05/01/2013

Javier Aguirre: "Que no juguem bé? Ara el que demana l'equip són punts"

4 min
Javier Aguirre: "Que no juguem bé? Ara el que demana l'equip són punts"

SANT ADRIÀ DE BESÒSAmb xandall i xancletes, Javier Aguirre es relaxa a la zona de premsa de la Ciutat Esportiva de Sant Adrià de Besòs després de l'entrenament. Encara du el xiulet lligat al canell. S'asseu còmodament mentre respon, s'incorpora i mira fixament als ulls quan escolta les preguntes. El seu to és tranquil, pausat, però la manera de gesticular omple d'energia el seu discurs. El nou tècnic de l'Espanyol ja va conviure amb l'amenaça del descens al Saragossa fa dues temporades. La seva arribada ha renovat la il·lusió de la plantilla i l'afició periquita però ell, fins que no tanqui matemàticament la permanència, no es donarà per satisfet. I té un pla per fer-ho.

Ja fa més d'un mes que dirigeix l'Espanyol. Com veu l'equip?

El grup ha crescut i està cada cop més animat. Hem anat millorant dia rere dia, partit rere partit. Però encara queda molt per fer, encara estem en zona de descens havent fet 6 de 12 punts. Fins ara, hem cedit la iniciativa als rivals, hem donat la pilota i hem defensat bé, regalant espais al rival. De mica en mica, espero que també tinguem nosaltres la pilota, que portem la iniciativa i siguem capaços de trenar jugades per agredir millor el rival.

Va dir en la presentació que es jugaria al que es podria amb el que hi ha i que, més endavant, ja ho veuríem.

Però aquest "amb el que hi ha" s'ha d'entendre sense sentit pejoratiu ni despectiu. Que no es malinterpreti pensant que dic que com que hi ha mals jugadors, jugo així. Es tracta de diagnosticar l'estat anímic del grup i veure quin temps de preparació tens per a cada partit. Vam arribar dijous i jugàvem diumenge a les 12 del migdia a Granada. Només vam poder fer un entrenament. Tornes, recuperes i jugues divendres [Sevilla]. Tenim una bona setmana per preparar el Madrid, però després hi tornem amb el partit del Dépor dijous. Han sigut unes primeres setmanes molt irregulars.

Ara al Nadal ha tingut una mena de pretemporada per preparar bé l'equip. A què vol Javier Aguirre que jugui el seu Espanyol?

Els entrenadors juguem amb els jugadors que tenim. Si tu tens jugadors petits i tècnicament molt capaços, és difícil pensar que jugaràs en llarg i amb disputes aèries. Si tu ets físicament poderós i poc tècnic, doncs fot passades llargues i baralla-les totes. En una selecció sí que pots pensar un model i buscar peça a peça, però en un equip no pots anar posant i traient perquè et quedes sol. Has de mirar què tens i valorar. A mi l'esquema que m'agrada és guanyar i surto per aconseguir-ho en cada partit. No surto a empatar. Esclar que m'agrada el futbol bonic, atractiu, vistós. Però si tens un altre perfil de jugadors, doncs organitza't bé al darrere i busca la contra.

Un dels canvis que ha fet és situar Sergio García en punta.

És un extraordinari jugador de l'últim terç del camp, fa anys que el conec. Té mobilitat i molta qualitat, està compromès i està liderant l'equip per canviar la dinàmica, juntament amb Verdú i altra gent.

En aquest mercat d'hivern poden sortir jugadors. ¿El preocupa que algú pugui marxar?

De moment no m'han dit res de ningú però això passa per la voluntat del jugador i el seu desig de lluitar pel bé comú de l'equip. Et poso un exemple del Saragossa, amb l'Ander Herrera. Ens el vam vendre perquè, d'una banda, necessitàvem diners per pagar les nòmines. De l'altra, perquè l'estava trucant l'Athletic Club, que és on somiava jugar i créixer com a futbolista. Aquí passa igual: a la força no retindrem ningú i si convé a la institució i al noi, doncs endavant.

Per qui faria força per retenir-lo?

No m'agradaria que marxés ningú, perquè des del primer dia hem fet un grup molt fort els 24 que som. Però perquè vingui algú, ha de sortir algú altre, perquè no hi ha ni un duro. L'Òscar [Perarnau] em demana noms però tampoc vull desgastar-me gaire pensant en altes i baixes.

Fins ara s'ha vist un Javier Aguirre més motivador. Això no serà cap problema en el derbi contra el Barça...

Això de ser motivador és una etiqueta vostra, dels periodistes, com també que jo sóc més aviat un tallafoc. ¿I què passa amb els llargs projectes amb l'Osasuna o l'Atlètic de Madrid? Què més m'agradaria a mi que estar-me molts anys en un mateix club, sense haver de moure amunt i avall la família.

Això pot passar aquí a l'Espanyol?

En un mes i mig hem entrat tot de gent nova al club, des del president fins al director tècnic i el coordinador del futbol base. Però la base perquè tot qualli i es pugui mirar més enllà passa per aconseguir la permanència a Primera. Jo no puc fer més que centrar-me fins al maig per salvar l'equip. Després, ja farem el segon pas i projectarem el futur. Primer hem de tapar el forat amb punts i pujar a la classificació. Oh, però l'equip juga malament, diuen. Ni parlar-ne. Ara l'equip demana punts i l'afició, a la llarga, no recordarà si ens vam salvar fent-ho bé o malament. La Lliga està molt igualada a la zona baixa i ningú s'atreveix a pronosticar què passarà. Estem vius i cada diumenge s'ha de demostrar. És el que dic als jugadors.

Després d'un 2012 tan dolent, ¿el 2013 ha de ser l'any de l'Espanyol?

Del 2012 em va tocar un últim mes de desembre gens dolent. Vaig trobar feina, nous amics i una bonica ciutat on encara em perdo. Va ser un gran final d'any per a mi i espero que la valoració del 2013, que farem al maig, també ho sigui.

Arrencarà al Camp Nou contra el Barça. Com afronta el derbi?

Anirem al Camp Nou a mort. Jugarem intensos, forts, amb màxima concentració i atenció. Intentarem no regalar res, perquè no ens sobra res. Dins les nostres possibilitats, volem que no estiguin còmodes. Ens hi juguem la vida. Aquesta és la realitat. Han provat de derrotar el Barça de mil maneres i no és fàcil anul·lar-lo. Però no farem res que no estigui dins el reglament.

stats