FEDERACIONS CATALANES
Esports 16/03/2013

Guerra en l'excursionisme amb la ruptura amb Espanya de teló de fons

Les eleccions estan impugnades al Tribunal Català de l'Esport

Albert Solé
2 min
Jordi Quera (1) lidera l'oposició al president, Jordi Merino (2).

BarcelonaAquest dissabte estaven previstes les eleccions a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), però no s'han celebrat perquè un dels candidats, Jordi Quera, ha estat expulsat de la carrera electoral per un defecte de forma, i ha recorregut la decisió al Tribunal Català de l'Esport (TCE), que s'ha de pronunciar aviat.

Curiosament, en el programa electoral de Jordi Quera, un dels seus punts forts és que vol trencar relacions amb la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) mitjançant un referèndum, i que els esportistes de muntanya catalans que ho vulguin puguin deixar de competir amb Espanya i fer-ho amb un altre país, mentre no ho puguin fer amb Catalunya. Jordi Quera diu que té el suport de 150 esportistes d'elit, entre els quals hi ha les figures principals de les curses de muntanya mundial. De fet, el pare de Kilian Jornet, Eduard Jornet, forma part de la candidatura de Jordi Quera.

Jordi Merino, actual president i candidat a la reelecció a la presidència de la FEEC, afirma que el fet que ell hagi denunciat la candidatura de Jordi Quera perquè alguns dels seus avals no complien els requisits legals per una qüestió formal no té res a veure amb la qüestió nacional. "Trobo absurda aquesta teoria; jo vaig tenir problemes per defensar que en els Skygames poguéssim competir com a Catalunya", explica a l'ARA Merino, que reconeix que forma part de la junta de la FEDME com a vocal: "Nosaltres no hem de trencar amb la federació espanyola, ho ha de fer l'assemblea; a més, qui vol trencar amb la FEDME són els federats que decideixin no treure's la llicència espanyola".

La relació amb la FEDME

Jordi Quera, en canvi, sí que creu que si l'estan intentant descavalcar de la cursa electoral té a veure amb el seu programa electoral, però precisa: "Jordi Merino ho fa perquè té interessos econòmics i polítics, però alguns dels seus directius sí que tenen molta relació amb la FEDME". La federació espanyola, presidida per un català, Joan Garrigós, sí que s'ha caracteritzat per haver posat bastons a les rodes de les aspiracions de les seleccions catalanes. Jordi Quera té alguns membres d'Esquerra Republicana a la seva candidatura, i té el suport implícit de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, tot i que el 2009, quan es va presentar a les eleccions per primer cop, i va perdre, sí que tenia la Plataforma com a part activa de la candidatura.

Avals polèmics

Per ser candidat a les eleccions de la FEEC calia portar 40 avals vàlids, és a dir, 40 firmes de presidents d'entitats excursionistes federades, el 10% del cens. Jordi Quera denuncia que la junta electoral, que considera contaminada per l'altra candidatura, primer li va acceptar 40 avals vàlids, però quan Jordi Merino va dir que no tots eren legals, va canviar de criteri, i en va anul·lar cinc. Així, Quera no va poder ser candidat, i Jordi Merino va ser proclamat president. Quera confia que el TCE li doni la raó i les eleccions es puguin celebrar un altre dia. Si això passa, Merino ho acceptarà.

stats