Esports 04/09/2011

Jaume Roures: "La pregunta és per què no veuen problema en pagar a l'estranger"

Dret a la informació "Les teles ja entren als camps sense drets, complint unes condicions" Ingressos "Les ràdios recapten cada any més de 100 milions d'euros en publicitat"

A.g.
3 min
Jaume Roures, màxim responsable de l'empresa que controla els drets del futbol.

Jaume Roures s'ha convertit en una de les persones més influents en el futbol espanyol. Fa pocs anys va protagonitzar una guerra amb Prisa durant la qual va impulsar l'emissió dels partits en obert. Aprovada la TDT de pagament i guanyada la guerra, els va tornar a tancar. Ara defensa amb convicció que les rà dios també han de pagar drets.

Les televisions fa anys que paguen per retransmetre les imatges de partits sencers i en exclusiva. Les ràdios per quin concepte pagarien?

El concepte és el mateix. Estàs explotant els drets d'un esdeveniment que organitza un tercer que hi inverteix esforços, diners i mitjans, i tu estàs traient un profit d'aquí. Les ràdios recapten cada any més de 100 milions d'euros en publicitat per aquests conceptes.

Concretament, però, es tractaria de les retransmissions de partits sencers o també de les connexions puntuals, i només quan s'entra al camp o també des dels estudis?

Es tracta de tot el que té a veure amb recolzar-se en l'esdeveniment. Retransmissions, connexions... Tota la feina que es faci sobre els partits. In situ o als estudis, el tema és el mateix: estàs generant un negoci a través d'un espectacle que produeix un tercer. Per emetre unes imatges de televisió tampoc has d'estar al camp. Podries agafar-les d'un altre canal, però no valdria això.

Sí que es preveu la possibilitat que els mitjans entrin al camp, vegin el partit i n'informin un cop s'hagi acabat, sense haver de pagar?

Les teles ja entren als camps sense pagar drets, perquè enregistren les imatges i després les emeten. El dret a la informació està molt ben definit, i hi ha diverses teles que l'exerceixen complint unes condicions, com per exemple Telecinco. El que no valdria seria entrar per un concepte i després fer una altra cosa.

Les ràdios argumenten que la televisió ofereix directament les imatges i que elles creen una versió subjectiva. Què en pensa?

Les teles també creen una versió subjectiva. Em sembla molt poc fonament, una excusa de mal pagador. La pregunta és per què no veuen problema en pagar a l'estranger i aquí no volen pagar. Això és el que no contesten. No agafaran l'All Star o la final de la Champions o el Mundial i es posaran a narrar-los sense tenir-hi drets, perquè saben que els empaitarien. Això ni es fa ni es planteja, perquè saben que no ho poden fer.

També diuen que amb la gran quantitat d'hores de programació que hi dediquen durant la setmana beneficien el futbol.

La televisió també beneficia molt el futbol perquè en parla moltes hores, i a més l'ensenya i el porta a tot el món. A tots els informatius hi ha espais especialitzats, hi ha programes, hi ha canals d'esports que fan futbol... L'argument no s'aguanta per enlloc.

No estarien més disposades a pagar si els horaris permetessin fer les clàssiques retransmissions esportives amb l'emoció de narrar diversos partits alhora?

Jo crec que això no és cert. També es podria dir que ara, com que poden estar des de les onze del matí fins a la una de la matinada en directe perquè a totes hores hi ha partits, haurien de pagar més... Les retransmissions estan molt bé per marcar un ritme determinat, però les últimes temporades ja estaven basades en partits que no eren els més importants. Els horaris d'aquest curs estan muntats per als aficionats, perquè la gent no hagi de triar i, si vol, pugui veure tots els partits.

El pròxim pas serà cobrar a la premsa, o almenys la que ofereixi el minut a minut a la web o Twitter, com ja passa a Anglaterra?

No s'ha plantejat. Això ho diuen ara les ràdios per intentar fer un front més ampli. A més, moltes ràdios pertanyen a grups que tenen premsa i els diaris han seguit la mateixa línia per escalfar. Una cosa és molt diferent de l'altra, perquè una visita web no té per què generar uns ingressos. Hi ha nous models de negoci, però no estem en aquesta fase. No hi hem pensat.

Dijous les ràdios ja van anunciar accions legals i un acte dels locutors més populars per demanar suport al govern. Què li sembla?

El que haurien de dir els responsables de les ràdios és que estan disposats a negociar. Què farà el govern? Obligar els clubs a no ingressar els diners? Què hi pinta el govern aquí? És un conflicte entre dues parts. En quin concepte hi hauria d'intervenir, el govern? Són coses d'aquestes que a les Espanyes els agraden molt. Hi donen una dimensió pública i volen obligar els polítics a pronunciar-se.

stats