PILOTA D'OR
Esports 30/11/2012

Iniesta, el tercer en discòrdia

Messi, Cristiano i Iniesta són els tres candidats a la Pilota d'Or del 2012. L'argentí aspira al seu quart trofeu; el portuguès, al segon, i el manxec al primer. La solució, el 7 de gener a Zuric

Nuria García
3 min
Els candidats que opten al millor jugador del món són els mateixos que van lluitar aquest estiu per ser el millor d'Europa.

BarcelonaEl guanyador de la Pilota d'Or del 2012 serà Leo Messi, Cristiano Ronaldo o Andrés Iniesta. La FIFA i la revista France Football van anunciar ahir al migdia a Sao Paulo (Brasil) el nom dels tres candidats a proclamar-se millor jugador de l'any 2012. Leo Messi i Cristiano Ronaldo eren dos fixos a les travesses dels tres finalistes, però el tercer nom era el que generava més dubtes. Hi aspiraven Casillas, Xavi -que havia estat candidat des del 2009-, Neymar i Falcao, però finalment qui s'haurà de vestir d'etiqueta per assistir a la gala del dilluns 7 de gener al Palau de Congressos de Zuric serà Andrés Iniesta, el mateix jugador que va pispar a Leo Messi i Cristiano Ronaldo el premi al millor jugador de la UEFA de la temporada 2011-2012.

Aquest serà el segon cop que el manxec opta a aquest guardó, ja que l'any 2010 va aconseguir la Pilota de Plata per darrere de Leo Messi i per davant de Xavi Hernández. Fa dos anys Iniesta havia marcat el gol decisiu a la final del Mundial contra Holanda perquè la selecció espanyola aconseguís el seu primer títol de campiona del món, i allò va ser determinant per fer-lo entrar en la llista de tres candidats. A més, l'edició de la Pilota d'Or d'aquell 2010 va ser fantàstica per al Barça: els tres candidats a la Pilota d'Or eren blaugranes i formats a les categories inferiors del Barça i, tot i que per un marge molt ajustat, Messi va tornar a ser el guanyador.

Aquest cop el jugador manxec ha aconseguit ser candidat després de ser premiat ara fa pocs mesos a Mònaco com el millor jugador d'Europa per la UEFA i de ser considerat el millor jugador de l'Eurocopa, que a l'estiu va guanyar la selecció espanyola a Polònia i Ucraïna. A més, amb el Barça ha aconseguit aixecar una Copa del Rei. Iniesta torna al Palau de Congressos de Zuric decidit a guanyar el seu primer guardó.

Al davant hi tindrà Leo Messi i Cristiano Ronaldo. L'argentí aspira a convertir-se en el jugador amb més Pilotes d'Or. Ara Messi -que ha sortit vencedor de les tres últimes gales i hi ha estat present en sis de consecutives- està igualat a tres trofeus amb els holandesos Johan Cruyff (71, 73 i 74) i Marco van Basten (88, 89 i 92) i amb el francès Michel Platini (83, 84 i 85), i aquest any té l'opció de superar-los. Messi, que va acabar segon el 2008 i tercer el 2007, està firmant un any espectacular a nivell personal: ha marcat 82 gols durant aquest 2012 i és només a tres de la històrica marca de l'alemany Gerd, Torpedo , Müller.

Cristiano Ronaldo, per la seva banda, també és un dels habituals. De fet, el debat sobre qui mereix la Pilota d'Or, si ell o Messi, està obert des de fa mesos. El portuguès ha estat finalista en quatre ocasions, però només ha aconseguit una Pilota d'Or, la de l'any 2008, quan jugava al Manchester United. Cristiano, doncs, encara no n'ha aconseguit cap d'ençà que vesteix de blanc- sempre ha estat derrotat per un jugador blaugrana-. El curs passat va guanyar la Lliga amb el Madrid, i és aquest títol el que espera fer prevaler per sumar el seu segon guardó.

En l'acte que es va celebrar ahir a Sao Paulo hi va ser present l'exjugador del Barça, del Reial Madrid i de l'Inter Ronaldo. Per ell, hi ha un clar favorit: "Cristiano Ronaldo tornarà a guanyar la Pilota d'Or en algun moment. Cristiano i Messi estan per sobre d'Iniesta, a qui admiro i crec que és un gran jugador, però també crec que Messi està un esglaó per sobre dels altres dos candidats". Si Ronaldo va ser ahir el protagonista, el dia 7 a Zuric, a més dels tres candidats, també ho serà David Beckham, que serà l'encarregat d'entregar la Pilota d'Or.

Les votacions, des de l'octubre

D'ençà que a l'octubre la FIFA va fer pública la llista de 23 jugadors que optaven a convertir-se en el millor jugador del món -en total hi havia cinc blaugranes-, els capitans de totes les seleccions del món, els seleccionadors i uns periodistes escollits (els corresponsals de la revista France Football ) han fet les seves votacions. Un terç dels vots són dels capitans, un altre terç dels seleccionadors i l'altre dels periodistes. "No estem al nivell dels Oscars, però tampoc hi estem lluny", va afirmar ahir el president de la FIFA, Joseph Blatter.

Marta pot tornar a guanyar

La brasilera Marta, davantera del Tyresö suec, torna un any més a ser candidata al guardó de millor jugadora mundial de la FIFA. La jugadora, que opta al premi per setè cop, busca el guardó que va guanyar fa dues temporades per cinquena vegada. Marta lluitarà amb dues jugadores que es van proclamar campiones olímpiques a Londres amb els Estats Units: Alex Morgan, la revelació de la temporada i peça clau de la selecció nord-americana, i Abby Wambach, que repeteix com a finalista per segon any consecutiu després d'exhibir-se als Jocs Olímpics marcant cinc gols.

Qui va quedar fora de la llista de candidates que es va fer pública ahir a Sao Paulo va ser la capitana de la selecció japonesa, Homare Sawa, guanyadora l'any 2011.

stats