed no ha estat mai a Palestina: "He provat d'anar a Jerusalem, però necessito un permís especial del govern d'Israel. Com que el meu pare era de la franja de Gaza, no puc entrar a Cisjordània. Aquest permís només l'obté l'1% de la gent palestina que el sol·licita. Puc trigar anys a saber si me'l donen o no!", comenta.

Tot i la tensa relació entre la població d'Israel i de Palestina, l'Ahmed diu que mai ha tingut cap problema en l'àmbit professional, però lamenta la imatge errònia que algunes persones tenen del seu país: "A Londres 2012 vaig sentir dir que els palestins som tots uns assassins. Els meus companys i jo competim representant tot el país, no una zona en concret. Considero que l'esport pot ajudar-nos a canviar la imatge que el món té de Palestina".

L'Ahmed va aprendre a nedar als 5 anys i és professional des dels 12. S'havia entrenat tota la vida al club Al-Ahli del Caire fins fa dos anys, quan a Egipte va esclatar la revolució que va derrocar el president Hosni Mubàrak: "No podíem entrenar-nos enlloc. Els clubs esportius van haver de tancar, hi havia vaga general i ningú anava a treballar". Després del triomf de la Primavera Àrab i l'elecció democràtica de Mohammed Mursi, l'Ahmed no es mostra optimista: "El problema és que hi ha gent a Egipte que no vol que el país vagi bé. Mubàrak té molts amics fora de la presó, fins i tot dins del nou govern, que intenten mostrar que sense ell el país no anirà mai bé". Davant d'això, la Federació Palestina de Natació i el COI van concedir-li el 2011 una beca especial d'un any per entrenar-se al CAR de Sant Cugat. "Els meus resultats a Londres van ser tan bons que em van allargar la beca un any més per poder competir a Barcelona 2013. Si aquí també aconsegueixo bons resultats, podré quedar-me per seguir entrenant-me", afegeix.

L'Ahmed fa deu sessions d'entrenament a la setmana -quatre al gimnàs- i estudia administració i direcció d'empreses en anglès a la UAB: "M'aixeco aproximadament a les sis del matí, faig un primer entrenament i vaig cap a la universitat". Després de les classes, torna al Centre d'Alt Rendiment per treballar conjuntament amb Érika Villaécija a les ordres de l'entrenador Joan Fortuny, que vol "que tot sigui perfecte". Per a això, "cal treballar dur", afegeix.

stats