Esports 08/08/2013

"El camí més curt per guanyar és jugar bé"

José Luis Oltra (València, 1969) ha agafat les regnes del Mallorca per retornar-lo a la Primera Divisió

Miquel Ramis
7 min
HERMÈTIC 
 José Luis Oltra explica amb claredat la seva filosofia futbolística, però no dóna pistes respecte del que necessita l'equip.

José Luis Oltra (València, 1969) ha agafat les regnes del Mallorca per retornar-lo a la Primera Divisió. Per aconseguir-ho, creu que l'equip ha de fer-se amic de la pilota i lluitar cada acció com si fos la darrera. De moment, està content amb la plantilla que té, però vol alguna peça més. Hermètic a l'hora de referir-se a noms i posicions que li interessen, demana paciència d'aquí al tancament del mercat per acabar de confeccionar el planter.

A deu dies de l'inici de la Lliga, en quin percentatge l'equip ha assumit els plantejaments d'Oltra?

Parlar de percentatges és difícil, estem en la bona línia. Transmetem bones sensacions, amb una idea de joc definida i clara, que als jugadors els agrada. Estic content perquè fem moltes coses bé, però sóc conscient que ens queden moltes coses per corregir i millorar.

L'equip transmet bones sensacions i de moment encara no ha perdut. Què és el que més us agrada i el que menys?

No done transcendència als resultats de pretemporada. Ara el que val són les sensacions i transmetre que l'equip té una idea i una filosofia definides. El que més m'ha agradat és que l'equip ha intentat fer el que havíem treballat: ser un equip sòlid, intentar tenir equilibri i ser un grup molt implicat i aplicat. El que menys m'ha agradat és que encara podem millorar en els dos aspectes del joc. En el defensiu, hem encaixat sis gols, tres a pilota aturada i els altres tres pràcticament els hem regalat; són més d'errades individuals que de manera de jugar. Hem de millorar, ser més agressius, contundents i expeditius. Però on més hem de millorar és amb la pilota. L'equip ha de voler jugar, tenir protagonisme i ser més dinàmic. Tenim bona pegada, però hem de millorar en l'aspecte de tenir la pilota amb més sentit.

Sempre demanau intensitat i concentració durant els entrenaments i els noranta minuts del partit. No us preocupen aquestes desconnexions en la concentració defensiva?

M'agradaria corregir-ho, però em preocuparia més que les errades fossin col·lectives. És més fàcil corregir si ens n'adonem. Gols, n'encaixarem, i a pilota aturada també, però no podem tenir aquesta mitjana de gols en contra.

La lliga comença dia 18 i el mercat es tanca el 30. Us preocupa no tenir capacitat de reacció si hi ha sortides de darrera hora?

Hem d'estar molt preparats i atents. Les sortides no depenen de tu, però hem d'estar preparats i tenir alternatives. Pel que fa a les arribades, no estic preocupat, perquè tinc una plantilla compensada i competitiva, però continue considerant que és una mica curta i que seria convenient incorporar algun jugador més. Si ve, encantat; si no, treballarem amb el que tenim. Com abans vingue, millor; hem de tenir paciència.

Amb la plantilla que teniu ara mateix, es pot aconseguir l'objectiu de l'ascens?

Estic convençut que ja tenim prou recursos i molt bons. Tenim experiència, joventut, il·lusió i un grup molt unit. A més, l'afició ens ajudarà a complir l'objectiu. La plantilla m'agrada. És una lliga molt llarga, de 42 jornades, i igualada. Hi haurà lesions, sancions, i quan s'ajunten és complicat tenir alterntavies i és per això que m'agradaria, dins les limitacions econòmiques que tenim, que vingués algun jugador més. Si no ve, continuem tenint una plantilla de garanties. Us atreviríeu a dir que Alfaro, Javi Márquez i Víctor continuaran a l'equip dia 1 de setembre?

Fa temps que m'ensanyaren a no dir "d'aquesta aigua no en beuré". M'agradaria assegurar-ho, però ja veurem com funciona el mercat. Els veig molt implicats, són importants, però no només ells. No hi ha tres jugadors que hagen de marcar diferències. Les diferències s'han de marcar amb un treball col·lectiu bo.

Quin paper hi juguen en un equip que ha de ser descarat i atrevit els joves com Àlex Moreno i Tià Sastre, que han fet un gran paper durant la pretemporada?

Compte amb ells i això no vol dir que hagen de jugar, vindran quan ho considere oportú. No mire mai el DNI dels jugadors, ni d'on són, ni quina edat tenen. Intente posar els que crec que són millors per cada partit. No m'interessa enganyar-me i ho faig el mínim possible, és la meva professió, m'hi jugue el futur de la institució i el meu.

Quines peces us falten per completar la plantilla?

No m'agrada parlar de noms ni de posicions, però el perfil que cerquem és el de jugadors polivalents que puguin jugar en dues o tres posicions perquè augmenten la competitivitat. Evidentment, també cerquem jugadors específics, però això queda per a l'anàlisi interna. El club està fent un esforç. En quina situació es troba Antonio López?

Va molt a poc a poc. A veure com evoluciona de la lesió; si es recupera, comptarem amb ell, i si no pot, haurem d'arribar a una solució per part del club, ell i el metge. Són coses que se m'escapen.

No creis que situacions com la de Geromel enterboleixen la convivència en el vestidor?

No va venir a Holanda perquè ho va demanar ell, ja que estava molt a prop de sortir i no va poder. Ell és molt bon tio i treballa molt bé. La seva categoria i trajectòria no és qüestionable, té un salari molt alt i, si no surt, veurem com es resol la situació. No és un tema per a mi, jugarà si s'ho guanya, però no et puc contestar perquè hi ha coses que se m'escapen.

Vàreu dir que ja teníeu clar els onze futbolistes que serien titulars contra el Sabadell. Ja sabeu qui serà el porter titular: Aouate o Miño?

És una de les posicions que més maldecaps m'han donat. Són dos porters de gran nivell, tots dos han fet una gran pretemporada. Estarà ben fet o mal fet depenent de com vagin els resultats. Ho tinc clar i intentaré encertar. Els nostres dos porters són els millors de la categoria. De moment hi ha 7.000 abonats que han renovat la vinculació amb el club. Creis que es divertiran?

Això no ho puc saber, la filosofia i l'estil serà perquè intentin divertir-se, però el que vol l'aficionat és que l'equip guanyi. Crec que a tota l'illa, si li dius que jugarem molt malament cada setmana però guanyarem 1-0, ho firma per tornar d'on no hauria d'haver sortit mai el club, la Primera Divisió. Si li dius que es divertirà molt perquè l'equip juga molt bé, molt bé, molt bé, però no guanya, segurament et digui que no vol que jugui tan bé. No és una disjuntiva. És més, el camí més curt per guanyar és jugar bé. Però la categoria és complicada, trobarem equips que es tanquen, que et causen dificulats, que et fan difícl el joc i als quals t'has d'adaptar. El que vull és contagiar la gent, que se'n vage contenta perquè l'equip s'hi deixa l'ànima i ho dóna tot en cada jugada. Si veu un equip que s'esforça i ho dóna tot, l'afició se'n va contenta. Si jugues bé, molt millor. I si a damunt guanyes, és la bomba.

Després de setze temporades a Primera, que és el que ha d'assumir l'afició del Mallorca?

Ha d'assumir que per molt que estiguem per damunt la mitjana, amb un bon estadi i bons jugadors, no guanyes per això. Ha d'assumir que la Segona és molt igualada, que no s'ha de menysprear cap rival, però el que més m'agradaria transmetre és que són fonamentals. Pel que he viscut, l'afició et dóna punts, dóna responsabilitat i un plus de rendiment a l'equip. Que ajudin i animin. Ja sé que demanar és fàcil, però per això espere donar, perquè la gent s'identifique amb l'equip.

Seria un fracàs no aconseguir l'ascens directe?

Dependrà de la manera. No vull pecar de falta d'ambició, vull quedar primer o segon i pujar. Però qui no signa per quedar sisè i pujar? Tots ho signaríem. Allò ideal és ser primer o segon. No pujar seria un fracàs? Depèn de com es desenvolupi el curs. Si fas una gran temporada i jugues bé i hi ha dos equips que són millors, què pots fer? L'any del Depor haguérem de sumar 91 punts per pujar, el rècord de la categoria, amb un Celta i un Valladolid esplèndids. Encara que no haguessen pujat, no es podia considerar un fracàs. Si no jugues bé, no ho dónes tot i a sobre no puges, sí que ho és, un fracàs. L'objectiu està clar, però tot el que sigui parlar de pujar genera una pressió afegida que no ajuda gens a ningú. Hem d'anar passa a passa, acció a acció. Les valoracions, a final de curs. Us havia passat mai que el director esportiu també fos el màxim accionista? Facilita les coses?

Tinc una molt bona relació amb Llorenç (Serra Ferrer), perquè parlam el mateix idioma. No m'havia passat mai entendre'm tan bé amb el president de temes futbolístics, parle molt més amb ell que amb la meua dona. De moment, tenim molt bona relació i ho consensuem tot. Estem en la mateixa línia i tota la resta, ni millor ni pitjor que amb un altre.

Idò confiau que se satisfaran les vostres peticions?

Al final no és tot el que un vol, ni tot el que li agrada, ni a la inversa. De moment, treballem bé, que és el més important.

Fa un mes que heu començat la feina aquí. Quina valoració general en feis?

Els meus amics em diuen que ja sóc quasi illenc, perquè també vaig viure a les Canàries. M'agrada el que veig, m'he adaptat un poc més, he trobat pis, l'escola per als xiquets, coses importants que ajuden a sentir-te còmode. A més, passes més desapercebut, perquè hi ha molta de gent de fora i t'ajuda a estar tranquil. Hi ha moltes coses per fer, però vinc a treballar, no a fer turisme. Que l'entorn sigui bo, però, hi ajuda.

La LFP encara no ha confirmat els 22 equips que formaran la competició a Segona Divisió, el president del Girona denuncia partits, molts clubs estan en concurs de creditors... Com veis la situació del futbol espanyol?

Que a quinze dies de començar la competició encara no se sàpiguen els equips que competiran és greu. Algú, no sé qui, si el secretari d'Estat per l'esport, el president de la Lliga o qui, hauria de canviar algunes coses. De tot això lleig del que es parla d'arreglar partits, crec que si n'hi ha proves s'ha de sancionar i eradicar. Per damunt de tot, sóc esportista. Visc del resultat i sé que és el més important, però no em val guanyar de qualsevol manera. Si algú fa alguna cosa dolenta, ho ha de pagar.

En el Trofeu Ciutat de Palma es veuran les cares noves de l'equip. L'aficionat es podrà fer una idea de l'equip que sortirà a competir a Sabadell?

Em prendré el partit per preparar l'equip, fer alguna prova, però per mi ja comença la competició. L'equip no és totalment el que jugarà a Sabadell, però potser s'hi acosta. El Ciutat de Palma és un trofeu de prestigi, vull guanyar-lo amb bones sensacions, ajustant les cosetes que encara s'han d'ajustar.

És a dir, cada dia fer una passa perquè l'equip s'assembli al Madrid de la Quinta del Buitre, al Milan de Sacchi o al Barça de Pep Guardiola, tal com vàreu dir fa poc?

M'agradaria veure un equip competitiu, amb idees clares, bon tracte de pilota, que arribi a la porteria rival, que dificulte el joc del rival, bona aturada ofensiva i defensiva... Si ho demanes a l'entrenador del Balears, el Poblera o el Manacor, també voldrà el mateix: treballem per l'excel·lència.

stats