LES GENIALITATS DE MESSI
Esports 28/02/2012

Leo Messi: un únic objectiu i infinites maneres de complir-lo

L'enèsima demostració de l'olfacte golejador de Messi confirma el que ja se sap: que és el millor del món. Aturar-se a analitzar els seus 223 gols com a blaugrana ajuden a definir l'estil de davanter que és.

Natalia Arroyo
4 min
Leo Messi: un únic objectiu i infinites maneres de complir-lo

BARCELONA.L'última víctima de la ferotge i cruel obsessió de Leo Messi per fer gol és el jove porter belga de l'Atlètic de Madrid, Thibaut Courtois, que va veure entrar una falta lateral per tot l'escaire mentre col·locava una barrera que mai va demanar. De gols com el de diumenge, propis d'un jugador viu, fresc, llest, Messi n'ha fet molts més. I és que el repertori de 223 gols que acumula com a blaugrana dóna per a molt i mostra l'ampli ventall de qualitats ofensives de l'astre argentí.

01. Elèctric en conduccióL'habilitat de Messi per inventar eslàloms impossibles és única

Encara que no ho sembli, ningú va més directe a barraca que Leo Messi quan aixeca el cap i traça la ruta més ràpida fins a la porteria rival. Guardiola, de fet, va recordar que és l'atacant més pragmàtic, el menys barroc. "No li he vist fer cap bicicleta", va dir el tècnic en roda de premsa. La màgia de les seves aventures solitàries, però, augmenta quan aquest camí recte al gol està ple de revolts, girs bruscos, retalls secs que deixen asseguda tota la fila de defenses que intenten, inútilment, aturar-lo. En conducció, Messi porta la pilota enganxada a la bota com ningú, baixa el centre de gravetat i esquiva, com si ballés, totes les brutals entrades que miren de frenar-lo. Aquest talent troba la seva màxima expressió en l'obra d'art que va fer contra el Getafe el 2007, en aquella imitació del gol de Maradona al Mundial de Mèxic del 1986 contra Anglaterra. Hi ha altres escapades endimoniades que també mereixen elogi, com la de la Romareda el 2010 o contra el València al Camp Nou.

02. Potència útilL'argentí concentra els seus esforços en moviments efectius

Tot i tenir una aparença vulnerable, perquè és petit, pàl·lid i distret, Messi té una força descomunal que sap destinar, gairebé en exclusiva, a jugades útils. En carrera és imparable i en el cos a cos costa molt fer-lo caure. Gestiona com ningú els temps de salt, interpreta bé la trajectòria de la pilota i gravita a l'aire per guanyar la posició a centrals més corpulents i alts que ell i batre'ls per dalt. L'últim exemple d'aquest poder físic és el tercer gol al BayArena contra el Bayer Leverkusen, en què es va desempallegar del placatge de Reinartz, una bèstia que fa 1,89 metres, per completar una llarga cursa amb una rematada acrobàtica.

03. Talent i picardiaOn no arriba la seva capacitat tècnica o física, arriba la fantasia

Qui no recorda el gol amb la mà que Messi va marcar-li a Kameni en un derbi contra l'Espanyol el 2007? Aquest engany, brillant per a alguns i indignant per a d'altres, és una extensió més de la màgia de Messi. Despert i astut, l'argentí juga amb tots els factors del joc, els domina i els explota quan toca. El seu enginy va donar tres punts al Barça al Vicente Calderón aquest diumenge, com també havia fet davant els matalassers al Camp Nou o en altres accions en què va servir una falta ràpida quan menys s'ho esperaven els rivals.

04. Creatiu i imprevisibleMessi inventa la jugada sobre la marxa i sempre innova

L'únic segur en Messi és que la seva intenció quan ataca és acabar la jugada, sigui amb un xut ras, una pilota picada, un regat al porter o una assistència inesperada. Malgrat que tots els rivals li coneixen l'objectiu, no troben la manera d'evitar que el compleixi. Les ajudes defensives i les cobertures no sempre funcionen, com tampoc tapar-li l'esquerra o regalar-li la banda. Messi domina l'art de fer sempre la mateixa jugada, decorant-la de maneres diferents. Va debutar amb una brillant vaselina contra l'Albacete l'any 2005, va inventar-se un barret subtil a Almunia davant l'Arsenal a la Champions i va trobar espai per a mil parets contra el Panathinaikòs o el Vila-real.

05. Una fe inesgotableRes és impossible per a Messi quan s'ha de perforar una xarxa

El domini que té del cos és absolut. Coordinat, àgil, fresc en els moviments, aconsegueix sempre posar la punta del peu abans que ningú per atrapar pilotes que semblaven perdudes. El que per a qualsevol altre és inassumible, per a ell és possible. I si és possible, ho intenta. I si ho intenta, gairebé sempre ho aconsegueix. Sense alterar el trot, però sense perdre mai de vista la pilota, és el primer a caçar el refús dels xuts, el més actiu quan al porter se li escapa la pilota de les mans. La prova més gran del seu esperit golejador és la rematada amb el pit en la final del Mundial de Clubs del 2009 davant l'Estudiantes de La Plata.

06. Fred i precísMessi té una sang freda en la definició que l'ajuda a no fallar

Són molt pocs els un contra un que Messi falla. Quan es planta davant el porter, no li tremola el pols i és capaç d'aturar-se un segon, encara que vagi rapidíssim, per processar la jugada i xutar on no pot arribar el porter: ras, creuat, per dalt, suau, fort... A més de les accions jugades, també comença a dominar l'art de la pilota aturada, com va demostrar en les faltes del 2010 a Riazor o a Almeria. Els penals acostuma a tirar-los amb molta calma.

stats