BÀSQUET : NBA
Esports 14/05/2011

"Els Lakers han perdut per mil raons i no per culpa de Gasol"

Base. El jugador de Villanueva de la Serena analitza per a l'ARA les eliminatòries de la NBA, el paper dels germans Gasol i el futur de Ricky Rubio.

àlex Gozalbo
3 min
José Manuel Calderón va passar ahir pel Saló de l'Automòbil de Barcelona.

Quin regust et deixa la temporada?

Una mica agredolç. Sabíem que seria una temporada difícil i que no seria fàcil guanyar partits perquè som un equip molt jove i hem acusat la joventut de l'equip. A ningú li agrada perdre, però sabíem que seria així, que era un any de transició. En això la NBA és una mica diferent.

El bàsquet és un esport col·lectiu, però el teu rendiment ha estat bo.

Personalment estic content, sobretot perquè aquesta temporada ha arribat després de la lesió. Acabar cinquè en assistències per darrere de jugadors com Rondo o Nash ha estat increïble.

Als europeus sempre us costa més guanyar-vos el respecte de la Lliga, però tu sembla que ja el tens.

Sí, però no és una cosa que hagi aconseguit aquest any, sinó que ve d'abans. A partir de la meva tercera temporada em sento molt estimat a la Lliga, tant per la premsa com pels entrenadors i els rivals. No crec que depengui tant de ser estranger o no: siguis qui siguis, guanyar-te el respecte a la NBA sempre és molt complicat.

Com has viscut les crítiques a Pau Gasol?

Sense donar-li gaire importància. Els Lakers han perdut per mil raons i no per culpa de Pau Gasol. La gent li dóna voltes a coses que o són mentida o no tenen cap importància. Els Lakers han perdut perquè els Mavericks tenen una banqueta molt més bona i han sabut jugar de manera més profitosa. No cal donar-li més voltes.

El rendiment dels Grizzlies en el play-off m'ha sorprès molt. I a tu?

Sí, sí. Ningú no esperava que puguessin eliminar els Spurs, que estaven fent una gran temporada. El seu rendiment a la posttemporada ha estat molt bo, tant pel que fa a resultats com a l'hora de proposar un bon bàsquet.

Tu que has jugat contra tots, a qui veus més fort per guanyar l'anell?

Després de l'eliminació dels Lakers i els Celtics, serà complicat que als tres de Miami l'anell se'ls escapi. Dwyane Wade, LeBron James i Chris Bosh estan, per fi, jugant a molt bon nivell i amb molta motivació. No crec que se'ls escapi el títol.

A la NBA hi ha bases molt bons, a tu quins t'agraden més?

Molts, hi ha molts rivals que m'agraden. Et puc proposar Steve Nash, que fa més temps que hi és, però també Derrick Rose, Rajon Rondo i Russell Westbrook. Tos tenen coses positives. Hi ha mil bases i en la meva posició cada nit tinc feina, t'ho asseguro.

Estàs preocupat pel locaut o vius al marge de la incertesa que hi ha al voltant del tancament patronal?

Estem al dia de com van les negociacions, però tampoc et diria que estem preocupats. Les dues parts volen arribar a un acord i això és el més important. Tant de bo arribin a una solució aviat perquè ningú vol que la Lliga s'aturi. Espero que abans del 30 de juny tot estigui solucionat i així es pugui evitar el locaut.

Pot ser que algun jugador important acabi a Europa si hi ha locaut?

Hi ha moltes opcions. No és senzill, no m'imagino que un jugador signi amb un club europeu al setembre i al desembre marxi a la NBA perquè ja hi ha una solució. Això només pot passar si s'arriba el 7 de gener i no hi ha acord i el locaut s'allarga tota la temporada.

I si això passa...

En el meu cas, prendria la decisió de jugar a l'ACB.

Tens clar que aquest estiu seràs a l'Eurobàsquet?

Sí, si estic bé no ho dubto. En tinc moltes ganes perquè és un torneig classificatori per als Jocs Olímpics. Tant de bo hi estiguem tots i gaudim molt jugant un bon bàsquet.

L'any passat et vas perdre el mundial per lesió i qui més et va trobar a faltar va ser Ricky Rubio...

L'any passat les coses no van sortir bé en conjunt, no va ser un problema de Ricky ni de ningú.

Quin consell li dónes?

Cap. Ell és l'únic que sap si està preparat o no per fer el salt cap a la NBA. No hi ha cap regla d'or que serveixi per a dos jugadors. Faci el que faci, jo li donaré el meu suport perquè haurà escollit bé.

Però, està capacitat?

Sense cap mena de dubte, ho farà bé segur. Ja ho veuràs.

stats