EL DERBI
Esports 05/05/2012

Guardiola s'acomiada de casa seva

El tècnic del Barça no vol ser el protagonista del derbi, però sap que no ho podrà evitar. Aquest vespre serà l'últim dia que ocuparà la banqueta del Camp Nou, que li retrà un emotiu homenatge.

Natalia Arroyo
3 min
L'ÚLTIMA FOTO TRADICIONAL 
 Guardiola i Pochettino van conversar amistosament abans de posar davant les càmeres amb les samarretes, una imatge típica dels derbis.

BARCELONA.Alguna cosa ja se li regirava a l'estómac ahir a Pep Guardiola en la compareixença davant els mitjans de comunicació, només d'imaginar-se que aquesta nit viuria el seu últim partit a casa com a tècnic del millor Barça de la història. Però l'entrenador blaugrana va intentar durant més de mitja hora i 25 torns de pregunta desviar el protagonisme al duel amb l'Espanyol, desitjant -inútilment- que l'atenció la centrés el rival i no ell. Fidel al seu estil fins al final, Guardiola va carregar una roda de premsa amb el llast de no voler ser protagonista, tot i ser ben conscient que li ha tocat ser-ho constantment.

Com ha fet durant quatre anys, Guardiola va girar totes les preguntes de la roda de premsa per intentar respondre-les en clau futbolística. Per parlar del joc. "El comiat és secundari. El que es juga avui és un partit de futbol, senyors, i, a més, és un derbi", va recordar als periodistes que l'escoltaven a la sala Ricard Maxenchs del Camp Nou.

L'esforç va ser inútil. Des del club ningú amaga que el d'aquesta nit contra l'Espanyol serà un partit especial i ja fa dies que el Barça prepara un homenatge sorpresa per acomiadar l'entrenador més exitós de la història de l'entitat. Quan finalitzi el matx, el club té previst fer una sèrie d'actes per tancar l'etapa de Guardiola al capdavant del primer equip. El tècnic n'està al corrent, però ahir encara no volia pensar gaire en com se sentirà quan arribi el moment de rebre les ovacions de la graderia, els focs artificials, alguna projecció al videomarcador, o el que sigui que organitzi el club (i que es manté en estricte secret). "No sé què pensaré, ja us ho explicaré demà [per avui]. Ara només tinc al cap l'Espanyol, veure'l jugar i pensar en el que ens van fer en el partit d'anada, que ens va incomodar tant", va dir, per tornar a desviar una pregunta incòmode. Ara bé, el derbi d'avui no és un bon lloc per amagar-se per Guardiola, perquè els dos equips no s'hi juguen res i arriben al matx una mica desenganyats, sense la Lliga els uns i sense Europa els altres.

"Que la gent sigui natural"

Tot i els esforços per fer circular les preguntes a un, dos tocs, era impossible no parlar d'homenatges. "No m'agraden els comiats -va confessar, sincer-. Però encara que no ho vulgui, ser l'entrenador del Barça et situa en primera línia pública. Només demano a la gent que vingui al camp, perquè juguem contra l'Espanyol. Si després ens acomiadem, doncs bé. Que la gent sigui natural, que la gent expressi el que senti que ha d'expressar. No se'ls pot demanar que aplaudeixin o que no ho facin perquè les coses forçades mai surten bé".

Però els aplaudiments que s'esperen al Camp Nou no seran forçats, perquè l'afició, com ja va demostrar dimecres contra el Màlaga, entén la marxa de Guardiola "pel desgast" i vol acomiadar-lo de manera amable, tendra, il·lusionada. "Si la gent és generosa amb nosaltres i ens aplaudeix, serà perquè ens ho hem guanyat. Sempre hem intentat que la gent s'ho passés bé amb nosaltres i crec que ho hem aconseguit".

El comiat de Pep Guardiola com a jugador, el 24 de juny del 2001, no va ser tan festiu. Aquell dia, l'equip només va saber empatar a un contra el Celta de Vigo als quarts de final de la Copa del Rei. Al final del partit, un emocionat Guardiola va marxar del terreny de joc carregat a l'espatlla, entre d'altres, de Luis Enrique. L'estadi, mig buit, el va ovacionar. Avui l'estadi estarà ple a vessar i també l'ovacionarà. "Quan vaig marxar aleshores sentia el mateix que sento ara, que era el moment adequat. Si no haguéssim guanyat tant, potser m'haurien acomiadat abans i mai hauríem viscut aquest dia. ¿Que serà un adéu més dolç? Hem guanyat 13 títols, és normal que ara la felicitació sigui més generosa", va sentenciar ahir.

Deixar llegat sense voler-ho

Guardiola, seguint amb coherència la línia de discurs que ha traçat en les últimes temporades, va evitar fer balanç d'un projecte que encara no ha acabat. "Mai he volgut fer història -va reiterar-, només exercir bé la meva professió. No hem volgut ser exemple de res ni fer bandera que som l'única manera de jugar a futbol. És la que sentim, som així", va resumir. Guardiola deixarà una empremta inesborrable. Al club. Al món del futbol. Ho sap. Però, de tots els èxits i de tots els elogis, ahir el tècnic en destacava un per damunt de tots: "Hem tingut sempre un comportament respectuós i, d'això, és del que estic més orgullós".

stats