EL RÈCORD DE GOLS
Esports 22/03/2012

Leo Messi, set anys amb gols per a tots els gustos

Toni Padilla
3 min

Amb els seus tres gols contra el Granada, Messi es va convertir en el màxim golejador de la història del Barça en partits oficials. La seva imatge celebrant els gols va ser portada a tot el planeta. El principal diari esportiu argentí, l' Olé , va modificar el seu disseny per anomenar-se per un dia Culé . Diaris de la Xina, Colòmbia i Egipte es van fer ressò a la portada de la fita del jugador de Rosario: amb 24 anys ja és el màxim golejador d'un club com el Barça.

Els elogis van arribar de tot arreu. Els seus companys ho admetien: "Jugar al seu costat és un regal. Encara no m'ho crec", deia Tello. Thiago Alcántara deia ahir: "Alguns podran dir que van veure jugar Pelé o Maradona. Jo diré que vaig veure Messi". Per a Gerard Piqué, "és el millor, no hi ha debat". I Johan Cruyff apuntava que "Messi destaca pel seu comportament dins i fora del camp". Messi, de fet, és ben diferent d'altres grans jugadors per aquest caràcter. No és dels que criden i donen ordres al vestidor abans de sortir. Ni tan sols tria la música si els jugadors en posen (Alves, Piqué i Pinto ho solen fer). Messi, més enllà de senyar-se i fer l'escalfament amb les mitgetes abaixades, deixant a la vista un munt de cicatrius, no té manies. "Tothom sap que és dels que manen, però ho fa per jerarquia futbolística, ja que parla poc", apunta un membre del vestidor blaugrana.

La vida de Messi ha canviat molt des d'aquell dia en què va fer el seu primer gol com a jugador professional del Barça, davant de l'Albacete. A la mateixa porteria on va fer el gol amb què superava el rècord de César, i també de vaselina. Ara mateix, Messi acumula 234 gols. Una xifra que el Barça va aprofitar ahir per fer un estudi amb les dades de l'empresa Opta. Segons aquest estudi, l'Atlètic de Madrid és la víctima preferida de Leo Messi amb 18 gols encaixats. El segon conjunt que ha rebut més és el Sevilla, a qui ha fet 14 gols, l'últim ara fa pocs dies al Sánchez Pizjuán. I en tercera posició ja hi ha el Madrid, el club a qui va fer el seu primer trio de gols, el 2005 en un partit que va acabar al Camp Nou amb empat a tres gols. Després, trobem el Racing de Santander (12 gols) i l'Almeria, l'Osasuna, el Saragossa i el València, que han rebut 10 gols del davanter argentí.

D'aquests gols, 132 els ha fet al Camp Nou i 94 jugant com a visitant. A més, ha marcat en 8 estadis neutrals, en partits de finals de la Lliga de Campions, Copa del Rei, Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs. En totes aquestes competicions, Messi ha marcat en les finals, quan toca que els jugadors importants no s'amaguin.

Messi és un jugador que domina totes les arts del futbol, però destaca especialment per la seva cama esquerra, amb què ha marcat 185 dels gols. 37 els ha fet amb la dreta i 10 amb el cap. Curiosament, Messi també ha marcat un gol amb la mà, contra l'Espanyol al Camp Nou, i amb el pit, en la final del Mundial de Clubs davant de l'Estudiantes de La Plata. Un gol que va arribar en la pròrroga, en el minut 110. És a dir, l'únic dels 234 gols que Messi ha marcat més enllà dels 90 minuts reglamentaris. Els altres els sol marcar en els últims 15 minuts de partit, la franja de temps en què n'ha marcat més: 75 gols. En els primers quinze minuts ha fet 20 gols, del minut 16 al 30 de la primera part n'ha fet 37, i en l'últim quart del primer temps, 41. A la segona part, 31 gols han arribat en els primers quinze minuts i 29 entre el minut 60 i 75 de partit.

En el capítol d'assistències, qui més n'ha fet és Dani Alves (31), per davant de Xavi (24), Iniesta (17), Pedro (12) i Thierry Henry (9). Adriano, Eto'o i Cesc li han fet sis assistències, i Deco i Ronaldinho, dos jugadors presents el dia en què va arribar el primer gol de l'argentí, n'hi van fer cinc.

stats