COPA D'ÀFRICA
Esports 07/02/2012

Keita, la veu que uneix tot un país

Seydou Keita s'ha convertit en l'heroi del seu país després d'ajudar ahir a classificar la selecció per a les semifinals de la Copa d'Àfrica i demanar la fi d'un conflicte armat que afecta la seva terra.

Toni Padilla
2 min

BARCELONA.Dimecres la selecció de Mali es va classificar per als quarts de final de la Copa d'Àfrica gràcies a un gol del blaugrana Seydou Keita. A Bamako, la capital del país, un grup de joves van celebrar-ho apedregant diferents negocis propietat de membres de la comunitat tuareg. L'endemà, el futbol compartia titulars amb l'escalada de violència que s'està vivint al país.

Com tants altres estats africans amb fronteres dissenyades amb escaire, compàs i cartabó per les potències europees, Malí és un país complex amb una diversitat demogràfica que de tant en tant desemboca en conflictes armats. Des de la independència maliana del 1960, diversos grups armats tuaregs s'han alçat en armes al nord contra el govern. El nord de Mali és una zona desèrtica on la major part de la població és tuareg. El sud, en canvi, és mes tropical, i hi viu el 90% de la població del país. La major part són d'ètnies subsaharianes com els bambara, l'ètnia de Seydou Keita. Els tuaregs ja fa anys que reivindiquen més autonomia o fins i tot un estat propi que compondria les regions d'Azaouad, Kidal, Timbuktu i Gau, però el govern central s'hi oposa, cosa que desemboca en violència com la que s'està vivint. Segons Creu Roja Internacional, unes 15.000 persones han abandonat Mali per culpa d'aquest conflicte l'últim mes.

Mali, un país on el futbol se sent a flor de pell, viu aquests dies amb un ull posat en aquest conflicte i un altre posat en els èxits de la selecció, que aquest dimecres jugarà les semifinals de la Copa d'Àfrica contra la Costa d'Ivori. Mali va eliminar als quarts de final el Gabon a la tanda de llançaments de penal, en què Keita va marcar el penal decisiu. El blaugrana, de fet, s'ha convertit en la gran estrella de les "àligues malianes" pel seu joc però també perquè quan tothom celebrava l'èxit, ell va aprofitar la presència de la premsa per moure peça: "Demano a tothom que s'aturi la violència. No és normal, no hem de fer això. Necessitem la pau, tots som malians", va dir Keita, que va afegir: "El president de la República ha de fer tot el que pugui per detenir-ho. Estem celebrant la nostra victòria, però al mateix temps ens sentim molt tristos. Hi ha tristesa entre els jugadors", va dir, amb llàgrimes als ulls.

Seydou Keita va abandonar la selecció ara fa tres anys cansat per la desorganització de la Federació, però finalment va deixar-se convèncer pel seleccionador Alain Giresse per tornar a posar-se la samarreta de Mali. Al seu país Seydou Keita és el jugador més famós perquè juga al Barça, i per això les seves paraules s'han reproduït a la primera pàgina de la major part d'uns diaris il·lusionats per veure Mali en una final per primer cop des del 1970.

stats