EL CLÀSSIC
Esports 03/03/2013

L'abans i el després del 5-0

El Barça i el Madrid han guanyat cinc partits cadascun d'ençà de la 'maneta'

Martí Molina
2 min

Barcelona.L'ensopegada del Barça al Bernabéu no només va servir per furgar en la ferida blaugrana i agreujar la crisi culer. També va suposar una nova demostració al camp que el Madrid ha sabut prendre la mida al Barça i capgirar la dinàmica negativa de resultats entre tots dos equips. Enrere queden aquells partits entre uns blaugranes superbs i uns blancs noquejats. Ara és l'equip de Mourinho qui domina en els duels particulars, fins al punt que els culers ja sumen cinc partits consecutius sense guanyar en els enfrontaments directes. L'última victòria va ser a principis de temporada, a la Supercopa d'Espanya al Camp Nou (3-2). Això sí, un triomf estèril, ja que el Reial Madrid va ser capaç de capgirar-lo al Bernabéu i quedar-se el primer títol del curs.

Tot plegat comença a capgirar-se a partir del 5 a 0 al Camp Nou. Aquell 29 de novembre del 2010 els blaugranes es van exhibir contra el màxim rival, però des de llavors tan sols han pogut guanyar cinc dels setze clàssics posteriors, exactament els mateixos que ha guanyat el Reial Madrid. Els altres partits han acabat amb sis empats.

Això sí, quatre dels cinc triomfs blancs s'han produït en l'últim any natural (des del 21 d'abril del 2012, quan van guanyar al Camp Nou per 1-2 i van sentenciar la Lliga passada).

El Reial Madrid és conscient d'aquesta situació, i el mateix Aitor Karanka -segon entrenador- ho reconeixia ahir, un cop acabat el partit: "És cert que aquell 5 a 0 va fer molt de mal. Però ara l'equip està amb més confiança, creu que es pot guanyar i això es tradueix en els resultats". Unes declaracions molt semblants a les que havia fet Cristiano Ronaldo dimarts, després de guanyar al Camp Nou en la tornada de semifinals de Copa: "Aquell resultat va ser un malson, i ja ha passat. Ara tenim la fe que abans ens faltava", deia el portuguès.

El Barça ha perdut intensitat i fluïdesa en el joc, mentre que el Madrid ha sabut crear un mur gairebé infranquejable, donant especial importància al treball defensiu i a sortir amb velocitat al contraatac. Una prova d'això és que els triomfs culers han estat, com a màxim, per dos gols de diferència. I d'ençà de la maneta, els blancs tan sols s'han quedat un partit sense marcar, mentre que el Barça també va acabar un partit sense veure porteria.

El Barça ja suma cinc partits contra el Madrid sense guanyar, una xifra que no es donava des de la temporada 2007-2008 -amb Frank Rijkaard a la banqueta-. Amb l'arribada de Guardiola, els blaugranes es van retrobar amb la victòria, però aquella època de vaques grasses sembla que hagi arribat a la fi, sobretot amb Mourinho a la banqueta i amb unes temporades atípiques en què blaugranes i merengues s'han vist les cares molt més del que és habitual.

Per aquesta temporada, sembla que els clàssics s'han acabat. Tret que uns i altres superessin els vuitens de final de la Champions i els bombos els aparellessin a la màxima competició europea de clubs.

stats