Apunts futbolístics
Esports 08/03/2011

L'altra cara de l'Arsenal

Toni Padilla
2 min
L'altra cara de l'Arsenal

Michael Thomas era un davanter molt criticat per l'afició de l'Arsenal. A més, no sempre jugava amb aquell Arsenal que el 1989 va arribar a l'última jornada de lliga amb opcions de ser campió per primer cop des del 1971. El problema, però, era que els tocava visitar Anfield, l'estadi del meravellós Liverpool dels anys 80. El Liverpool, a més, era campió si guanyava, empatava o fins i tot perdia 0-1. Un triomf 0-2, en canvi, donava el títol als londinencs. I en el minut 89, el criticat Michael Thomas va fer el que segurament ha sigut el gol més celebrat mai per l'afició gunner. La resta és literatura.

Sí, literatura. Aquell gol agònic és el clímax del llibre que va escriure un jove desconegut el 1992. El llibre, Fever pitch, era un munt de petits relats en què l'escriptor explicava la seva passió per l'Arsenal centrant cada relat en diferents partits del club jugats entre el 1968 i el 1992. Sorprenentment, el llibre va vendre milions de còpies i va catapultar a la fama l'autor: Nick Hornby, una de les plomes angleses més conegudes avui en dia. I un dels aficionats gunner més famosos.

Aquest llibre és considerat per molts el millor llibre escrit mai sobre el futbol. A les illes Britàniques va esdevenir encara més popular quan el 1997 David Evans va portar part del llibre a les pantalles. Amb Colin Firth interpretant el paper que vindria a ser Hornby, el film es centrava només en aquell 1989 i els problemes d'un aficionat gunner per mantenir una relació sentimental quan el futbol li ocupava tant de temps.

Tant el llibre com la pel·lícula permeten fer-se una idea de tot el que ha canviat l'Arsenal. Al final del film, la parella és enmig de les celebracions multitudinàries que es van viure al nord de Londres. Llavors, l'Arsenal era un club que feia molt que no guanyava, arrelat a barris com Islington, amb fama de no jugar bé i ser estimat per gent de classe mitjana patidora. Ara juga bé, té aficionats arreu del món i ha deixat endarrere aquella època en què Hornby va esdevenir, sense saber-ho, un dels profetes de la fe gunner.

A les llibreries i els cinemes, doncs, l'Arsenal va per davant. De fet, ja el 1939 el director Thorold Dickinson va dirigir una pel·lícula d'intriga anomenada The Arsenal Stadium Mystery, en què aprofitava la fama de l'Arsenal dels anys trenta per imaginar un cas en què durant un partit un jugador visitant moria enverinat. El partit d'avui, però, es juga a la gespa. Amb Hornby pendent, esclar.

stats