Publicitat
Publicitat

CICLISME

L'AAA suspèn deu anys a Johan Bruyneel

L'Associació d'Arbitratge Americana també ha castigat als espanyols Celaya i Martí per la implicació en un cas de dopatge

L'Associació d'Arbitratge Americana (AAA) ha suspès deu anys al belga Johan Bruyneel, director tècnic de diversos equips ciclistes, i vuit als espanyols Pedro Celaya, metge, i José Martí, preparador, "per la seva implicació en una conspiració de dopatge a l'equip US Postal", durant l'època de Lance Armstrong.

Un tribunal de tres membres de l'AAA ha resolt que els tres "van cometre múltiples violacions del reglament antidopatge durant molts anys que va afectar a molts corredors". "Les proves estableixen de manera concloent que el senyor Bruyneel estava al capdavant d'una conspiració per practicar el dopatge al US Postal i al Discovery Channel que va durar molts anys i va abastar molts corredors. De la mateixa manera, el doctor Celaya i el senyor Martí van ser part, o almenys es van prestar a servir d'instrument, d'aquesta conspiració", han afegit els portaveus de l'associació.

El conseller delegat de la USADA, Travis Tygart, ha explicat que la investigació es va centrar, des del principi, "en aquells encarregats de preservar la salut dels esportistes que van abusar de la seva posició de confiança i influència per fomentar l'ús de substàncies dopants per defraudar l'esport i als corredors nets". "No hi ha cap excusa per un director, metge o qualsevol altra persona si es té aquesta actitud", ha afegit.

Aquestes sancions s'han imposat a les ja imposades al doctor italià Michele Ferrari i al metge espanyol Luis García del Moral, tots dos suspesos a perpetuïtat per la seva implicació en pràctiques de dopatge dins l'equip US Postal amb què Armstrong va conquistar set Tours, dels quals ha estat desposseït. El tribunal ha conclòs que Bruyneel va traficar amb substàncies dopants i va ser el responsable de l'ús "d'una varietat de productes prohibits i de mètodes adoptats expressament amb el propòsit de guanyar un avantatge deslleial per l'equip i els ciclistes als quals dirigia", pràctiques que van produir èxits dels que el belga "es va beneficiar considerablement".

Segons l'AAA, Bruyneel, que actualment viu a Londres, va induir als corredors a utilitzar productes dopants inclosos EPO, transfusions de sang, testosterona i cortisona. El doctor Celaya, que va treballar a l'equip US Postal i en el seu continuador Discovery Channel entre 1997 i 1998 i després del 2004 al 2007, "va estar en possessió i va administrar productes dopants com EPO, transfusions sanguínies i cortisona", ha apuntat l'AAA.

El valencià Pepe Martí va treballar també en el US Postal durant més de deu anys i, segons el tribunal de l'AAA, "va traficar amb substàncies dopants, va administrar EPO, hormones del creixement, testosterona i cortisona als corredors i va practicar transfusions sanguínies". Bruyneel i Martí es van negar a testificar, mentre que el doctor Celaya sí ho va fer davant el Tribunal, que va concloure que el metge espanyol "no era un testimoni creïble en aquest cas". La suspensió a Bruyneel conclourà l'11 de juny de 2022 i les de Celaya i Martí el 11 de juno del 2020.

El mateix Bruyneel ha anunciat al seu bloc la suspensió que l'AAA l'ha imposat. El belga, que també va dirigir l'espanyol Alberto Contador al Discovery Channel i a l'Astana, va admetre alguns errors: "No nego que hi ha certs elements de la meva carrera que m'hauria agradat que haguessin estat diferents". El director tècnic belga posa en dubte "la jurisdicció de l'AAA i/o de la USADA" per jutjar-lo.

Armstrong, mesos enrere, va ser suspès a perpetuïtat i desposseït dels set Tours que havia guanyat, mentre que Bruyneel va recórrer als tribunals de justícia per negar la jurisdicció de la USADA per jutjar-lo, al·legant que, per la seva nacionalitat, només la Federació Belga pot fer-ho. Bruyneel ha assegurat que encara no ha pres una decisió sobre què farà a partit d'ara: "Estic pensant quin hauria de ser el meu següent pas. Puc apel·lar contra la resolució de l'AAA al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), encara que això suposaria tornar a posar la meva confiança en arbitratge", ha comentat.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF