Esports 03/05/2011

L'autoregulació i un somriure per no perdre l'equilibri en el joc

Natalia Arroyo
2 min
Els jugadors del Barça aplaudint el retorn d'Iniesta i Abidal a la convocatòria abans d'entrenar-se al Camp Nou.

BarcelonaSom humans, ens mouen les emocions i si ens punxen, encara que no tinguin raó, ens afecta. És una veritat que comparteixen Marcela Herrera, psicòloga esportiva, i Montserrat Ferraro, presidenta de l'Associació Catalana de Psicologia de l'Esport. La plantilla del Barça, humana com és, lluita per aïllar-se de les provocacions i la voluntat de desestabilitzar del Madrid per no perdre la calma i jugar. Només jugar. Però el repte no és fàcil.

L'ordre emocional i el jujitsu

"La clau és mantenir la concentració i trobar una disposició emocional adequada, sense ràbia", diu Herrera. Com? "Allunyant els jugadors d'un diàleg previ que els pugui despistar -dilluns no va parlar ningú en roda de premsa- i definint bé els rols dins l'equip per assolir un bon autocontrol i redirigir les emocions". Jugadors com Xavi, pausat, assenyat, són decisius per l'efecte "termòstat" que tenen dins el grup, apunta.

Ferraro coincideix en la necessitat de crear un sistema d'ajuts entre els jugadors perquè el més pausat calmi el més visceral, i els recomana que somriguin en cada acció agressiva dels blancs com a "teràpia per alliberar tensions". A més, insinua una estratègia d'acció positiva per fer front "a la pressió negativa deliberada que està escampant el Madrid i que es basa en la idea del divide y vencerás ": el jujitsu, un esport de combat japonès que consisteix a defensar-se aprofitant la força de l'adversari per desequilibrar-lo. "No es tracta que el Barça posi l'altra galta davant l'agressivitat del Madrid, però sí que accepti el contacte, posi el cos i evidenciï que és l'altre qui no vol jugar. La intencionalitat en psicologia és fonamental. I aquí qui està proposant guerra és el Madrid i no el Barça".

Es dóna per fet que només el Barça estarà incòmode en un escenari tens, però el Madrid també "corre el risc de veure's sobrepassat", suggereix Herrera. "Juguen al límit del reglament i de l'emoció. Mourinho exigeix als jugadors que facin més que jugar. No és fàcil mantenir aquest nivell d'estrès 90 minuts". I conclou que el Barça "trobarà la calma en la possessió de la pilota". Que rodi, doncs.

stats