21/05/2012

L'enlairament del periscopi

3 min
Marcos Senna i Fernando Roig, al Madrigal.

Quan la Reial Societat va descendir a Segona Divisió l'estiu del 2007, quatre dècades després de la seva última estada en la categoria d'argent, un bon nombre de jugadors que havien marcat la història txuri-urdin en negatiu es van quedar a Sant Sebastià, justament, per marcar-la en positiu. Riesgo, Ansotegi, Mikel González, Labaka, Aranburu, Xabi Prieto i Gari Uranga es van vestir de blau obrer per assumir un repte que només es va poder complir 126 partits després, amb la companyia de futbolistes ascendits del filial que acabarien fent-se importants, com Xabi Castillo, Carlos Martínez i Agirretxe.

Una situació anàloga es va donar l'estiu passat amb la relegació del Deportivo, a qui el retorn arribarà sense tanta espera. Hi ha un lleuger matís: els futbolistes que han acompanyat el Depor a Segona no tenen, potser, una identificació tan lligada al lloc de naixement com els donostiarres. Aranzubia, Valerón, Guardado i Riki, però, havien d'assumir el paper de guies de la remuntada amb l'ajuda de talent jove i local (Juan Domínguez) i del retorn d'antics aventurers formats a Abegondo (Álex Bergantiños).

El Vila-real és ara el nou gran que s'ha topat amb la patacada del descens. Casos com els de l'Erreala i el Deportivo són petits esbossos, però per dibuixar la plantilla dels groguets 2012-13 cal un llapis més precís. És lògic, per començar, pensar que un bon nombre de jugadors del filial, arrossegat a Segona B, s'integraran al primer equip. Cal comptar, però, quins jugadors de l'actual plantilla continuaran o hauran de continuar. Marcos Senna ha respost que encapçalarà la tornada al grup dels millors: "Vaig arribar en aquest club a Primera i no en marxaré a Segona". El president Fernando Roig va manifestar que comptava amb Rossi quan l'italoamericà estigués recuperat de la lesió. Però, què pot passar amb jugadors amb contracte i que tinguin clàusules de rescissió o fitxes elevades i més en un moment de recessió? Només Bruno Soriano, a qui només Betxí separa de la seva Artana natal, pot representar el rol d'heroi local. Gonzalo Rodríguez, Zapata, Borja Valero i Cani poden tenir un futur més complicat: fins i tot el porter Diego López. No seran sortides fàcils.

Al marge que el gallec és un porter amb cartell a Primera, el Vila-real té en el B Diego Mariño un meta del mateix origen però vuit anys i mig més jove, internacional amb les seleccions espanyoles inferiors i amb una clara progressió. A part, torna el mallorquí Juan Carlos Sánchez, cedit aquesta temporada a l'Elx després d'una lliga en blanc en el paper de tercer porter del primer equip. Els groguets també compten, especialment en defensa, amb un grapat de futbolistes que van ingressar al primer equip procedents del filial. Tots ells tenen contracte i fonts del club els atribueixen moltes possibilitats de continuar amb l'equip a Segona: Mario, Català, Joan Oriol, Musacchio i Jaume Costa. Un cas semblant és el de Wakaso, amb experiència a Segona a l'Elx. En canvi, tot i estar en una situació semblant, des del club es creu que futbolistes com Hernán Pérez, Marco Rubén i, fins i tot Joselu poden suscitar l'interès d'altres clubs de Primera.

Tot plegat pot generar un efecte dòmino que provoqui més sortides de les previstes al Vila-real B. Els homes més joves del filial actual (amb l'excepció del prometedor Manu Trigueros) es foguejaran al nou "petit submarí", que jugarà a la divisió de bronze. Hi ha, però, jugadors que han entrat al mercat de Segona i poden ser objectius interessants, com els catalans Lucas Porcar i Dani Toribio. A la Plana, en tot cas, hi ha feina abans que el submarí s'acosti a la superfície i el periscopi tregui el cap.

stats