OPERACIÓ PORT
Esports 20/02/2013

Hamilton: "Després d'una reinfusió el 2004, la meva orina era negra"

L'exciclista nord-americà confessa que va ser tractat per Fuentes

Nuria García
2 min
L'exciclista nord-americà Tyler Hamilton va declarar com a testimoni per videoconferència des de l'ambaixada espanyola a Washington.

Barcelona.L'exciclista nord-americà Tyler Hamilton va ser ahir el protagonista de la jornada del judici de l'operació Port. Hamilton, que va guanyar l'or olímpic a Atenes 2004, va confessar que va ser tractat pel doctor Eufemiano Fuentes entre els anys 2002 i 2004 després que el gerent de l'equip CSC, Bjarne Riis, els posés en contacte. En total, segons va explicar, durant la relació amb el doctor canari es va fer 15 extraccions i reinfusions de sang. "El doctor Fuentes m'oferia EPO, insulina, testosterona, hormona del creixement...", va relatar Hamilton, que va declarar com a testimoni per videoconferència des de l'ambaixada espanyola a Washington (EUA).

L'exciclista va explicar els efectes negatius que van tenir aquests productes dopants per a la seva salut. "El 2004, durant el Tour, crec que la sang no es va conservar bé, ja que 35 o 40 minuts després de fer-me una reinfusió, la meva orina era de color negre", va assegurar Hamilton, que va afegir: "La insulina només la vaig prendre una vegada perquè no se'm va posar bé. Suava, tenia pulsacions molt ràpides, em sentia estrany. Després, el juliol del 2004, vaig rebre un transfusió que se'm va posar malament i vaig caure malalt", va relatar. I és que, segons l'exciclista nord-americà, les transfusions de sang no es feien només a la clínica de Merino Batres -el soci d'Eufemiano Fuentes-, sinó que també es feien en "apartaments, pisos i habitacions d'hotel". Hamilton, a més, va assegurar que fins i tot una reinfusió l'hi havia fet "el ciclista de muntanya mort", en al·lusió al col·laborador de Fuentes Alberto León (que es va suïcidar el 2011), una persona sense títol i sense cap altre metge que l'assistís.

Hamilton també va destacar que va decidir acabar la relació amb Eufemiano Fuentes després que el setembre del 2004, després de donar positiu a la Vuelta a Espanya per una transfusió, li diguessin "que tenia sang d'una altra persona" al seu organisme.

Tyler Hamilton, que va dir que Fuentes treballava amb sis o set ciclistes, va acabar la seva declaració dient que sentia molt "haver incomplert les normes".

Contador no haurà de declarar

Finalment, Alberto Contador no haurà d'anar a declarar com a testimoni. El ciclista de Pinto estava citat per a aquest divendres, però l'advocat de Manolo Saiz -l'exdirector de l'equip Liberty és qui havia demanat que el ciclista donés la seva versió dels fets- ha renunciat al seu testimoni.

D'altra banda, la jutge que instrueix el cas va dir que el ciclista Ángel Vicioso està en parador desconegut i que, a partir d'ara, s'iniciarà una investigació per trobar-lo perquè pugui declarar.

stats